BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Lütfü Türkkan sormuştu, o bakandan yanıt geldi

Resmi Gazete’de de yayınlanan 24 Ocak 2020 tarihli Cumhurbaşkanı kararı ile Kocaeli Kandıra’daki 17 tarım arazisi ile ilgili arazi toplulaştırması kararı alınmış, bu konuda harekete geçilememişti. Konuyu Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye verdiği soru önergesi ile TBMM gündemine taşıyan İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’a Bakan’dan cevap geldi.  

13 Ağustos 2021 20:16
Lütfü Türkkan sormuştu, o bakandan yanıt geldi

Türkkan’a verdiği cevapta proje alanı olarak 9.200 hektarlık bir alanın öngörüldüğünü belirten Bakan Pakdemirli, henüz ihalenin yapılmadığını, projenin de herhangi bir taşeron şirkete henüz verilmediğini ifade etti. 

Yapılan kesintilerin parsel değer sayısı üzerinden %5 ve civarında gerçekleştiğini söyleyen Bakan, bu kesintilerin köy, mahalle gibi her yerleşim biriminin kendi kadastral sınırları içerisinde ayrı ayrı hesaplanarak işleme konulduğunu, bu bağlamda 17 yerleşim biriminde 17 ayrı kesinti oranının ortaya çıkacağını belirtti. 

İşte; Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın soru önergesine verdiği cevap:

“Proje kapsamına alınan tarım parsellerine "6200 sayılı yasa gereğince kısıtlıdır" şerhi konulmuş olup, saha içerisinde projesi olan kurum ve kuruluşlardan sayısal bilgiler talep edilmiş ve proje dâhilinde altlık veriler (kadastro, imar, vb...) temin edilmeye çalışılarak, ihaleye yönelik hazırlıklar yapılmakta olup, proje alanı olarak 9.200 hektarlık bir alan öngörülmüştür.

Henüz ihalesi yapılmamış olup, projenin verildiği herhangi bir taşeron şirket mevcut değildir. Etüt çalışmalarının tamamlanmasını müteakip ihale aşamasına geçilecektir.

6200 sayılı Kanun'un EK-9'uncu Maddesi 1 1 'inci Fıkrasında; “…arazilerden yol, kanal, tahliye kanalı gibi kamunun ortak kullanacağı yerler için en fazla %10’u kadar ortak tesislere katılım payı düşülür. .. .... Katılım payı dışında kesilen arazi öncelikle varsa eş değer tahsisli arazilerden karşılanır, yoksa kamulaştırılır.” hükmü yer almaktadır.

Ayrıca "Arazi Toplulaştırması ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Uygulama Yönetmeliği" nin 4'üncü Maddesi 1 'inci Fıkrası k Bendi ile 15'inci Maddesi 1'inci Fıkrasında da aynı hükümler yer almaktadır.

Proje kapsammdaki arazilerin alanları, derecelendirme kapsamında; sahadaki toprak etütleri, konum değerlendirmeleri vb. sonucu belirlenen yeni bir katsayı (parsel endeksi) ile çarpılarak, yeni bir değer sistemine (parsel değer sayısı) geçilmektedir. Kesintiler ve hak edişler bu yeni değer sistemi üzerinden yapılmaktadır. Bu çalışma ile tapu alanı bazında, değerli araziden daha az, değersiz araziden daha fazla kesinti yapılmış, dolayısı ile adalet sağlanmış, haksızlıkların önüne geçilmiş olmaktadır. Bugüne kadarki çalışmalarda; çok ekstrem durumlar hariç genelde kesintiler parsel değer sayısı üzerinden %5 ve civarında gerçekleşmektedir. Bu kesintiler köy, mahalle gibi her yerleşim biriminin kendi kadastral sınırları içerisinde ayrı ayrı hesaplanarak işleme konulmaktadır. Bu bağlamda 17 yerleşim biriminde 17 ayrı kesinti oranı ortaya çıkacaktır.”

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.