BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

KSO Başkanı Zeytinoğlu, ağustos enflasyonunu değerlendirdi

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, enflasyon verilerini değerlendirdi, kurdaki gevşemeye rağmen ÜFE’nin beklenenden yüksek gerçekleşmesinin, hammadde fiyatları ve emtia artışlarından olduğunu söyledi 

03 Eylul 2021 16:50
KSO Başkanı Zeytinoğlu, ağustos enflasyonunu değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan ağustos ayı enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Zeytinoğlu, “Ağustos ayında TÜFE aylık yüzde 1.12 artarak yıllık yüzde 19.25’e, ÜFE ise aylık yüzde 2.77 artarak yıllık yüzde 45.52’ye yükseldi. Kurdaki gevşemeye rağmen ÜFE’nin beklenenden yüksek gerçekleştiğini görüyoruz. Bu yükselişin nedeninin hammadde fiyatları ve emtia artışları olduğunu söyleyebiliriz” açıklamasını yaptı.ÜFE ile TÜFE arasındaki farkın 26.2 puana yükseldiğini, ÜFE’den maliyet baskısının TÜFE’ye yansımalarının görülebileceğini ifade eden Zeytinoğlu, ekim-kasım aylarında hem ÜFE hem TÜFE’de geçen yılki yüksek oranlardan kaynaklı baz etkisinin devreye girecek olmasıyla gerilemeler görülebileceğini söyledi. 

ARTIŞ YAŞANAN SEKTÖRLER

KSO Başkanı Zeytinoğlu açıklamasının devamında, “ÜFE kapsamında; sanayinin alt sektörlerinin yıllık değişimlerine baktığımızda, imalat sanayinde yüzde 45.37, ara malında yüzde 54.71, elektrik-gaz-buhar sektöründe yüzde 48.39 ve enerjide yüzde 59.39 artış gerçekleştiğini görüyoruz. Sektörlere baktığımızda ise yıllık en yüksek artış yüzde 100.2 ile ana metallerde karşımıza çıkıyor. Kok ve rafine petrol ürünleri yüzde 92.1, ham petrol ve doğalgaz ise yüzde 82.6 ile endekslerin en fazla arttığı diğer alt sektörler oldu” dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.