banner411

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

banner401

Ünlü ekonomist iktidarın korktuğu sonu açıkladı

Merkez Bankası’nın 23 Eylül’deki faiz toplantısına az bir süre kalmışken ekonomist Mahfi Eğilmez, AKP’nin ülkeyi yüksek faiz ortamından çıkaramayacağını iddia etti. 

18 Eylul 2021 23:09
Ünlü ekonomist iktidarın korktuğu sonu açıkladı

Ekonomist Mahfi Eğilmez, yayımladığı son yazısında enflasyon faiz ilişkisinden bahsetti. Eğilmez, yazısında şu anki ekonomik sistemde AKP’nin ülkeyi düşük faiz ortamına sokamayacağını açıkladı.

Son günlerde enflasyon ile faiz arasındaki neden – sonuç ilişkisinin yeniden gündeme geldiğini belirten Mahfi Eğilmez bu soruyu doğru yanıtlamak için neden – sonuç ilişkisinin doğru kurulması gerektiğini belirtti. Enflasyonun maliyet ve talep enflasyonu şeklinde ortaya çıktığını ve bu enflasyon modellerini uzun uzun anlatan Mahfi Eğilmez faizlerle oynayarak sonsuza kadar kur ve enflasyon sorunun çözülemeyeceğini belirtti.

Eğilmez faiz ve enflasyon ilişkisi hakkında şunları söyledi:

Ne var ki faiz artırarak sonsuza kadar kur ve enflasyon sorununu çözmek mümkün değildir. O nedenle ilişkiler denklemini doğru kurmak ve çözümü ona göre oluşturmak gerekir. Günümüzde tartışılan ilişki şöyle görünüyor: Enflasyon – Faiz

Oysa bu buzdağının yalnızca görünen bölümüdür ve ona bakarak kalıcı çözüm üretmek mümkün değildir. Olsa olsa faizi artırarak geçici çözümler sağlanabilir.
Gerçek durum şöyledir:

Merkez Bankası toplantısı yaklaşırken faiz - enflasyon tartışmaları canlanıyor. Faiz, enflasyonun sonucudur ama acaba enflasyon neyin sonucudur?

Bizim tartıştığımız bölüm sadece bu en sondaki Enflasyon – Faiz meselesidir. O nedenle de kalıcı çözüm üretemiyoruz. Kalıcı çözüm üretebilmemiz için en baştan ülke riskindeki yüksekliği nasıl giderebileceğimizden başlamamız gerekiyor. Onun da ucu yapısal reformlara dayanınca hepsini atlayarak yine en sondaki ilişkiye gelip çözümsüz kalıyoruz: Enflasyon – Faiz

Enflasyonu düşürmenin yolu riskleri düşürmekten geçer. Riskler düşerse kurlar, kurlar düşerse enflasyon, enflasyon düşerse faiz düşer. Sondan başlayıp faizi düşürürsek riskler artar, süreç tersine işler, sonunda faizi yükseltmek zorunda kalırız.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner393