Okul bahçesinde sıraya giren öğrenciler Kocaeli Emek Gençliği, Milli Eğitim Bakanlığının okullarda aldığını ifade ettiği pandemi önlemlerinin alınıp alınmadığını, liselilerde aşılanma oranını öğrenmek amacıyla Kocaeli’de bulunan 24 liseden 135 öğrenciyle birebir gerçekleştirdiği anket sonuçlarını açıkladı. Anket sonuçlarına göre liseliler arasında aşılanma oranı yüzde 50.7, henüz aşı olamayanların ise yüzde 63.6’sı ya randevu alamıyor ya da aşı randevusunun gününü bekliyor. Sınıfların yüzde 43.7’sinin mevcudu 35-40 kişi arasında, temizlik personellerinin sayısı ise yetersiz.
"MEB’ İN AÇIKLAMALARI GERÇEĞİ YANSITMIYOR"
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yüz yüze eğitim başlamadan önce yaptığı “Tüm okullarımızın maskeden dezenfektana, temizlik malzeme ihtiyaçlarına kadar tüm ihtiyaçları giderilmiş durumda.” açıklamalarının gerçeği yansıtmadığının belirtildiği açıklamada; “Liseliler arasında aşılanma oranı yüksek, aşıya bakış açısı olumlu olsa da okul içinde alınan önlemler yeterli değil. Görüştüğümüz liselilerin yüzde 67.4’ ü okul içindeki önlemlerin yetersiz olduğunu söylüyor. Okul koridorlarına dezenfektan kutularının konulması, öğrencileri maske ve sosyal mesafe konularında uyarmak dışında önlemlerin alınmasına nadir rastlanıyor. Özellikle kantin sıralarındaki kalabalık, sınıf oturma düzeninin sosyal mesafe kurallarına uygun hale getirilmemesi, dezenfektan kutularının boş kalması, temizlik personelinin günlük temizliğe yetişememesi gibi nedenler virüsün yayılımına dair liselileri endişelendiriyor. Okul koridorlarına dezenfektan kutuları yerleştirilmesine rağmen bazı okullarda bu kutular boş kalmış. Öğrenciler kendi kolonyasını, dezenfektanını evden getirmek durumunda kalıyor. Maske ise sadece ihtiyaç anında öğrenci istediğinde veriliyor” ifadeleri yer aldı.
"BİZ VİRÜSÜ OKULDA KAPMASAK YOLDA KAPARIZ"
Öğrencilerin endişelerindeki bir etmenin de sınıf mevcutları olduğu belirtilen açıklamada; “Görüşülen öğrencilerin yüzde 43’ünün sınıf mevcudu 35 kişinin üzerinde, yüzde 25.2’sinin sınıf mevcudu 30-35 kişi arasında. Öğrencilerden biri ‘Sınıfın önünde bu sınıf 21 kişiliktir yazısı var ama sınıfta 40 kişiyiz’ dedi. Tablo gösteriyor ki MEB ve Sağlık Bakanlığı işbirliğinde hazırlanan Covid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi kapsamında ülke genelindeki yaklaşık 58 bin okula maske, dezenfektan ve temizlik ihtiyaçlarıyla ilgili 650 milyon Türk lirası ödenek gönderilmesi, 113 bin temizlik personeli görevlendirilmesi konusunda Kocaeli’deki liseler es geçilmiş. Üstelik sadece okullar değil toplu taşıma araçlarının durumu da pandemi koşullarının ele alınmadığını gösteriyor. Otobüs ve tramvay seferleri okul çıkış saatlerine göre düzenlenmemiş, bu nedenle de öğrenciler okul çıkışında toplu taşıma araçlarında balık istifi gibi yolculuk etmek zorunda kalıyor. Bu durumdan rahatsız olan bir öğrenci “Biz virüsü okulda kapmasak yolda kaparız” dedi.
‘EĞİTİM MASRAFLARI ÖĞRENCİ VE VELİLERE YIKILAMAZ’
Eğitimin tamamen ücretsiz olması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, “1.5 senelik online eğitim döneminin ardından yüz yüze eğitime geçmek öğrenciler açısından belli başlı masrafların karşılanmasını da beraberinde getirdi. MEB’in kitapları ücretsiz vermesine rağmen öğrenciler kaynak kitap, test kitabı gibi kitaplar almak zorunda kalıyor. Her öğrenci kitap alışverişi için ortalama 564 lira harcamış. Diğer yandan kıyafet zorunluluğu nedeniyle yeni kıyafetler almışlar. Yeni kıyafet alan öğrenciler kıyafetler için ortalama 400 lira harcamış. Eğitimin tamamen ücretsiz olması gerekirken hem öğrencilere hem ailelerine ekonomik kriz koşullarında maddi bir yük daha bindirilmiştir” ifadeleri yer aldı.
"VAKALAR ARTMADAN ÖNLEMLER ALINSIN"
Ortaya çıkan tablo eğitimin kesintiye uğradığı sürede okulların pandemi koşullarına uygun hala getirilmediğidir. Öğrenciler kalabalık sınıflarda uzun saatler ders görmek zorunda kalıyor. Okulların açılmasının üstünden geçen 3 haftada onlarca sınıf karantinaya alınmış, en az 30 öğretmenin ve en az 92 öğrencinin testi pozitif çıkmış, en az 48 derslik kapatılmış durumda.
Vakalar artmadan, önlemler alınsın. Bu tablo karşısında taleplerimiz açıktır;
* Öğrencilerin aşılanmaları hızlandırılmalı, okullarda aşı ile ilgili bilgilendirme toplantıları yapılmalıdır.
* Sınıflar mesafe kurallarına uygun düzenlenmeli, sınıf mevcutlarının sayısı azaltılmalı, ek derslikler açılmalıdır.
* Ders saatleri 30 dakika ile sınırlandırılmalıdır.
* Eğitimin bütün masrafları ve hijyen malzemelerinin tamamı devlet tarafından karşılanmalıdır.
* Ulaşım seferleri okul çıkış saatlerine göre düzenlenmeli, bu saatlerde sefer sayısı arttırılmalıdır.
Emek Gençliği olarak okulların açık kalması, öğrencilerin sağlıklı, güvenli ve parasız eğitim için tüm liselileri taleplerimiz etrafında mücadeleye çağırıyoruz