banner411

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

banner401

İzmit'in merkezinde 176 tane dükkân yandaşlara peşkeş çekildi

CHP Parti Meclis Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan İzmit’te bulunan Belsa Plaza’nın nasıl peşkeş çekildiğini TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmayla gündeme getirdi. 

15 Ekim 2021 16:57
İzmit'in merkezinde 176 tane dükkân yandaşlara peşkeş çekildi

İzmit’te bulunan Belsa Plaza’nın değerinin çok altında satıldığını belirten Tarhan: “Biz burada kuralları belirliyoruz. Peki kurumlar, kadrolar uygulamada ne yapıyor? Kocaeli’de kurumların, kadroların neler yaptığından söz etmek istiyorum. 2016 yılında İzmit Belediyesi 16 milyon 119 bin lira borcunu ödeyemediği için İzmit’teki Belsa Plaza’yı borcuna karşılık Sosyal Güvenlik Kurumu’na devretmiş. Bir kamu kurumudur devredilebilir, burada bir sorun yok. Ancak geçtiğimiz Temmuz ayında Sosyal Güvenlik Kurumu bu dükkanları sessiz sedasız ihaleye çıkarmış. Tamamını sadece 17 milyon 310 bin liraya satmış. 5 yıl önce 16 milyon olan bina nasıl oluyor da 5 yıl sonra 17 milyon edebiliyor. Binanın Sosyal Güvenlik Kurumuna devredildiği 2016 yılında dolar kuru 2,7 TL, satıldığı Temmuz 2021 tarihinde ise dolar kuru 8,5 lira. Beş yılda bu bina hiç değer kazanmamış. Plaza yok pahasına satılmış.” dedi.

“88 milyon değerindeki plaza sadece 17 milyona satıldı!”

Çevredeki binaların değerlerinin çok daha yüksek olduğuna dikkat çeken Tarhan sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu plazanın içinde kaç dükkân var, biliyor musunuz? 176 tane dükkân var. Bir tanesi 27 metrekare, Google'ı açıp çevredeki satılık dükkânların fiyatlarına baktığınızda 15 metrekarelik dükkanların dahi 500-600 bin lira civarında olduğunu görebilirsiniz. Millî Emlak yakın tarihte 15 metrekare işyerini 562 bin liraya satmış. Bir dükkânı 500 binden hesapladığımız zaman, 176 dükkan 88 milyon lira ediyor. 88 milyon değerindeki plaza sadece 17 milyona satıldı.  İzmit'in göbeğinde bir plazadan söz ediyoruz. Bu vicdanlara sığmaz. İzmit'in merkezinde 176 tane dükkân yandaşlara peşkeş çekildi”   

“Gerekli yaptırım acilen uygulanmalıdır”

Konu ile ilgili soru önergesi verdiklerini ancak herhangi bir dönüş olmadığı gibi, kamu zararına neden olduğu açıkça belli olan idare hakkında, bir soruşturma başlatılmadığını dile getiren Tarhan: “Tüm bunlar olurken kurumlar ve kadroların sessiz kaldığını görüyoruz. Konuyla ilgili Bakana soru önergesi verdik: ‘Bu plaza hangi kriterlere göre satıldı?’, ‘Değerleme işlemi incelemeye tabi tutuldu mu?’ sorduk. Ancak konu ile ilgili bir dönüş olmadı. Hala satışı gerçekleştiren kurum ile ilgili bir adım atılmadı. Burada büyük bir kamu zararı söz konusu. Bu konunun acilen araştırılması ve gerekli yaptırımın uygulanması gerekiyor” dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner393