İzmit Belediyesinin yerel tohum kullanımını ve verimliliğini arttırmak amacıyla İzmit Ziraat Odası ile birlikte Ambarcı Mahallesi’ndeki 4 dönüm alanda Buğday Verimliliğini Arttırma ve Yerel Buğday Tohumunu Destekleme Projesi kapsamında öne çıkan “Nusrat” cinsi buğday tohumunun dağıtımı bugün Modern Hayvan Pazarı’nda başladı. Yerel Buğday Dağıtım Etkinliğine Başkan Hürriyet’in yanı sıra İzmit Belediyesi üst yönetimi, İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, İzmit Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Celal Çobanoğlu, Kocaeli Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özgür Yılmaz ve yönetimi, muhtarlar, kooperatif temsilcileri ve İzmitli çiftçiler katıldı.
KARAASLAN: ANLAMLI BİR GÜN
Yerel Buğday Dağıtım Etkinliğinde ilk olarak konuşan İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, “Bugün bizim için anlamlı bir gün çünkü 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü. Çiftçi kadınların gününü kutluyorum. Ekonomiye değer katan ve büyük emekleri olan çiftçi kadınlarımıza teşekkür ediyorum. Yaklaşık bir yıl önce İzmit Belediyesi ile beraber Ambarcı Köyü’nde bir çalışma yaptık. Bu projede 5 çeşit buğdayımız vardı. Bu buğday çeşitlerinin içerisinde Nusrat Buğdayını kendi bölgemizde en verimli buğday olarak belirledik.
ÇİFTÇİLERİMİZE HAYIRLI OLSUN
Sağ olsun İzmit Belediye Başkanımız Fatma Kaplan Hürriyet, “Nusrat buğdayı çiftçilerime hibe olarak dağıtacağım” dedi. Hepinize bereket getirmesini ve hayırlı olmasını diliyorum. Başkanımız zaten çiftçilerin her zaman yanında olduğunu söylüyor. Son günlerde tohumluk buğday, gübre, akaryakıt giderleri ileri derecede artmış vaziyette. Bu da çiftçinin belini büküyor. Başkanıma gübre meselesini de söylemiştim ve kendisi de bana bir çalışma yapacağını ve en kısa sürede sonuçlandıracağını, biçerdöver noktasında da yardımcı olacağını söyledi. Tüm çiftçilerimize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.
HÜRRİYET: KIRSAL KALKINMAYI ÖNEMSİYORUZ
İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, “Göreve geldiğimizden beri özellikle kırsal kalkınmayı çok önemsiyoruz. Kendi kaynaklarımız ölçüsünde ne yapabiliriz diye ekip arkadaşlarımızla birlikte durmadan çalışıyoruz. Ne yazık ki çiftçiler kan ağlıyor. Gerek kötü giden ekonomi gerekse girdi maliyetlerinin çok fazla olması nedeniyle ciddi sıkıntıdalar. Biz de kaynaklarımızı daha çok insanlarımızın yararına ve tabi ki üreten çiftçimizin yararına nasıl kullanabiliriz diye var gücümüzle çalışıyoruz. İlgili odalarımızla da sürekli istişare ediyoruz. Onlar bize ihtiyaçları söylüyor, o ihtiyaçlar çerçevesinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Birçok çalışmada ciddi bir noktaya geldik. Biçerdöver konusunu çalışmaya başladık. Gübre kısmını da arkadaşlarım çalışıyorlar.
VERİMLİ TOPRAĞIMIZ, ZENGİN KAYNAKLARIMIZ VAR
Bugün burada yaptığımız çok kıymetli bir etkinlik. Öncelikle bilimsel bir çalışma yaptık. Önce bir deneme çalışması yaptık. Özellikle geçen sezon yaşanan kuralıktan dolayı ülkemizde buğday kalitesinde yüzde 20 oranında toplam kayıp yaşandı. Türkiye’nin 21 milyon ton olan buğday ihtiyacının sadece 17 milyon tonluk kısmı üretilebildi. 5 milyon tonluk açık için ithalat yapıldı. Bu kadar verimli topraklarımız ve zengin kaynaklarımız var ama ülke olarak sürekli ithalata yöneliyoruz. Bunun yanlış bir politika olduğunu düşünüyorum.
EN VERİMLİ NUSRAT
Tohumluk girdi maliyetleri bu sezon yüzde 80 oranında arttı. Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü’nün tescillediği Altuğ, Nusrat, Kaynarca, Acar, Aladağ adlı 5 tohum çeşidini biz de deneme bahçemizde değerli odalarımızın ve çiftçimizin öncülüğünde 1 yıl önce denedik. Teknik personellerimiz dönem içerisinde takip etmişti. Toprağımızda en verimli ve çiftçimize en uygun ürün sağlayacak olan çeşidin Nusrat olduğunu belirlemiştik.
BUĞDAY ÜRETİMİNİ YÜZDE 30 ARTTIRMAYI HEDEFLİYORUZ
İzmit Belediyesi olarak Buğday Verimliliğini Arttırma ve Yerel Buğday Tohumunu Destekleme Projesi kapsamında verimi ile öne çıkan Nusrat cinsi buğday tohumunu 43 bin 800 kilogram olarak Kırsal Hizmetler Müdürlüğü’ne sevkini gerçekleştirdik. Daha çok üretilmeli ve daha çok çiftçimize destek verilmeli dedik. Biz de Nusrat cinsi tohumu çiftçimize hibe olarak dağıtalım istedik. Başvurular sonucunda da bu destekten 438 çiftçimiz yararlanacak. 4 ile 5 dönümlük alana yetecek kadar buğday vermiş olacağız. Bu dağıtılan tohumlardan tahminimiz 770 bin kilogram civarında buğday üretilmesi. İlçemizin buğday üretimini de yüzde 30 oranında arttırmayı umut ediyoruz.
KANAYAN YARAYA MERHEM OLMAK İSTİYORUZ
Piyasada bulmak zor olmakla birlikte kilogram fiyatı 5,40 TL olan Nusrat buğday tohumumuzu çiftçimiz İzmit Belediyesinden 1,58 TL gibi cüzi bir rakamla alacak. İzmit Belediyesi olarak en kutsal bitki olan buğday tarımının önemine dikkat çekmek ve çiftçimizin girdi maliyetleri ile kaliteli yerel buğday tohumuna ulaşma sıkıntısı gibi kanayan yaralarına bir nebze olsun merhem olabilmek için belli oranda hibeli buğday tohum dağıtımımız bugün itibariyle başlıyor. Şimdiden çiftçilerimize bol bereketli, verimli ekimler olmasını diliyorum. Hayırlı uğurlu olsun. Desteklerimiz hep devam edecek. Kaynaklarımız her zaman halkımız için, çiftçimiz için, üreten için, toprağımız için. Sizin paranızı sizin için harcamaya devam edeceğiz. Bütün kadın çiftçilerimizin gününü kutluyorum. Üreten kadınlarımızın sayısının artmasını diliyorum” şeklinde konuştu.