BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

banner401

KSO Başkanı Zeytinoğlu ekim enflasyonunu değerlendirdi

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ekim ayı enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmede bulundu, fiyat artışları ve döviz kurlarındaki yukarı yönlü hareketlilik sebebiyle enflasyonun ekim ayında da artış gösterdiğini söyledi 

03 Kasım 2021 17:15
KSO Başkanı Zeytinoğlu ekim enflasyonunu değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan ekim ayı enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Zeytinoğlu, “Ekimde TÜFE aylık yüzde 2.39 artarak yıllık yüzde 19.89’a, ÜFE ise aylık yüzde 5.24 artarak yıllık yüzde 46.31’e yükseldi. Enflasyonda, geçen yılın aynı döneminde gerçekleşen yüksek artışların olumlu baz etkisi oluşturacağını bekliyorduk. Ancak fiyat artışları ve döviz kurlarındaki yukarı yönlü hareketlilik sebebiyle yükseliş ekim ayında da devam etti. Kurlardaki yükselişin ÜFE’ye yansıması daha çabuk görüldüğünden ÜFE’deki artış hızlı oldu. ÜFE’den oluşacak maliyet baskısının, önümüzdeki dönem tüketici fiyatlarına da yansımalarının görülebileceğini düşünüyoruz” dedi. 

ALT SEKTÖRLERDEKİ DEĞİŞİM

Zeytinoğlu açıklamasının devamında, “ÜFE kapsamında sanayinin alt sektörlerinin değişimlerine baktığımızda; imalat sanayinde aylık yüzde 5.37, yıllık yüzde 45.94, ara mallarında aylık yüzde 5.34, yıllık yüzde 53.20, sermaye mallarında aylık yüzde 3.99, yıllık yüzde 26.72, enerji sektöründe aylık yüzde 9.33, yıllık yüzde 72.63’lük artış gerçekleştiğini görüyoruz. Bu artışlar, sanayi sektörünü maliyet baskısı nedeniyle zorlayabilecek kalemler olarak karşımıza çıkıyor” dedi.  

ÜRETİM MAALİYETLERİ…

Üretim maliyetlerinin sanayiciler açısından önemine değinen Zeytinoğlu, tüm dünyada yaşanan yüksek enerji fiyatlarından dolayı doğalgazda gerçekleşen fiyat artışının da maliyetleri etkileyebileceğini söyleyerek, “Sanayide önemli bir girdi kalemi olan doğalgazdaki fiyat artışı, maliyetleri de etkileyecektir. Ancak bu fiyat artışlarının, her zaman önemini dile getirdiğimiz devletin denk bütçe hedeflemesi çerçevesinde yapıldığını, devletin enerji maliyetlerini sübvanse etmesinin sürdürülebilir olmadığını da biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner393