banner411

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

banner401

İzmit Belediyesi, istiridye mantarı üretimine başladı

Tarımsal kalkınma hamleleriyle İzmit’te üretime ve üreticiye desteklerine devam eden İzmit Belediyesi şimdi de istiridye mantarı üretimine başladı 

08 Kasım 2021 23:54
İzmit Belediyesi, istiridye mantarı üretimine başladı

Üreten kent İzmit vizyonuyla hareket eden ve hayata geçirdiği üretim hamleleriyle İzmit’te yeni bir dönemi başlatan İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, şimdi de istiridye mantarı üretimi ile çiftçileri destekleyecek. Besin değeri oldukça yüksek olan istiridye mantarı için kolları sıvayan İzmit Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, istiridye mantarı üretim çadırını Modern Hayvan Pazarı’nda kurdu. 

HÜRRİYET: KALİTELİ, DOĞAL VE ÇEVREYE DUYARLI

İzmit’teki çiftçilere ürün çeşitliliği hakkında örnek olarak, çiftçileri yeni üretim teknikleri ve ürünlere teşvik edecek olan İstiridye mantarı üretim çadırında incelemelerde bulunan Başkan Hürriyet, “ Bir süre önce çalışmalarına başladığımız mantar üretimi ile ilgili son noktaya geldik. İzmit Belediyesi üreten belediye vizyonuyla yoluna devam ediyor. Şuanda mantar üretim tesisindeyiz. Bu tesisi ve mekanizmayı biz kurduk. Veteriner İşleri Müdürlüğümüzün yaptığı teknik incelemeler, bu üretimi yapan firma ve belediyelere yaptıkları geziler sonucunda biz de kendimize ait bir alanda mantar üretim tesisimizi kurduk. Kaliteli, doğal ve çevreye duyarlı bir üretimi neden yapmayalım dedik. 

ÜRETİCİYİ TEŞVİK ETMEK İSTİYORUZ

Bu üretim belediyemize ait şirketlerimizin de ticaretine katkı sunacak. Daha da önemlisi burada yerel üreticiyi teşvik edecek, destekleyecek bir çalışma. İncelemelerimiz sonucunda bu üretim hamlesi devreye girmiş oldu. Şuanda yaptığımız çalışma istiridye mantar üretim çalışması. Daha önce İzmit Belediyesi mantar üretimine başlıyor diye halkımıza duyurmuştuk. Artık üretime başlamış bulunuyoruz. İstiridye mantar üretim çadırının bölgemizdeki çiftçilere ürün çeşitliliği hakkında örnek olmasını istiyoruz. Onları bu konuda yeni üretim teknikleri ve ürünlere teşvik etmek amacıyla bu projeyi hayata geçirdik. 

2 BUÇUK TON İSTİRİDYE MANTARI ELDE ETMEYİ BEKLİYORUZ

Bu üretim iki açıdan çok önemli. Topraksız ve minimum insan gücüyle tamamen otomasyon sistemiyle yapılan bir üretim. Hayatımızın olmazsa olmazı olan su. Bütün üretimlerimizi susuz üretim üzerine kurulmuş bir mekanizmaya dönüştürmek zorundayız ki su kaynaklarımızı koruyabilelim. Aksi halde insanoğlu için, doğa için ve dünya için ileride dönülmesi zor koşullar ortaya çıkmasın. Bu yüzden ikinci önemli hususumuz üretimimizi susuz üretim metoduyla hayata geçirmemiz. İki aylık zaman diliminde 100 metrekare tabanı olan bu çadırda ortalama 2 buçuk ton istiridye mantarı elde etmeyi bekliyoruz. 

KARDEŞ ELLER İLE İHTİYAÇ SAHİBİ VATANDAŞIMIZA ULAŞACAK

Nedir bu istiridye mantarı? Piyasa değeri yüksek, besin değerleri açısından da oldukça zengin bir ürün. Elde edilen ürünün bir kısmını Kardeş Eller mağazamızdan ekonomik durumu elverişli olmayan vatandaşlarımıza dağıtımını yapacağız. Yine ortaya çıkan ürünlerin bir kısmını Çınar Halk Market’te kaliteli, ekonomik ve doğal ürün olarak vatandaşlarımıza sunacağız.  Bir kısmını ise belediyemize bağlı iştirakler üzerinden piyasaya satışını gerçekleştireceğiz. 

BİZİ ÜRETİM KURTARACAK

Bu üretim hamlesiyle tecrübe kazanmak, bu işle ilgilenecek üreticiyle deneyimlerimizi paylaşmak ve teşvik etmek istiyoruz. Aynı zamanda da tüketiciye de uygun, kaliteli ve doğal ürünü ulaştırmakla ilgili buradan bize ciddi bir veri çıkacak. İnşallah üreticiye de faydası olacak bir hamle olur. Her zaman söylüyorum: Bizi üretim kurtaracak. Türkiye’yi üretim kurtaracak. Üretmek zorundayız. Kaynaklarımızı ve üretim mekanizmalarımızı arttırmaya çalışıyoruz. Kendi imkânlarımız ölçeğinde ufak ufak başlıyoruz. Sonra yavaş yavaş büyütüyoruz. 

ÇİFTİÇLERİMİZE ÖNCÜLÜK ETMEYE HAZIRIZ

Üretmek isteyen çiftçilerimiz gelip burada inceleme yapabilir. Ben de yapabilir miyim düşüncesinde olan çiftçilerimiz de gelip burada rahatlıkla bu teknik hakkında bilgi alabilir, müdürümüzle, ziraat mühendisi arkadaşlarımızla, veteriner arkadaşlarımızla rahatlıkla görüşebilirler. Her türlü bilgi ve tecrübelerimizi gerek profesyonel markalarla bağlantı kurarak gerekse bunu yapan belediyelerimizle bağlantı kurarak kendilerine öncülük etmeye hazırız. Her zaman buraya gelerek üretim deneyimini paylaşabilirler” şeklinde konuştu.

ÇETİNKAYA: BÜTÜN SİSTEMİMİZ OTOMATİK

Veteriner İşleri Müdürü Mehmet Çetinkaya süreci anlatarak, “Mantar üretimi yapan Bolu Belediyesini sık sık ziyaret ettik. Onlarla görüş alışverişinde bulunduk. Hangi engellerle karşılaştıklarını sorduk. Daha sonra bu işi profesyonel yapan Konya’daki bir firma ile temasa geçtik. Kısa bir süre sonra da doğru temasın avantajı bize hızlı hareket ve üretim çadırı olarak geri geldi. Kompostlarımızı serdikten sonra ısı ve nem oranlarını 14 günlük 2 periyot halinde değiştiriyoruz. Bütün sistemimiz otomatik. İnsan elinin değmesine gerek yok. Arkadaşlarımız 2 günde bir kompost gübrenin içindeki ısıyı ölçüyorlar ki ısı optimum seviyede kalsın. 

32 HASTALIĞA KARŞI KORUNAKLI

İlk üretimi yaklaşık 23 ile 25. gün arasında almayı bekliyoruz. Ondan sonraki ikinci periyotta alacağımız ürünü de 60 ile 65. gün arasında almayı bekliyoruz. Bulunduğumuz ilin iklim şartları içeriği de etkilediği için 3-5 gün opsiyon süresi ile veriyoruz. Bir kompost gübreyi sermek için bir de hasadı toplamak için insan gücüne ihtiyacımız var. Kültür mantarına oranla yaklaşık 32 hastalığa karşı daha korunaklı ve daha az zahmetli yetişen bir ürün. Daha az profesyonel iş gücüne ihtiyaç var. Bir kompost gübremizde bozulma olsa hemen onu alıp dışarı çıkarabiliriz. 

DENEYİMLERİMİZİ PAYLAŞMAK İSTİYORUZ

Ortamdan uzaklaştırdığımız için, açık tarım yapmadığımız ve torbalar birbirinden bağımsız olduğu için hastalığın diğerlerine geçme şansı olmuyor. Hastalık çıktığı zaman bütün ürün heba olmuyor. İçerideki kompostun ana maddesi pamuk, saman sapı, çeşitli proteinler ve mineraller ile tohum gübresinden oluşuyor. İşlem bittikten sonra kompostumuzu çıkaracağımız zaman bu torbaları alıp dışarıya çıkararak çevreyi kirletmeden ortamdan uzaklaştırabiliyoruz. Bu üretimi biz de görelim, çiftçimiz de görsün, ne kadar karlı olduğunu fark etsin. Biz de daha sonra istedikleri takdirde onlara teknik destek verelim. Bizim deneyimlerimizden yararlansınlar istiyoruz” ifadelerini kullandı.  

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner393