banner542

banner545

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Ecdadın kusursuz işçiliği tarihi hamam kazılarında ortaya çıkartıldı

Gölcük Belediyesi girişimi ile Yukarı Ulaşlı’daki tarihi Osmanlı hamamında başlatılan arkeolojik kazı çalışmalarında, sıcak suyu hamama ve çeşmeye ulaştıran yüzlerce yıllık künkler ortaya çıkartıldı. 

15 Kasım 2021 01:52
Ecdadın kusursuz işçiliği tarihi hamam kazılarında ortaya çıkartıldı

Gölcük Yukarı Ulaşlı’daki tarihi Osmanlı hamamı için hazırlanacak restorasyon projesi hazırlanması için başlatılan arkeolojik kazı çalışmaları sürüyor. Gölcük Belediyesi girişimleri ile başlatılan çalışmalarda uzman arkeologlardan oluşan ekip, sadece kubbe kısmı toprak üstünde kalan alanı ortan toprağı titizlikte temizleyerek yapının kısımlarını ortaya çıkarmaya devam ediyor. Kocaeli Müze Müdürlüğü denetiminde sürdürülen kazılarda, hamamın külhan bölümünde bulunan kazanda ısıtılan suları yapı içine, su deposuna ve alandaki çeşmeye dağıtan pişmiş topraktan yapılmış yüzlerce yıllık künkler gün yüzüne çıkarıldı.

YAPININ TÜM SINIRLARI İSE BÜYÜK ORANDA ORTAYA ÇIKARTILDI

Çalışma öncesinde sadece kubbe kısmı toprak üstünde bulunan tarihi hamamda devam eden arkeolojik kazılarda, ayrıca lavabo olarak kullanılan kısımda da tek parça taştan yapılmış lavabo taşı bulundu. Toprak molozunun hassas çalışmalarla temizlenerek kaldırılması ile yapının tüm sınırları ise büyük oranda ortaya çıkartıldı.

HEM HAMAM HEM DE SOSYAL FAALİYET ALANI OLARAK KULLANILMIŞ

19. yüzyılda inşa edildiği bilinen tarihi Yukarı Ulaşlı tarihi Osmanlı Hamamı, 3 kubbeden oluşuyor. Yapıda soğukluk, ılıklık ve birinde göbek taşı bulunan iki de sıcaklık bölümü olarak bilinen yıkanma alanları yer alıyor. Hamamın kuzey kısmındaki külhan bölümüne alana sıcak su ihtiyacını karşılayan kazan dairesi, giriş kısmı olan güney bölümünde ise ziyaretçilerin giyinip soyunduğu dolapların yer aldığı soğukluk kısmı bulunuyor. Soğukluk kısmının hamam kullanımı haricinde, köylüler tarafından yapılan ve bölgede meşhur olan helvaların ikram edildiği paylaşım alanı olarak da kullanıldığı biliniyor.

TARİHİ ESERLER BİR BİR TURİZME KAZANDIRILIYOR

Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, ilçede bulunan tarihi ve kültürel değerlere sahip çıkarak, ilçe turizmine kazandırmak için projeler üretmeye devam ediyor. Bu kapsamda restorasyon işlemleri tamamlanan Örcün Sultan Baba Türbesi, Ali Vasfi İzmidî Hüsn-i Hat Müzesi olarak kullanılmaya başlandı. Tarihi eserlerin yeniden ihya edilmesi çalışmalar kapsamında restorasyon çalışmalarını sene sonuna kadar tamamlanması hedeflenen Değirmendere Yukarı Mahalledeki tarihî hamam ise ve yeniden hamam fonksiyonu ile faaliyet gösterebilecek. Restorasyon projesi devam eden ve arkeolojik kazısı tamamlanan Yukarı Halıdere ve arkeolojik kazıları süren Yukarı Ulaşlı’daki tarihî hamamlarda çalışmaların tamamlanması ile tarihsel değer olarak ilçe turizmine katkı sağlaması hedefleniyor.

UZMAN ARKEOLOGLAR KAZILARI TİTİZLİKLE SÜRDÜRÜYOR

Tapuda; Ulaşlı Mahallesi, 1105 ada, 6 parselde kayıtlı ve mülkiyeti Gölcük Belediyesi’ne ait arsada bulunan, II. Gurup Korunması Gerekli Kültür Varlığı olarak tescil edilen Tarihî Osmanlı Hamamı'nın, Kocaeli Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun 22.06.2021 tarih ve 5242 sayılı kararına istinaden, restorasyon projesinin hazırlığı kapsamında arkeolojik kazı ve temizlik çalışmaları Kocaeli Müze Müdürlüğü denetiminde, Arkeologlar Ebru İnal, Halil Akman ve Aslı Arpa tarafından yapılıyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.