banner410

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Almanya Milletvekili Yılmaz, Almanya’daki kadın çalışmalarını anlattı

İzmit Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalıştayı’na Almanya Hamburg Eyalet Parlamentosu Sosyal Demokrat Parti (SDP) Milletvekili Güngör Yılmaz konuk oldu 

20 Kasım 2021 05:44
Almanya Milletvekili Yılmaz, Almanya’daki kadın çalışmalarını anlattı

İzmit Belediyesi, Kadın Dernekleri Federasyonu ile Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı Protokolü imza töreni ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalıştayı'na ev sahipliği yaptı. Çok sayıda belediye başkanı ve temsilcisinin katıldığı çalıştaya Almanya Hamburg Eyalet Parlamentosu Sosyal Demokrat Parti (SDP) Milletvekili Güngör Yılmaz konuk oldu. Yılmaz yaptığı konuşmada, “7 yıla yakındır Hamburg eyaletinde milletvekiliyim. Dünyada kadına yönelik şiddetin olmadığı bir ülke yok. Bu Almanya için de geçerli. Gelmeden önce tabii ki konuyla ilgili olsun diye istatistiklere baktım. 

HER YIL ŞİDDET VAKALARI RAPORLANMAK ZORUNDA

2019 yılında Almanya’da 158 bin hane içi şiddet vakası sayılmış. Bunların 100 bini kadına yönelik şiddetmiş. Almanya nüfusu hemen hemen Türkiye ile aynı. Almanya’da her yıl şiddet vakaları raporu verilmek zorunda. 2019’da 117’ kadın eşleri tarafından öldürüldü. Türkiye’de altı aylık süreçte bu sayı 257. Her sayı bir yaşam. Buradaki çağrı hattı Almanya’da yıllardır var ve bu numarayı herkesin bilmesi gerekiyor. Hatta bu numarayı tüm Avrupa’da genelleştirme çalışması yapılıyor. 

HAMBURG’DA KADIN VEKİL ORANI YÜZDE 41

Bu çağrı hattı 18 dilde hizmet veriyor. Uzun süredir Almanya’da yaşayıp farklı dillerde konuşan insanlar var. Suriyeliler, Afganlar, İranlılar, Afrikalılar var. O yüzden bu hat 18 dilde 7/24 hizmet veriyor. Verilen hizmet Türkiye’deki ile aynı. Acil bir durum var mı, polis devreye girmeli mi yoksa önce bir yönlendirmeli mi gibi. Kadının toplumda temsili, seçimlerde kadınlar, meclislerde kadınlar. Şu an Almanya’nın 16 eyalet meclisi artı federal meclis var. Hamburg’un kadın milletvekili oranı yüzde 41. Almanya’nın en yüksek oranı. Her şeyin çözümü değil ama olması önemli. 

TOPLUMSAL GELİŞİM AÇISINDAN ‘YUVA’ ÖNEMLİ

Kadınlar hoşlanmadığı, aşırı şiddet olmasa bile bir şiddet ortamından kaçamıyor. Almanya sosyal bir devlet. Her insanın temel yaşam ihtiyaçları karşılanmak zorunda. Hiçbir kadın ve hiçbir erkek aç kalmaz, evsiz barksız kalmaz ve belli bir ücreti devlet ona aktarır. Bir kadın eğer evinde şiddet görüyorsa o ortamdan kaçmak zorunda ise bunu yapabilir. Devlet ona finansal yardımını yapıyor. Kira, elektrik, su, yemek yardımı yapılıyor. Dünyaya baktığımızda bu lüks bir durum. Çocukların bakımı Almanya’da da geleneksel kadının görevi gibi düşünülür. Çocukların yuvalara gidebilmesi gerekiyor. Bu sadece kadınların gelişmesi için değil çocukların gelişimi açısından önemli. Hamburg’da kadınlar çocuklarını yuvaya vermek istediğinde ve yar bulamadığında bakanlık devreye giriyor ve en uygun yeri göstermek zorunda. Çocuk yuvadayken anne de dışarıda kendini geliştirir, iş hayatında olur, toplumsal hayatta olur. Bu da toplumsal gelişim açısından, kadın erkek eşitliği açısında iyi bir taban hazırlıyor” ifadelerini kullandı

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.