BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

banner401

TRT payının kaldırılmasının altından çift maaş ve yandaşa rant çıktı

CHP Parti Meclisi Üyesi, Kocaeli Milletvekili ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Tahsin Tarhan, Komisyonda yarın görüşülmesi beklenen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini sert bir dille eleştirdi. 

22 Kasım 2021 04:42
TRT payının kaldırılmasının altından çift maaş ve yandaşa rant çıktı

Tarhan, “Elektrik faturalarında TRT Payını kaldırıyoruz diye müjde gibi açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sarayında hazırlanıp TBMM’ye sunulan yasa teklifine baktığımızda TRT payı, 1 Ocak 2022’de kaldırılacak. Vatandaş önümüzdeki iki ayın faturalarında da TRT Payını ve enerji fonunu ödemeye devam edecek” dedi. Komisyona sunacakları değişiklik önergesi ile TRT payı ve enerji fonunun Kanunun yürürlüğe girdiği gün itibariyle kaldırılmasını teklif edeceklerini söyleyen Tarhan, “Biz ek madde önergesi vererek su, elektrik, gaz, ısıtmada da KDV’nin kaldırılmasını da gündeme getireceğiz. Kara kış fonu önerimizdeki en önemli kalem olan KDV’nin kaldırılmasını teklif ederek vatandaşımızın üzerindeki yükleri kaldırmayı hedefliyoruz.” dedi.

“Ak Parti Çift Maaş Alışkanlığından bu teklifte de vazgeçmedi.”

Tahsin Tarhan, Teklifin 21 ayrı Kanunda değişiklik öngören Torba Yasa şeklinde sunulduğunun altını çizdi, “Ak Parti son dönemde her Torba Yasa’ya bir çift maaş düzenlemesi eklemek peşinde. Kazanılmış hakları geriye dönük yasa ile ellerinden alınan EYT’li vatandaşlarımıza, Cumhurbaşkanı Erdoğan “yok öyle hem emekli olup hem gidip çalışmak. Ben EYT sorunu diye bir sorun görmüyorum” derken yarın görüşülecek bu teklifte de emekli aylığı alırken Kızılay, Yeşilay, Türkiye Maarif Vakfı, Yunus Emre Vakfı gibi yönetimlerini kendi belirledikleri dernek ve vakıflarda görev yapanlara çift maaş yolunu açmak asıl hedef. Düzenleme yasalaşırsa bu kişiler söz konusu vakıf veya derneklerde görev yaparken, emekli maaşlarını da almaya devam edecekler. CHP Grubu olarak Anayasa’nın kanun önünde eşitlik ilkesine aykırı olan bu düzenlemenin de Teklif metninden çıkartılması için önerge vereceğiz.” diyerek düzenlemeyi eleştiren Tarhan, sözlerine şöyle devam etti: “EYT’li vatandaşlarımız müsterih olsunlar CHP iktidarında onların da sorunları çözülecek. Kazanılmış hakları kendilerine teslim edilecektir.”

“Yandaşa liman rantı”

Tahsin Tarhan, “TCDD, TDİ gibi devlet kurumlarına ait birçok liman, özel şirket ya da konsorsiyumlara sınırları değişkenlik gösteren anlaşmalarla devrediliyor. Özelleştirme ihaleleri ile işletme hakları devredilen limanlara ilişkin getirilen bu düzenleme ile ihalesiz, pazarlıksız olarak sözleşmelerin süresi 49 yıla uzatılacak. Kocaeli Derince’de bulunan Safiport, TCDD’ye aitken 2015’te işletmesi özelleştirilen limanlardan. 39 yıl olarak belirlenen işletme hakkı bu düzenleme ile otomatik olarak 10 yıl daha uzayacak. TCDD’ye ait olan diğer limanlarda da durum farklı değil. İskenderun Limanı, özelleştirmesi sonucunda 2011 yılından itibaren Limak’ın 36 yıl işletmesine verilmişti. Şimdi bu teklifle Limak 13 yıl daha bu limanı işletmeye hak kazanacak.

PSA&AKFEN Mersin Limanın işletmesini 2043’e kadar yürütebilecekken bu yasa ile 2056 yılına kadar işletme hakkına sahip olacak. Bandırma Limanı’nı Çelebi Holding ve Samsun Limanını Ceynak 2059’a kadar işletecek.. TDİ’de de durum hiç farklı değil. Antalya Limanı bu yıl Katarlılara satılmıştı. 2047 yılına kadar Antalya limanının işletmesini Katarlılar yapacak. Trabzon Port Albayraklar tarafından işletiliyor. 2033’te bitecek işletme hakkı 2049’a uzatılmış oluyor. Samsun limanının işleticisi olan Ceyport tarafından işletilen Tekirdağ limanında da süre 2067’ye uzamış olacak. AK Parti iktidarı gelecek iktidarların da iradesine ipotek koyma peşinde. Kendileri giderken yandaşlarına hala liman rantı sağlamak için Kanun değişikliğine gitme çabası kabul edilemez” dedi. Tarhan, mevcut işleticilerle süre uzatımı yerine, süre bitimiyle birlikte bu limanların yeni şartlar altında farklı firmaların katılımları ile ihale edilmelerinin kamunun uzun süreli sözleşmelerden zarar görmesinin önüne geçeceğinin de altını çizdi.

Tarhan, “İlk günden beri özelleştirmeleri tartışmalı olan Türkiye Denizcilik İşletmeleri ve TCDD’ye ait olan limanların işletmelerinde süreyi 49 yıla uzatmak amacıyla teklifte yer alan düzenleme Anayasamıza aykırıdır. Bu düzenlemenin de tekliften çıkartılmasına yönelik olarak her aşamada önerge sunacağız ve halkımızın sırtında adeta kambur olan bu rant düzenine karşı çıkacağız.”  dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner393