İşte o açıklamanın içeriği:
Döviz kurundaki dalgalanmalar ve pandemi koşulları, ülkemizdeki ekonomik sorunları daha da derinleştirmiştir. Zaten zorlukla ayakta kalmaya çalışan yayıncılık sektörü, daha büyük bir ekonomik kıskacın içine sürüklenmiştir.
Üzülerek belirtmekteyiz ki kentimizin yayıncıları, kitapçıları ve yazarları bu zorlu süreçte yalnız bırakılmıştır. Yerel yönetimler kentin yazarlarına, yayıncılarına ve kitapçılarına sahip çıkmamaktadır. Bu sahipsizlik, yayıncılık sektörünü batma noktasına getirmiştir.
Çoğunluğu yurt dışından, döviz üzerinden ithal edilen kağıdın sürekli zamlanması ve bu zamların fiyat etiketlerine yansıması yurttaşlarımızın kitaba, kültür ve sanata ulaşmasını zorlaştırmaktadır. Zorlu ekonomik koşullarda evlerini güçlükle geçindiren insanlarımız için kitaba para ayırmak neredeyse lüks haline gelmiştir. Böyle bir ortamda yayıncılık sektörünün iflasa sürüklenmesi kaçınılmazdır.
Yazarlarımız kitaplarını bastıramamakta, ürettikleri eserleri yurttaşlarımıza ulaştıramamaktadır. Üvey evlat muamelesi gören bu kentin yazarları, hiçbir kurumdan destek alamamaktadır. Oysa ki yerel yönetimlerin bu kentin değerlerine destek olacak bütçeleri vardır. Yeter ki niyetleri olsun.
Bu zamana kadar edebiyatçıları yok sayanların artık edebiyata destek olma zamanı gelmiştir ancak bu destek ‘’mış’’ gibi yaparak değil, samimi ve gerçekçi bir şekilde verilmelidir. Gösteriş amaçlı sığ etkinlikler bir kenara bırakılmalı, yazarların sorunları çözülmelidir.
Bu kentteki yerel yönetimler hiçbir şekilde kentteki edebiyat kurumlarıyla bir araya gelip istişarede bulunmamıştır. Aksine bazı belediyelere yaptığımız öneriler görmezden gelinerek yok sayılmıştır.
Buradan kentteki yerel yönetimlere sesleniyoruz. Yazarları, yayıncıları ve kitapçıları daha fazla sahipsiz bırakmayın. Onlara destek olun. Edebiyata, kültüre ve sanata hizmet eden kurumlara destek olmak sizin temel görevlerinizden biridir. Bu görevinizi yerine getirin.
Yerel yönetimler bu kentteki edebiyat kuruluşlarıyla ivedilikle bir araya gelmelidir. Yazarları, yayıncıları ve kitapçıları temsil eden kurumlar bellidir. Bu kurumlarla iletişime geçilmeli, karşılıklı fikir alışverişiyle bir yol haritası belirlenmelidir.
Biz KOŞYAD (Kocaeli Şairler ve Yazarlar Derneği) olarak gerek yerel yönetimlerle gerekse de diğer kültür-sanat kurumlarıyla iletişime açığız. Yazarların, yayıncıların ve kitapçıların sorunlarını çözmek için üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Tüm kurumları da aynı sorumluluk bilinciyle davranmaya davet ediyoruz.