İşte o açıklamanın içeriği:
3 Aralık günü, Birleşmiş Milletler ’in 1992 yılındaki önerisi üzerine “Uluslararası Engelliler Günü” olarak kabul edilmiştir. Dünya Engelliler Günü bir kutlama değil farkındalık günüdür.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 1 milyardan fazla insanın bir tür engelle yaşadığı tahmin ediliyor. Bu, dünya nüfusunun yaklaşık %15'ine tekabül etmektedir. 5 yaş ve üstü 190 milyon kadar engelli nüfusu bulunuyor.
Ülkemizde engelli nüfusu konusunda ise net bir sayı yoktur. Engelli nüfusu net olarak bilinmemekle birlikte, Türkiye’de engelli sayısına ilişkin belirli araştırma sonuçları mevcuttur. 2002 yılında TÜİK tarafından bu sayının nüfusu yüzde 12,29’u olduğu ifade edilmiştir.
Eksik ve yetersiz de olsa tüm araştırmalar gösteriyor ki Türkiye’de yaşayan engelli kişi sayısı nüfusun %10’undan fazladır. Buna göre Türkiye’de en az 8.5 Milyon engelli kişi yaşamaktadır.
Engelli veya engelsiz tüm yurttaşlarımızın toplumsal yaşamda etkin bir şekilde yer alabilmesi, fırsat eşitliğinden yararlanması ve hiçbir ayrımcılığa uğramadan haklarının korunması geleceğe güvenle bakmamızın temel şartıdır.
Anayasamızda yer alan sosyal devlet ilkesi gereğince insanlarımızı sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmak, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamak devletin görevidir.
Yasal mevzuattan "sakat, özürlü, çürük" kelimelerini çıkararak, bunları "engelli" kelimesiyle değiştirmek yeterli değildir.
Bugün İş Kanunu’na göre 50’den fazla çalışana sahip özel sektör işletmelerinin çalışanlarının en az %3’ünün engelli bir birey olması gerekiyor. Kamu sektöründe ise engelli kontenjanı en az %4 olmalı. 2020’deki memur sayısı 4 milyon 698 bin 941iken Engelli memurlara sağlanması gereken istihdam sayısı 187 bin 957 olmalıyken engelli memur sayısı 57 bin 408’dir. Rakamlarda göstermektedir ki bu konuda gerekli hassasiyetler halen gösterilmemektedir.
Vatandaşlarımız 21. yüzyıl Türkiye’sine yakışacak eğitim, sağlık, barınma, sosyal güvenlik ve istihdamdan yararlandırılmayı talep etmektedir. Bu haklı talepler hayata geçirildiği gün engelli yurttaşlarımızın hayatı insan onuruna yaraşır bir şekle dönecektir.
Bu düşüncelerle, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü kutlar, zor şartlar altında hayat mücadelesi veren tüm engelli yurttaşlarımıza ve onlara desteğini hiçbir koşulda esirgemeyen ailelerine sevgi ve saygılarımı sunarım