İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü kapsamında düzenlenen Türk Kahvesi Festivali’ne tüm vatandaşları davet etti. Ayrıca Cumhuriyet Parkı Sanat Galerisi’nde açılan Çekirdekten Fincana Türk Kahvesi Sergisi’nin mutlaka görülmesi gerektiğini belirten başkan Hürriyet, “Cumhuriyet Parkı’nda ve Sanat Galerisinde çok güzel bir etkinliğe imza atıyoruz. Buradaki atmosfer gerçekten müthiş. Çok kıymetli bir festival için buradayız. Öncelikle kültürel mirasımıza sahip çıkmak için buradayız. 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü vesilesiyle ilkini düzenlediğimiz Kahve Festivali için buradayız.
SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR
Bugün festivalin ikinci günündeyiz ve çok güzel bir sergi ile devam ediyoruz. Kıymetli bir festival. Tüm dünya üzerinde birçok çeşit isimle adlandırılan kahveler var. İtalya’daki espressonun bile temelini 500 yıllık geleneği kapsayan Türk kahvesi oluşturuyor. Belki bizler bile bu konuda eksik bilgiye sahibiz. Bu mirasa sahip çıkmak gerekiyor. UNESCO tarafından somut olmayan kültürel miras olarak tescillenen önemli bir içecektir Türk kahvesi. Biz Türklerin buna sahip çıkması ve daha fazla dillendirmesi ve kentimize, ülkemize kazanımı daha fazla olması gerekiyor. Biz de bu konuda farkındalık yaratalım diye festivalimizin bu sene ilkini düzenliyoruz.
KAHVENİN YOLCULUĞUNU ANLATIYORUZ
Festival kapsamında çeşitli seminerler, söyleşiler, çeşitli tanıtımlar, workshoplar ve tabi ki üretici firmalarımızın burada kahvelerini tanıtabilmeleri ve kahve serüvenini anlatabilmeleri için olanaklar sağladık. Kahvenin yolculuğunu anlatıyoruz burada. Osmanlı’dan Dünyaya yayılan 500 yıllık bir gelenek. Hoşgörünün başkenti İzmit’te Türk kahvesine sahip çıkıyoruz. Çünkü kahve misafirperverliği ve hoşgörüyü anlatıyor. Festival kapsamında 2 ay boyunca Cumhuriyet Parkı Sanat Galerisi’nde ziyaretçilerini ağırlayacak olan sergimiz var. Sevgili Nihal Bursa ve Murat Sungur Bursa’nın sahibi olduğu önemli bir kahve koleksiyonu. Osmanlı ve Türk kahve kültürü ile ilgili dünyadaki en kapsamlı koleksiyonlar arasında yer alıyor. Bu nadide koleksiyonda Osmanlı coğrafyasında başlayan ve dünyaya yayılan incelikli kahve kültürüne dair binlerce parça yer alıyor. Bu parçalar kahvenin o günden bugüne nasıl geldiği ve serüvenini anlatıyor.
TÜRK KAHVESİ BİZİM, SAHİP ÇIKMAK BOYNUMUZUN BORCU
Kahve hazırlama ve sunma sürecinde kullanılan kavurucu, soğutucu, değirmen, dibek, saklama kutusu, kahvedan, cezve, fincan, buhurdan, gülabdan, tütün çubuğu gibi geleneksel araç gereç ve kapların yanında çeşitli yazılı ve görsel basılı belgeyi kapsıyor. Aynı zamanda önemli bir fotoğraf arşivimiz var. Buradaki fincanların üretim detaylarından Sümerbank’a kadar uzanan çok önemli bir arşivi içeriyor. Bütün İzmitlileri bu nadide eserleri görmeye ve festivalin coşkusunu yaşamaya davet ediyoruz. Bu sene ilkini gerçekleştirdiğimiz festivalin umuyorum ki önümüzdeki senelerde çok daha güzelini yapacağız. Türk kahvesi bizim, Türklerin. Buna sahip çıkmak boynumuzun borcu” ifadelerini kullandı.