BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Sahiplenilmesi yasak hayvanlarla ilgili hatırlatma  

İzmit Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığının tehlike arz eden hayvanlara ilişkin yayınladığı genelge kapsamında, sahiplenilmesi yasak olan hayvan sahiplerinin 14 Ocak 2022 tarihine kadar bu hayvanları kısırlaştırarak bakanlığa bilgi vermesi gerektiğini hatırlattı  

16 Aralık 2021 05:49
Sahiplenilmesi yasak hayvanlarla ilgili hatırlatma  

Tehlike arz eden hayvanlara karşı Tarım ve Orman Bakanlığı, genelge yayınlayarak bu hayvanları; üretmenin, sahiplenmenin, ülkemize girişinin, satışının ve reklamını yapmanın yasak olduğunu bildirdi. İzmit Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü de vatandaşlara genelgeyi hatırlatarak Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpeklere sahip olan vatandaşların 14 Ocak tarihine kadar köpeklerini kısırlaştırarak ve buna dair belgeyle birlikte bakanlığa başvurmaları gerektiğini, aksi takdirde idari yaptırımla karşılaşacaklarını hatırlattı.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI GENELGESİ

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü internet sitesinde yayınlanan genelgede, “ 7332 sayılı "Hayvanları Koruma Kanunu İle Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" 14/07/2021 tarihli ve 31541 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bahse konu Kanunun 5 inci maddesi kapsamında 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 14 üncü maddesinin (l) bendi "Bakanlıkça belirlenen tehlike arz eden hayvanları üretmek, sahiplenmek, sahiplendirmek, barındırmak, beslemek, takas etmek, sergilemek, hediye etmek ve bunların ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak yasaktır." şeklinde değiştirilmiştir.

TEHLİKE ARZ EDEN KÖPEKLER

Bu kapsamda, tehlike arz eden hayvanların belirlenmesine dair Bakanlığımızca, İçişleri Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, veteriner fakülteleri, Türk Veteriner Hekimleri Birliği ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşturulan komisyon tarafından; Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpekler tehlike arz eden hayvanlar olarak belirlenmiştir.

SAHİPLENMEK VE SATMAK YASAK

Bu minvalde, 5199 sayılı Kanunun yukarıda zikredilen 14 üncü maddesi hükmü uyarınca, Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpekleri üretmek, sahiplenmek, sahiplendirmek, barındırmak, beslemek, takas etmek, sergilemek, hediye etmek ve bunların ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak yasaklanmış olup bu hükme aykırı davrananlara 5199 sayılı Kanunun 28 inci maddesi kapsamında idari yaptırım uygulanacaktır.

KIŞIRLAŞTIRIP BAKANLIĞA BAŞVURU YAPILMALI

Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpekleri, bu Genelge yürürlüğe girdiği tarihte elinde bulunduranlardan, 14.01.2022 tarihine kadar hayvanlarını kısırlaştıran ve buna dair belgeyle birlikte Bakanlığımıza başvurarak veri tabanına kayıt ettirenler hakkında 5199 sayılı Kanunda öngörülen idari yaptırım hükümleri uygulanmayacaktır.

YAVRULARIN 4 AYLIK OLMASI BEKLENECEK

14.07.2021 tarihinden önce sahiplenilmiş Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino ve Fila Brasilerio ırkı köpeklerden, 14.07.2021 tarihinden önce gebe kalmış olanların kısırlaştırma işlemi için hayvanların doğum yapması, yavruların dört aylık olması beklenecektir. Bu Genelgenin yürürlüğe girmesinden önce gebe kalmış American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpeklerin de kısırlaştırma işlemi için hayvanların doğum yapması, yavruların dört aylık olması beklenecektir.

PARKLARA GİRİŞLERİ YASAKLANACAK

Bu hayvanların ölümü halinde Bakanlığa bilgi verilecek ve kayıttan düşürülmesi temin edilecektir. Kısırlaştırılan ve kayıt altına alınan bu hayvanlar, kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız olarak dolaştırılamaz, halkın yoğun olarak bulunduğu yerler ile çocuk oyun alanları ve parklarına sokulamaz. Ağızlık ve tasma takma zorunluluğu ile halkın yoğun olarak bulunduğu yerlere ve çocuk oyun alanları ve parklarına girme yasağı, Genelgenin yürürlüğe girmesiyle birlikte uygulanmaya başlanacaktır. Bu fıkra hükümlerine aykırı hareket edenlere, on bir bin Türk lirası idarî para cezası verilecektir. Bu fıkrada belirtilen yasaklara aykırılığın tekrarı halinde, idarî para cezası verilecek ve hayvanlara el konulacak ve hayvan, konulabileceği bakımevi bulunan en yakın belediye tarafından hayvan bakımevine götürülecektir.

HAYVAN BAKIMEVLERİNE BIRAKILABİLİR

Söz konusu hayvanların sahibi olanlar, hayvanlarını en yakın bakımevine bırakabilirler. Bu hayvanların sokağa terki halinde otuz bin Türk lirası idarî para cezası verilecektir. Yerel yönetimler tarafından kurulan hayvan bakımevleri, bu madde uyarınca teslim edilen hayvanları kabul etmek zorundadır” ifadelerine yer verildi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.