BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Gergerlioğlu, yakılarak öldürülen 3 Suriyeli için soru önergesi verdi

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, İzmir’de yakılarak öldürülen Suriyeli 3 gençle ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından cevaplandırılması istemi ile TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. 

23 Aralık 2021 07:46
Gergerlioğlu, yakılarak öldürülen 3 Suriyeli için soru önergesi verdi

İşte o önergenin içeriği:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
 
Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından Anayasanın 98’ inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ ncı ve 99’ uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.
           
21/12/2021 günü medyaya/sosyal medyaya yansıyan bir habere göre; “16 Kasım’da İzmir Güzelbahçe’de 3 Suriyeli mültecinin çalıştıkları inşaat firmasında gece uyurken bir kişi tarafından yakılarak katledildiği, bu mültecilerin İzmir’de inşaat malzemeleri üretim ve satışının yapıldığı bir firmada çalışan Mamoun al-Nabhan (23) Ahmed Al-Ali (21) ve Muhammed el-Bish (17) isimli kişiler olduğu, gece işyerinde uyurken üzerlerine benzin dökülerek yakıldıkları, işyerindeki diğer işçilerin ihbarı üzerine mültecilerin ambulansla Bozyaka Eğitim Hastanesi’ne kaldırıldıkları, iki mültecinin ertesi gün yaşamını yitirdiği bir mültecinin ise bir hafta yoğun bakımda kaldıktan sonra yaşamını yitirdiği, öldürülen mültecilerin ailelerinin aktardıklarına göre saldırgan kişi ile Suriyeli mülteciler arasında bir husumetin olmadığı, saldırganın ayrıca aynı gün iki kişiyi de bıçakladığı, geçtiğimiz günlerde gözaltına alındığı, gözaltında verdiği ifade değerlendirildiğinde olayın ırkçı bir saldırı olduğu, saldırgan verdiği ifadede  önce üç kişinin kaldıkları odanın elektriğini kestiğini ve daha sonra sabah saatlerinde yaktığını itiraf etmiş, olayın üzerinden bir aydan fazla bir süre geçmesine rağmen basına yeni yansıyabildiği, yaşamını yitiren mültecilerin ailelerinin karakola çağrıldığı ve susmaları için uyarıldıkları” şeklinde vahim iddialar bulunmaktadır.
 
Bu bağlamda;

1)    Bu haberler ve iddialar doğru mudur? Bakanlığınızın bu olay ile ilgili tespitleri nelerdir?
2)    Olayın hangi saik ile gerçekleştiğine dair elinizdeki bilgiler nelerdir?
3)    Olay ırkçı bir saik ile işlenmiş ise bakanlığın ve hükümetin mültecilere yönelik ırkçı tutumları engellemek ve toplumu sükunete ulaştırmak adına bir çalışması ve programı mevcut mudur? Irkçı saik ile olsa bile neden basından gizlenmiştir?
4)    Olay adi sebeplerle işlenmiş ise neden basına yansımasına izin verilmemiştir?
5)    Taraflar arasında resmi kayıtlara yansımış bir husumet söz konusu mudur?
6)    Karakolun maktullerin ailelerini çağırıp susmaları için uyarmasına yönelik iddia doğru mudur? Doğru ise bunda amaç nedir? Olay basından gizlenerek ve ailelere baskı yapılarak olayın üstü kapatılmak veya sorumluları cezasız bırakılmak mı istenmektedir?
7)    Saldırgan hakkında ne tür adli işlemler yapılmıştır?
8) Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın yapmış olduğu açıklamaların bu katliamın failini cesaretlendirdiği  konusunda bir araştırma yapılmış mıdır?

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.