banner411

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

banner401

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayideki kapasite kullanımını değerlendirdi

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, aralık ayı ve 2021 yılı geneli kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi. 

27 Aralık 2021 12:04
KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayideki kapasite kullanımını değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C Merkez Bankası ve Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre aralık ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi. Zeytinoğlu, “Aralık ayında kapasite kullanım oranı; Türkiye genelinde yüzde 78.7 ile kasım ayına göre 0.6 puan, geçen yıla göre 3.1 puan arttı. Oda olarak her ay düzenli açıkladığımız Kocaeli imalat sanayi kapasite kullanım oranı ise Aralık’ta yüzde 71.2 ile kasım ayına göre 0.3 puan gerilerken, geçen yılın aynı ayına göre 0.4 puan arttı. Sektörlere baktığımızda; kimya, makine, metal, elektronik, plastik ve kauçuk sanayiinde kapasite kullanım oranları aralık ayı ortalamasının üzerinde gerçekleşen sektörler olarak karşımıza çıkıyor” dedi.  

FİRMALARIN BEKLENTİLERİ

Aralık ayı anketine katılan Kocaeli firmalarının ocak ayı iç ve dış piyasadaki beklentilerini açıklayan Zeytinoğlu, “İlimizde bu ay sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada firmalarımızın yüzde 15’i ocak ayında iç siparişlerinin arttığını belirtilirken, yüzde 32’si azaldığını belirtmiştir. Firmaların yüzde 53’ünde ise iç sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır. İhracat yapan firmaların yüzde 23’ü dış siparişlerinin ocak ayında arttığını belirtirken, yüzde 19’u azalış bildirmişlerdir. Firmaların yüzde 58’inde ise alınan dış sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır” diye konuştu.

2021 YILI DEĞERLENDİRMESİ

2021 yılının geneline ilişkin de değerlendirmede bulunan KSO Başkanı Zeytinoğlu, “2021 yılına baktığımızda, Türkiye geneli ortalama kapasite kullanım oranının yüzde 76.6 ile geçen yıla göre 4.8 puan, Kocaeli'nin ise yüzde 70.8 ile geçen yıla göre 4.1 puan arttığını görüyoruz.  Bu artışların, geçen yıl pandemi nedeniyle oranların düşük kalmasından kaynaklanan baz etkisini de içerdiğini biliyoruz.  Ancak pandemi etkisi olmayan yıllara göre kıyasladığımızda da geçmiş yılların potansiyelinin yakalandığını memnuniyetle görüyoruz. 2021’de aşılamanın yaygınlaşmasıyla birlikte küresel ticaretteki toparlanma ve talep artışı, ihracat ve kapasite kullanım oranlarındaki artışı da destekledi. Özellikle firmalarımızın çip tedarikinde yaşadıkları sıkıntılar sebebiyle üretimlerinde kısıtlamalara gittikleri dönemde gerçekleşen bu artışları çok olumlu değerlendiriyoruz. 2022 yılında da devam etmesini temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner393