BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

banner401

Kocaeli’de 8 ayda 2164 kaçak göçmen yakalandı

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan’ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması talebiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinin cevabı Kocaeli’deki kaçak göçmen sorununu ortaya koydu. 

19 Ocak 2022 15:27
Kocaeli’de 8 ayda 2164 kaçak göçmen yakalandı

Tahsin Tarhan’ın Ağustos ayında Süleyman Soylu’ya yönelttiği soru önergesinde Kocaeli’de kaçak göçmen sorununun giderek arttığı vurgulanmış, ülke ve yurttaş güvenliği ile doğrudan ilgili olan bu soruna dair kamuoyunun en şeffaf şekliyle ele alınması gerektiğinin altı çizilmişti.

İçişleri Bakanlığı tarafından Bakan Süleyman Soylu imzasıyla verilen yanıtta 1 Ocak – 3 Eylül 2021 tarihleri arasında Kocaeli’de 2164 kaçak göçmenin yakalandığı ve bunlardan 1688’inin sınır dışı edildiği açıklandı. 476 kaçak göçmen ile ilgili hukuki işlemlerin ise devam ettiği bildirildi.

“Kaçak göçmenler Kocaeli’nin en temel sorunlarından biridir.”

Konuya ilişkin açıklama yapan Tahsin Tarhan, “İçişleri Bakanlığı Ağustos ayında sorduğumuz soru önergemize yasal cevap süresi 15 gün olmasına rağmen Ocak ayında yanıt verebildi. 2021 yılının tam verileri ise bizimle paylaşılmadı ancak yılın ilk 8 ayında yakalanan kaçak göçmen sayısı durumun ciddiyetini ortaya koymaya yetiyor. İlk sekiz ayda yakalanan sayıya baktığımızda aylık ortalama olarak 270 kaçak göçmenin yakalandığını söylemek mümkün. Bu ortalamadan yola çıkarsak yıllık yaklaşık 3250 göçmen Kocaeli’de yakalanıyor. Bundan sadece birkaç gün önce Körfez ilçemizde 37, Kartepe’de 10 kaçak göçmen daha yakalandı. Peki ya yakalanmayanlar kaç kişi? Bunu bilmiyoruz. Bunu yetkililer de bilmiyor. Sosyal medyada eleştiri yapanları anında izleyip, takip edebilen teknolojik sistem ülkeye yasadışı yollarla girmiş göçmenleri takip etmekte yetersiz kalıyor. Kaçak göçmenler şehrimizin en temel sorunlarından biri. Sanayi şehri olan, İstanbul’un yanı başında bulunan Kocaeli kaçak göçmenler için de cazip bir adres. Ancak bu gerek kayıtsız işçi çalıştırılması gerek asayiş gibi temel bazı sorunlara da zemin hazırlıyor. Gebze’de Afgan uyruklu bir göçmenin tacizine uğrayan ve 4,5 ay süren tedavisinin ardından hayatını kaybeden Ayşegül’ün acısını unutmadık. Kocaeli halkının güvenliği için kaçak göç sorununa mutlaka bir çözüm bulunmalıdır.” dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner393