banner410

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

İzmit Belediyesi’nden çiftçiye yüzde 90 hibeli gübre desteği

Üretimi ve üreticiyi teşvik etmeyi sürdüren İzmit Belediyesi, son bir yılda yüzde 400 artan gübre girdi maliyeti nedeniyle Yerel Buğday Tohumunu Destekleme Projesi kapsamında Nusrat buğdayı eken 438 çiftçiye yüzde 90 hibeli gübre desteği verdi 

03 Şubat 2022 16:30
İzmit Belediyesi’nden çiftçiye yüzde 90 hibeli gübre desteği

Üreten belediye vizyonuyla üreticilere öncü olmaya ve destek vermeye devam eden İzmit Belediyesi, çiftçilerin kanayan yarasına merhem oluyor. Sezonda yaşanan kuralık ve ekonomik koşullar nedeniyle gübre girdi maliyeti son bir yılda yüzde 400 artan çiftçiye destek için harekete geçen İzmit Belediyesi, Yerel Buğday Tohumunu Destekleme Projesi kapsamında daha önce Nusrat cinsi buğday tohumlarını yüzde 70 hibeli olarak dağıttığı 438 çiftçiye şimdi de gübre desteği verdi. Modern Hayvan Pazarı’nda gerçekleşen gübre dağıtım etkinliğinde 22.000 kilo gram gübre çiftçilere yüzde 90 hibeli olarak dağıtıldı. 

YOĞUN KATILIM

Gübre dağıtım etkinliğine İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet’in yanı sıra İzmit Belediyesi üst yöneticileri, Kocaeli Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özgür Yılmaz, İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, Muhtarlar Derneği Başkanı Kadir Yıldız, Akmeşe Cumhuriyet Mahalle Muhtarı Rahim Varol, Alikahya Atatürk Mahalle Muhtarı Özgür Sarıca, Karaabdülbaki Mahalle Muhtarı Hüdayim Yıldız, Sultaniye Mahalle Muhtarı Fikri Yıldız, Ambarcı Mahalle Muhtarı Mustafa Karaboğa, Yenice Mahalle Muhtarı İlhan Gülseren, Düğmeciler Mahalle Muhtarı Nusret Tezcan, Kısalar Mahalle Muhtarı Nevzat Okumuş, Kabaoğlu Mahalle Muhtarı Ali Akbaş, Hasancıklar Mahalle Muhtarı Hayati Yavuz, Gündoğdu Mahalle Muhtarı Çetin Ersoy, Bayraktar Mahalle Muhtarı Ali Cevat Tomurçu, Bulduk Mahalle Muhtarı Burhan Duran ve çiftçiler katıldı.

ÖNCE BUĞDAY, SONRA GÜBRE DESTEĞİ

Modern Hayvan Pazarı’nda gerçekleşen gübre dağıtım etkinliğinde konuşan İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, “Bizler gücümüz yettiğince, elimiz erdiğince, kaynaklarımız el verdikçe üreten çiftçiye, üretmek isteyenlere destek vermeye gayret ediyoruz. Nusrat buğdayı ile ilgili bir proje başlatmıştık. Önce bir deneme yapmıştık. Bu denemede kentin topraklarına, havasına ve suyuna hangi cins buğday daha uygundur diyerek bir ekim çalışması yaptık. Ziraat mühendisi arkadaşlarımızın yaptığı gözlem sonucunda da Nusrat cinsinin bu kentin toprağına daha uygun ve verimli olduğunu belirledik. Daha sonra bu Nusrat cinsi buğdayları hibeli olarak çiftçimize dağıtmıştık. 

“ÇİFTÇİNİN BELİ BÜKÜLÜYOR”

Nusrat buğdaylarını dağıttığımız çiftçimize gübre desteği de vereceğimizi söylemiştik. Bugün de çiftçimize girdi maliyetlerini düşürebilmek ve bu ürettiğinden eder değerde para kazanabilmesini sağlamak adına yüzde 90 hibeli gübremizi dağıtacağız. Kırsal kalkınmanın, üretmenin, üreticiye destek vermenin çok önemli olduğunu biliyoruz. Hayat pahalılığının olduğu bir dönemde destek vermek çok daha kıymetli.  Bir torba gübre bir yıl öncesinde 100-125 TL arasındaydı. Bir yıl sonra bu torba 700 TL olmuş durumda. Çiftçinin beli gerçekten bükülüyor. Toprak ciddi bir zenginlik aslında ama insanlar üretimden kaçıyor. Çünkü bu girdi maliyetleriyle para kazanamaz hale geliyor ve topraklarımız ne yazık ki boş kalıyor. 

“İKİ AYDA YÜZDE 100’LÜK BİR ARTIŞ OLDU”

Biz bu hibe desteğini Nusrat buğdayı eken çiftçimize verebilmek için Aralık ayında meclisten yetki istedik. İki ay önce karar çıkarmak için meclise soktuk, karar çıktı. Satın alma süreci ve meclis karar arasında 2 ay gibi bir süre var. 2 ay önce maliyetimiz toplam 160 bin TL idi. 2 ay sonra bugün toplam maliyet 300 bin TL. 2 ayda bile yüzde 100’lük bir artış var. Buna rağmen biz yine de tahminimizin üzerinde de olsa kaynaklarımızı zorlayarak bugün burada daha önce buğday desteği verdiğimiz 438 çiftçimize yüzde 90 hibeli olarak 22.000 kg gübre desteğinde bulunacağız. 

“KENDİMİZE DERT EDİNDİK”

Yaşanan kuraklık, ekonomik sıkıntılardan dolayı buğday rekoltesinde yüzde 20 kayıp yaşandı. Amacımız bu kayıpları en aza indirmek ve üretene daha fazla destek vermek. Ülkemizin 21 milyon ton olan buğday ihtiyacının sadece 17 milyon tonluk kısmı üretilebildi. Maalesef 5 milyon tonluk bir açık söz konusu. Buğday neredeyse her şeyin ana maddesi ve kıymetli. Bu açıkları üreterek kapatmak zorundayız. Girdi maliyetleri yüksek olduğu için açıklar ithalat ile kapatılıyor. Bir ilçe belediyesi olarak kaynaklarımız büyük belediyeler kadar çok değil. Fakat kendi ölçeğimizde İzmit çiftçisine ne kadar destek verebiliriz diye kendimize dert edindik. Buğday desteği sonrası gübre desteği vermeyi uygun gördük. 

“PROJE TOPRAĞA YAPILAN YATIRIMDIR”

Mühendis arkadaşlarımız sizlere bir bilgilendirme notu dağıtacaklar. Bu gübreyi en verimli şekilde nasıl kullanacağınıza yönelik bir kullanım yönergesi. Mühendis arkadaşlarımızın da yönlendirmesiyle bu işi yaparsanız veriminiz artacaktır. Bilimsel üretim önemli, bu işi bilen mühendis arkadaşlarımızın yönlendirmesi de önemli. Bizim için proje demek beton yapılar demek değil. Proje üretene, çiftçiye, üretmek isteyene bu ülkenin zenginliği olan toprağa yapılan yatırımdır. Biz bu projeleri elimizden geldiği kadar arttırmaya devam edeceğiz. Hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Çiftçilerimiz için bereketli olsun. Desteklerimizde bizle birlikte olan, dayanışma gösteren Ziraat Odası Başkanımıza, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanımıza ve değerli köy muhtarlarımıza çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. 

YILMAZ, “YÜZDE 90 HİBELİ GÜBRE DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ”

Kocaeli Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özgür Yılmaz, “Kent tarımına ve ülke tarımına baktığımız zaman gübresi, tohumu, ilaçların fiyatlarını bizlerden ziyade siz üreticiler biliyorsunuz. Öyle bir sürece gidiyoruz ki yüzde 50 hibeler bile yeterli olmuyor. Yerelde ve genelde üreticiye destek vermek gerekiyor. Çünkü ekecek üreticiyi bulamayacağız. Bugünkü yüzde 90 hibeli gübre desteği çok önemli. Yeter ki üretsin diye tohumundan gübresine destek verilmesi gerekiyor. Üreticilerimizin üretimden vazgeçmemelerini, toprağa daha fazla bağlanmalarını istiyorum. Başta İzmit Belediye Başkanımıza ve ekibine, bütçesi imkânında üreticilere destek veren herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 

KARAASLAN: BAŞKANIMIZ BİZİ HER ANLAMDA DESTEKLİYOR

İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, “Ben de bir çiftçiyim. Başkanımız göreve geldiğinden beri çiftçilerimiz ve üretim üzerine sürekli istişare halindeyiz. Başkanımız her zaman çiftçinin yanında olduğunu gösteriyor. Nusrat cinsi buğday tohumu projemiz vardı. O projenin devamı olarak bugün yüzde 90 hibeli gübre desteği verilecek. Şu anda Türkiye’de tarımsal girdiler çiftçiyi zora sokuyor. Çok sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Böylesine sıkıntılı bir dönemde üretime devam etmek açısından verilen destekler çok önemli. Başkanımız ve ekibi bizİ her anlamda destekliyor. Bir torba gübre bugün 700 TL. Geçen yıl biz bunları 100 TL’ye alıyorduk. Yüzde 500/600 arttı. Biz çiftçilerin elinden kim tutuyorsa onu kutlarım. Başkanımıza ve ekibine çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.