banner410

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Veliahmet ve Hacıhızır mahallelerindeki Kentsel Dönüşüm düğümü TBMM’de çözülecek mi?

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, 11 Aralık 2018 tarihinden bu yana risk bölgesi ilan edilen ancak kentsel dönüşüm çalışmalara adeta kördüğüme dönen Veliahmet ve Hacıhızır mahallelerine dair soru önergesini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplanması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sundu. 

04 Şubat 2022 17:11
Veliahmet ve Hacıhızır mahallelerindeki Kentsel Dönüşüm düğümü TBMM’de çözülecek mi?

“Riskli alan ilan edilişinin üzerinden üç yıl geçti bölgeye çözüm değil kaos geldi.”

Tarhan, “İzmit ilçemizin Veliahmet ve Hacıhızır mahalleleri sınırları içerisinde bulunan alan bundan 3 yıl önce  riskli alan ilan edilmişti. Bu karar 11 Aralık 2018 tarih ve 30622 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Ancak aradan geçen zamanda buradaki sorun çözülmek yerine daha da kördüğüm oldu. Kentsel dönüşüm kapsamına alındıklarını öğrenen bölge halkından bir bölümü bir firma ile sözleşme yaptı ve gayrimenkullerini ellerinden çıkardı. Halkın diğer bölümü ise bu alanın riskli alan ilan edilmesine karşı çıktı. Konu yargıya taşındı, ama bir sonuç alınamadı çünkü sözleşme yapan firma ortada yok. Kentsel dönüşüm için evlerini firmaya devreden vatandaşlar şimdi yeni evlerine kavuşamamış durumda. 2019 seçimlerinden sonra Büyükşehir Belediyesinin bu sorunun çözümü için attığı adımlar yetersiz kaldı. Bölgeye çözüm değil adeta kaos geldi.” dedi.

Bölge halkının mağduriyetinin giderilmesi için çalışma yapılacağı ve söz konusu mahallelerde yaşayan vatandaşın katılımıyla anket düzenleneceği ve anketin sonucuna göre hareket edileceğinin daha önce ifade edildiğini hatırlatan Tarhan, aradan geçen zaman içinde anketin yapılıp yapılmadığının da bilinmediğini söyledi. 

Tarhan, soru önergesinde şu sorulara yer verdi;

Bölge halkından bu konuya yönelik bir anket yapılmadığı yönünde gelen şikayetler neticesinde TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde Tarhan şu sorulara yer verdi;   

1) 11 Aralık 2018 tarih ve 30622 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığının 10 Aralık 2018 tarih ve 455 sayılı kararının değiştirilmesi yönünde bir çalışma yapılmakta mıdır?
2) Kocaeli ili, İzmit ilçesi Veliahmet ve Hacıhızır mahalleleri sakinlerinin katılımıyla kentsel dönüşüme ilişkin anket düzenlenmiş midir?
3) Anket düzenlendi ise sonuçları nedir? Anket düzenlenmedi ise ne zaman düzenlenmesi planlanmaktadır?

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.