Yeniden Aydınlanma Derneği Genel Merkezi Yönetim Kurulu üyeleri; Funda Görener, Hasan Kolcu, Mustafa Kaya, Musa Kırkık, İYİ Parti İzmit İlçe Başkanı Dr. Pelin Coştur Filiz, Kocaeli Büyükşehir Meclis Üyesi Nurcan Acaroğlu Göktaş, Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Süleyman Pekin, Akça Koca Kültür Platformu Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ahsen Okyar, Halk Kürsüsü Derneği Başkanı Ramazan Sevinç, Türkan Özcan, Cemil Uslu, Gebze Duraklı Köyü Derneği Kadın Kolları Başkanı Ümran Yavaş Tepecik ve çok sayıda dinleyicinin katıldığı toplantının sunuculuğunu Ünzile Yılman yaptı.
Program; Yeniden Aydınlanma Derneği Kocaeli İl Temsilcisi Selçuk Pınar’ın teşekkür konuşması ile başladı. Genel Merkez adına İhsan Yavuz, rahatsızlığı sebebiyle toplantıya katılamayan Genel Başkan Halil Konuşkan’ın misafirlere selamını iletti. Konuşmasını ideal Türk aydın tipi vurgusu yaptığı güzel bir şiirle bitirdi.
Suriyeli Sığınmacıların hukuki, sağlık ve toplumsal uyum noktalarının değerlendirildiği toplantıda;
Av. Ruhittin Sönmez; “Türkiye’deki Suriyelilerin Hukuki Statüsü ve Geri Gönderilme Meselesi” konulu sunumunda Uluslararası hukuka göre Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılar konusunda her hangi bir sorumluluğu bulunmamakta ve gelişlerindeki sebepler ortadan kalktığı için de, geri gönderilmeleri gerektiğini söyledi.
Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nizamattin Yıldırım; Yeniden Aydınlanma Derneği Genel Merkezince gerçekleştirilen 21 ilde gerçekleşen anket çalışmasının sonuçlarını değerlendirdiği “Mülteci, Göçmen ve Sığınmacılara Türkiye Geneli Halkın Bakışı” konulu sunumunda; halkın yüzde doksana varan oranlarda Suriyeli sığınmacıları istemediğini, özellikle Suriyeli sığınmacılara tanınan birtakım ayrıcalıkların kaldırılması yönünde görüş bildirdiklerini ifade etti.
Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesinde Kordiyolog Prof. Dr. Atilla Bitigen “Mülteciler ve Türk Sağlık Sistemi Üzerine Etkisi” konulu sunumunda; tarihte göçlerin her zaman göç yapılan ülkede sıkıntılara sebep olduğunu kitlesel göçlerin devletleri yıktığını, mikropların ve salgın hastalıkların göçler yoluyla daha kolay taşındığını, bulaşıcı hastalığı olanların Türkiye’ye girişinin yasaklanması için sınır kapılarında kontrollerin yapılması gerekirken kimlik kontrolü bile yapılmadan insanların girişine izin verildiğinden söz etti. Bitigen verdiği birtakım demografik bilgilerde Türkiye’deki Suriyelilerin çoğunluğunun gençlerden oluştuğunu, Türkiye’deki Suriyeli kadınlardaki doğum oranının Suriye’dekilerin iki katı olduğu gibi ilginç bilgilerini paylaştı.
Programın son konuşmacısı Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Adem Arı; “Tarihte Kocaeli’ne Yapılan Göçler ve Sosyo-Kültürel Sonuçları” konulu sunumunda; Anadolu’ya Türk Göçlerinin Talas Savaşı’ndan sonra başladığını, ilk göç edenlerin Abbasi ordusunda istihdam edilen Türk toplulukları olduklarını, daha sonra Malazgirt’le Anadolu’ya göçlerin sıklaştığını bu göçlerle Selçuklu, Artuklu, Sökmenli, Danişmendli devletleri kurulmuştur diyen Arı; Anadolu’ya yapılan en büyük ve en etkili göçün Harzemşahlar devletinin yıkılmasından sonra Moğol baskısı ile gerçekleştiğini söyledi. Bu göçle Anadolu Türklüğünde Türkiye Selçuklu devleti zamanında görülen Farisileşme endişesinin yok olduğunu, Anadolu’ya Türk Mührünün vurularak Türk Kültürünün Anadolu’da Altın Çağını yaşadığını ifade etti.
Arı; Bugün Kocaeli’ye gelen kitleler Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türkiye Cumhuriyetini kuran halka Türk Milleti denir” tarifinde ifade ettiği millet kavramı etrafında bütünleşmiştir. Cumhuriyetin kuruluşuna katkı sağlamamış kendini Türk hissetmeyen topluluklar bu bilincinin oluşmasında problem olmaya devam etmektedir sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Sunum programının ardından Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Hasan Kolcu “Tezatların Şairi Tevfik Fikret” adlı kitabını imzaladı.
08 Şubat 2022 12:46