BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Hürriyet: Leyla Atakan herkesin başkanı oldu

İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, 1971 yılında elim bir trafik kazası sonucu hayatlarını kaybeden İzmit Belediyesi Eski Başkanı Leyla Atakan ve çalışma arkadaşlarını vefatlarının 51’nci yılında mezarı başında andı 

11 Şubat 2022 08:11
Hürriyet: Leyla Atakan herkesin başkanı oldu

11 Şubat 1971 yılında geçirdikleri elim bir trafik kazası sonucu hayatlarını kaybeden, Türkiye’nin ve İzmit’in ilk seçilmiş kadın belediye başkanı Leyla Atakan ve belediye meclis üyeleri İsmail Kolaylı, Feridun Özbay ile Abdurrahman Yüksel, vefatlarının 51'nci yılında Bağçeşme Mezarlığında dualarla anıldı. 

DUALARLA YÂD EDİLDİ

Anma programı Orhan Mahallesi Bağçeşme Mezarlığında Akçakoca Dere Camii İmam Hatibi Şerif Yüksel Ayaz’ın Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı. Anma Programına İzmit’in ikinci kadın Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet’in yanı sıra CHP İl Başkanı Özgür Harun Yıldızlı, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Songül Kaya, CHP Geçmiş Dönem İl Başkanı Cengiz Sarıbay, CHP İzmit İlçe Başkanı Hakan Çakar, İYİ Parti İzmit İlçe Başkanı Pelin Coştur Filiz, İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol, İzmit Belediyesi STK ve Esnaf Masası Koordinatörü Birol Sağlam, İzmit Muhtarlar Dernek Başkanı ve Veliahmet Mahalle Muhtarı Kadir Kızıl, Orhan Mahalle Muhtarı Salim Acarsoy, Hacıhızır Mahalle Muhtarı Lütfi Bodur, DİSK Kocaeli Bölge Temsilcisi Vedat Küçük, Leyla Atakan ve arkadaşlarının yakınları katıldı.

“KENTİMİZİN BÜYÜK BİR DEĞERİ”

Programda konuşan İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet şu ifadeleri kullandı; “İlk kadın başkanımız ki mezar taşında da çok kıymetli bir ifadeyle yer alıyor. ‘İzmit için canını veren’ değerli başkanımız. Çalışma arkadaşlarıyla birlikte aramızdan ayrılışının 51. yıl dönümü. 1968 yılında doğrudan halkın seçimiyle belediye başkanlığına getirilen cesur adımları, kararlı duruşu ve halkı kucaklayan yaklaşımıyla unutulmayacak izler bırakan Leyla Atakan, kentimizin büyük bir değeridir.

“CUMHURİYET DEĞERLERİYLE YETİŞTİ”

Atatürk’ün ışığında, cumhuriyet değerleriyle yetişen Leyla Atakan, özellikle kadınlara yönelik çalışmalarıyla, sosyal yardım ve eğitim hamleleriyle kentin genelinde tanınan, sevilen bir isim haline gelmiştir. Köylülerin eğitiminden tarımın geliştirilmesine, halkın sosyalleşmesinden meslek sahibi olmasına kadar çok geniş yelpazede toplumun refah seviyesini yükseltti. Aynı zamanda kentimizin de ilk kadın il başkanıydı.

“HİÇ DURMADAN ÇALIŞTI”

Yaşlılarımıza okuma-yazma, genç kızlarımıza biçki, dikiş ve konserve kursları açarak bizzat eğitimler verdi. Eğitim alarak köylülerin basit sağlık ihtiyacına Hızır gibi yetişti. Halkın gönlünde taht kuran Leyla Atakan, 30 yaşında siyasete atıldı; önce meclis üyesi, ardından Türk siyasetinin ilk kadın il başkanı oldu. Hiç durmadı; hem kendisi çalıştı, hem halkı çalıştırdı.

“TARİHE GEÇTİ”

Halkın nazarında dürüst, sözünde duran, alçakgönüllü, vatan ve millet sevgisiyle donatılmış, güvenilir biri olan Leyla Atakan, ‘kazanamaz’ gözüyle bakılan seçimlerde sandıktan çıktı. ‘Mutfakta suyu, çamursuz sokağı’ olacağına ikna olan halk, ‘Oylarınızı mutlaka helal ettireceğim’ diyen Leyla Atakan’ın elinden tuttu. Disiplini, otoritesi ve çalışkanlığıyla bütün kente ulaşan Leyla Atakan bir kez daha tarihe geçerek Türkiye’nin serbest seçimle seçilmiş ilk kadın belediye başkanı oldu.

“HERKESİN BAŞKANI OLDU”

Sanayisi her geçen gün hızla gelişen, buna bağlı yoğun göç alan, işçi ve memur kenti İzmit’te Leyla Atakan, yüklü miktarda borçla devraldığı belediyede çok önemli işlere imza attı. Seçildiği gün parti rozetini kenara koyarak herkesin başkanı oldu. Tiyatroya, sinemaya ve sanatın birçok dalına değer verdi. Üç yıllık başkanlık sürecinde aslında uzun yıllara ışık tutan çalışmalar ortaya koydu.

“BÜYÜK ONUR DUYUYORUM”

Çalışma azmi ve kararlılığını örnek aldığımız Leyla Atakan, Kocaeli Fuarı projesi ve kentin meselelerini konuşmak için gittiği Değirmendere’den dönemedi. Meclis üyeleri; İsmail Kolaylı, Feridun Özbay ve Abdurrahman Yüksel ile aynı otomobilde geçirdikleri kaza sonucu yaşamını yitirdi. Leyla Atakan’dan sonra İzmit Belediye Başkanı olarak bu kente hizmet için bayrağı devralmış olmaktan büyük onur duyuyorum.

“MİNNET VE RAHMETLE ANIYORUM”

Çalışmaları, kararlılığı, ileri görüşlülüğü, merhameti, disiplini, yaratıcılığı, halkın sorunlarını çözme odaklı yönetim anlayışı ve gururla söylediğimiz sosyal belediyecilik tutkusu bugünlerimizde bize ışık oluyor. Binlerce İzmitli’nin gözyaşları arasında son yolculuklarına uğurladığı Leyla Atakan, İsmail Kolaylı, Feridun Özbay ve Abdurrahman Yüksel’i vefatlarının 51’inci yılında minnet ve rahmetle anıyor, kentimize kattıkları için saygılarımı sunuyorum.” Protokol konuşmalarının ardından mezara karanfil bırakıldı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.