banner542

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

İzmit Belediyesinin uygulamaları Avrupa’da örnek gösterildi

İzmit Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü, AR-GE ve Proje Geliştirme Birimi’nin yaptığı çalışmalar sonucunda Avrupa Döngüsel Şehirler Deklarasyonunun Türkiye’deki ilk ve tek imzacısı olan İzmit Belediyesi’nin döngüsel bir yaşam yaratma çalışmaları Avrupa’da ses getirmeye devam ediyor 

13 Şubat 2022 23:11
İzmit Belediyesinin uygulamaları Avrupa’da örnek gösterildi

İzmit Belediyesinin şehrimizde ilk defa permakültür uygulamasını hayata geçireceği Kabaoğlu Sosyal Tesisi Projesi ve Çevre Koruma Müdürlüğünün uygulamaya koyduğu Geri Dönüşüm Uygulamalarından, Avrupa Döngüsel Şehirler Deklarasyonu internet sitesi ve süreli haber bülteninde ‘İzmit Döngüselliği Güçlendirmek için Permakültürü Kullanıyor’ başlığı altında övgüyle bahsedildi.

İlgili Haber Metninin Çevirisi

Avrupa Döngüsel Şehirler Deklarasyonu’nun ilk Türk imzacısı olan İzmit, sürdürülebilirliği etkin yollarla ele almayı uzun zamandır taahhüt etmektedir. Kabaoğlu Sosyal Tesisleri’ndeki permakültür uygulaması buna güzel bir örnek oluşturmaktadır.

Permakültürün temel amacı, çevresel değişimleri, doğal ekosistemlerin çeşitliliğini ve tarımsal üretkenliği dikkate alarak istikrarlı, ekolojik ve sürdürülebilir bir sistem oluşturmaktır. Permakültür, toprak, yıllık ve çok yıllık bitkiler, hayvanlar, mikro iklim, toprak/ su yönetimi ve insan ihtiyaçları ile ilgili yaklaşımların iç içe geçtiği üretken topluluklar bütünü olarak da ifade edilebilir.

İzmit, Kabaoğlu Sosyal Tesisleri’nde permakültürü kullanarak atıkları kaynağa dönüştürerek, bitki, hayvan ve insanları bir araya getiren, bakımı kolay, sürdürülebilir ve kendine yeterli bir üretim yapısının oluşturulmasını hedeflemektedir. 

Permakültür ağırlıklı olarak çiftliklerde kullanılsa da evler, kentsel yerleşimler, şehir içi bahçeler vb. diğer birçok ortamda uygulanabilmektedir. Permakültür 1970'li yıllarda geleneksel tarım sistemlerinin neden olduğu kirlilik ve biyoçeşitlilik kaybına tepki olarak geliştirilmiştir. Halen gıda üretimi, arazi kullanımı ve toplum inşasında sürdürülebilir ve etik bir tasarım yöntemi olarak uygulanmaktadır.

İzmit, permakültür kullanımının yanı sıra eğitim ve bilinçlendirmeyi de daha döngüsel bir kent olmak için kullanmaktadır. İldeki ilk ve ortaokul öğrencileri için katı atık yönetimi eğitimleri düzenleyen belediye, geri dönüşüm konteynerlerini okullara, işyerlerine ve şehrin ayrı noktalarına yerleştirmektedir. 

Şu anda İzmit'te ambalaj, cam, elektronik, petrol, tekstil, plastik şişe ve bataryalar için 1475 farklı geri dönüşüm noktası bulunmaktadır. İzmit Çınar Atık Mobil Uygulaması ile vatandaşlar en yakın geri dönüşüm noktalarını bulabilmekte ve kentin gerçekleştirdiği döngüsellik faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olabilmektedir. Uygulama, İzmit'in 2021 Dönüştürücü Eylem Ödülü'ne aday olmasına yardımcı olmuştur.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.