Nükleer Düzenleme Kurumunun kurulmasına dair Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnamenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptalinin ardından Mahkemenin verdiği bir yıllık sürenin 9 Mart'ta dolması sebebiyle apar topar Genel Kurul'da kabul edilen maddelerin özensiz ve Anayasa'ya aykırı biçimde hazırlandığını ifade eden Tarhan, "Nükleer Düzenleme Kanun Teklifi arkasında birçok soru işareti ile iktidarın dayatması ile kabul edildi. Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi adı altında kurulan şirketin yönetimine bakıyoruz tamamen Ruslar bir tek istisna var o da Cüneyd Zapsu. Ak Parti kurucularından olan, uzun yıllar Cumhurbaşkanına danışmanlık hizmeti veren Zapsu’nun nükleer enerjiyle ilgili nasıl bir bilgi, birikim ve deneyimi var ki bu şirkete 85 milyon içinden tek Türk olarak Yönetim Kurulu üyesi seçilmiş diye sorduk ama bu sorumuza yanıt alamadık. Akkuyu Nükleer AŞ ile ilgili tek sorun bu da değil. Bu şirketi denetlemekle görevli sözde bağımsız olması gereken şirketin ticaret sicil kayıtlarını inceledik ve gördük ki Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı döneminde Bakan Yardımcısı olan Osman Dinçbaş Akkuyu Nükleer AŞ’nin bağımsız denetimini yapacak olan Güney Bağımsız Denetim ve SMMM A.Ş.’nin yönetim kurulu başkanlığını uzun yıllar yaptıktan sonra, şimdi halen hissedarı konumunda. Bu nasıl bağımsız denetim diye sorduk bu sorumuza da bir yanıt alamadık.” dedi.
“Sadece bugünü değil nesilleri ilgilendiren nükleer enerji konusunda her itirazımıza gözlerini kapadılar vazifelerini yaptılar”
Teklifin Çevre Komisyonunda 4 saat, kendisinin de CHP Grup Sözcüsü olarak görev yaptığı Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda sabah 4.45’de biten toplantıda 12 saat ve Genel Kurulda Çarşamba gününde başlayan görüşmelerin cumartesi günü gece yarısına doğru yaklaşık 19 saat olmak üzere 35 saat süren görüşmelerinde muhalefet milletvekilleri olarak teklifteki eksiklikleri, nükleer enerjideki sakıncaları bıkmadan, yorulmadan anlatmaya çalıştıklarının altını çizen Tarhan, şunları kaydetti. “Biz bu teklifin bir çok yönden sakat ve eksik olduğunu anlatmaya çalıştık. Kanun ile her ne kadar Nükleer Düzenleme Kurumunun kurulması amaçlanmış ise de; düzenleyici ve denetleyici bir üst kurum yasasında olması gereken anahtar düzenlemelere, yapısal, idari ve mali hükümlere yer verilmemiş gelin bu eksiklikleri giderelim dedik. Ama Ak Partili arkadaşlar Haldun Taner’in ünlü eserindeki gibi “Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım” diyerek tüm uyarılarımızı görmezden geldiler. Sadece bir nesli değil nükleer bir kaza yaşandığında kendinden sonraki 30 nesli etkileyecek, 240 bin yıl doğada yok olmayacak nükleer gibi bir konuda her zamanki tavırlarını sergilediler. Genel Kurula geldiler, her önergemize hayır diyerek büyük bir vebalin altına girdiler.”
“Anayasa Mahkemesine gideceğiz. Bu düzenlemeye karşı mücadelemizi sürdüreceğiz”
Tarhan, Teklifin Genel Kurulda kabul edilmesinin ardından, 9 Marttan önce Resmi Gazetede yayınlanmasının gerektiğini hatırlatarak “Alelacele yapılan bu düzenleme 9 Mart’tan önce Resmi Gazete’de yayınlanacak. Nükleer işi çok ciddi bir iş diyerek uyardık, dinlemediler. Dünyada bunun örnekleri başta Rusya’da, Japonya’da, Kore’de, Amerika’da yaşandı. Tecrübe edildi. Bugün bile Rusya Ukrayna krizinde dünyayı tehdit eden en temel sorun nükleer tehlike dedik orada yaşananlara da gözlerini kapattılar. Bizim bu acı tecrübelerden ders çıkartarak doğru bir düzenleme yapılmasını sağlamak ve benzer acıların bu topraklarda yaşanmaması için bu düzenlemeye karşı mücadelemiz ise devam edecek. CHP Grubu olarak Anayasa Mahkemesine gideceğiz.” dedi.