Pomakların en meşhur yemeklerinden “KAÇAMAK’ın” unutulmaması ve tanıtılması için BALTÜRK-Balkan Türkleri ve Dayanışma Derneği, Kocaeli Istrancalılar Kültür ve Dayanışma Derneği, Pomak Dernekleri Federasyonu ve Kocaeli Pomak Kültür Derneği birlikteliğinde, 700 kişinin katılımıyla 3’üncü Geleneksel Kaçamak Yemeği Etkinliği gerçekleştirildi. Kocaeli Kent Konseyi’nin öncülüğünde düzenlenen etkinliğe Kocaeli Büyükşehir Belediyesi destek verdi.
YOĞUN KATILIM
Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleşen olan Kaçamak yemeği etkinliğine Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yaşar Çakmak, Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz, Çatalca Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Aydın, YRP İl Başkanı Mehmet Aras, AK Parti İl Başkan Vekili Halil Dokuzlar, AK Parti İzmit İlçe Başkanı Ali Güney, YRP İzmit İlçe Başkanı Musa Kahya, POMAK Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr.Osman Duman, Kocaeli Istrancalılar Derneği Başkanı Kamil Terzi, Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Günay Uzun, Kocaeli Pomaklar Derneği Başkanı Orhan Eren, KOTİLDER-Trakya İlleri Derneği Başkanı Ayten Kuşkonmaz, İzmit Sanat Okulları Derneği Başkanı Levent Bahadır, MHK eski Başkanı Mustafa Çulcu ve Gönen Biga Manisa Pomak Dernekleri ve Rumeli Balkan Muhacirleri ile vatandaşlar katıldı.
“POMAK DOSTLARIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Programda ilk olarak konuşan Kocaeli Istrancalılar Derneği Başkanı Kamil Terzi; “Her yıl büyüyerek gerçekleşen etkinliğimize ev sahipliği yapan Kocaeli Kent Konseyi ve Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyorum. Zor hava şartlarına rağmen çevre illerden katılım sağlayan Pomak dostlarımıza da ayrıca teşekkür ediyorum. Herkese afiyet olsun” dedi.
“MUHACIR ADINI BENİMSİYORUZ”
Terzi’nin ardından konuşan Kocaeli Pomaklar Derneği Başkanı Orhan Eren; “Aslan Balkanlara ait olan yemek, Pomakların bugüne uzanan kültürel değerlerinden biridir. Kocaeli’de dostlarımızı ağırlamaktan mutluluk duyduk. Pomak kelimesini, balkanlardaki gayrimüslüm kesimin bizleri küçütlmek için söylerlerdi. Kısa sürede müslüman olup Osmanlı Devleti’nin balkanlarda yayılmasına yardımcı olduk. Bizler daha çok muhacır adını benimsiyoruz. Anadolu’yu vatanımız olarak görüp Kuvay-i Milliye’ye destek verdik. Türk Bayrağı’na saygı ve sevgi duyuyoruz. Bu cumhuriyetin öz evlatları olarak Türkiye’ye bağlıyız. Kaçamak yemeğinin unutulmaması için emekleri için Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz’a teşekkür ediyorum” dedi.
“AİLE OLDUK”
Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Günay Uzun; “Bugün bu sofrada buluşmamız beni babaannemin yaptığı kaçamak yemeklerine götürdü. Ailece oturup o yemekleri yerdik. Bugünde aile olduğumuz gördüm ve mutlu oldum. Katıldığınız için teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
“KAYBOLAN KÜLTÜRÜMÜZÜ BULMAK İÇİN GELDİK”
Uzun’un ardından konuşan POMAK Dernekleri Federasyonu Başkanı Osman Duman; “Yemek sadece biyolojik bir olay değil aynı zamanda kültürdür. Biz bu hava şartlarında kaçamak yemek için yüzlerce km yol geldik. Kaybolan kültürümüzü bulmak için buraya geldik. Bugün yaptığımız kaçamak etkinliği pandemi sonrası yapılan ilk etkinlik. Çanakkale Savaşı’nda hayatını kaybedenlere bütün şehitlerimizi de rahmetle de anıyorum. Çanakkale’de şehit vermeyen Pomak ailesi yoktur. Pomaklar bu ülkenin kurucularındandır” ifadelerini kullandı.
“YEMEK DEĞİL KÜLTÜRDÜR”
Programda konuşan Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz; “Kocaeli, STK’lar olarak çok zengin bir kent . STK’lar yardımıyla ilimizde zengin bir kültür oluşuyor. Kent Konseyi olarak kültürümüz ile ilgili her alanda sahadayız. Her programa katkı sunuyoruz. Geçtiğimiz günlerde de kaz programı yapmıştık. Şimdi de kaçamak yemeği şenliğinde buluştuk. Kaçamak yemeği Evladı Fatihan torunlarını önemli bir yemeğidir. Yemek gibi görünsede aslında önemli bir kültürdür. Bunları kente tanıtmak gerekiyor. Bu tür programlarda kent konseyi her zaman destekçisiniz olacaktır. Katılımlarınız için teşekkür ediyorum” dedi
“BİZ HEPİMİZ KARDEŞİZ”
Programda son olarak konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yaşar Çakmak; “Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın’ın selamlarını iletiyorum. Bu güzel ortamın oluşmasını sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum. Muhacır ve ensar olmayı peygamber efendimizden gördük. İnsanoğlu daha dünyaya gelir gelmez göç gerçeği ile karşılaştı. Göç, insanoğlunun kaderidir. Kocaeli, dört bir yandan göç alıp misafirlerini ağırlayan bir şehir. Biz hepimiz kardeşiz. Aynı milletin evlatları olarak mutluluğu paylaşıyoruz. Allah, birliğimizi beraberliğimizi daim eylesin” şeklinde konuştu. Yeni Cuma Cami İmam Hatibi Ali Gülmez, yemek sonrası dua okudu.