BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

banner401

CHP önerdi, AKP söz verdi geçiş ihlali cezaları indirilecek

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, TBMM Genel Kurulunda görüşülmekte olan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanununa HGS geçişlerinde uygulanan 4 katı cezanın düşürülmesi yönünde önerge verdiklerini söyledi. Tarhan Ak Parti grubunun önergeye destek vermekten kaçındığını ancak konu ile ilgili çalışma yapacakları yönünde söz aldıklarını söyledi. 

25 Mart 2022 17:42
CHP önerdi, AKP söz verdi geçiş ihlali cezaları indirilecek

Başta kamyoncu esnafı olmak üzere otoyol ve köprü geçişlerini kullanan vatandaşın ihlalli geçiş işlemlerinden mağdur olduğunun altını çizen Tarhan şunları kaydetti; “6001 sayılı Kanunda ihlalli geçişlere dair düzenleme gereğince otoyol ve köprülerde ceza dört katı olarak uygulanıyor. Üstelik bu hizmetin kullanıcısı olan tüketiciye herhangi bir bildirim yapılma zorunluluğu bulunmuyor. Sistem hata verse, bakiyesi yetersiz olsa da tüketici suçlu. Doğrudan 4 katı cezayı yazılıyor. Yap işlet devret projelerinde geçiş bedelleri zaten can yakıyor.

Bu konuda özellikle kamyoncu esnafı mağdur durumda. Bu insanların ömrü yollarda geçiyor. Ekmeğini adeta taştan çıkartmaya çalışan, artan köprü -otoyol ve mazot fiyatlarından maliyetleri yükselen kamyoncu esnafı bir de aracının değerinin üzerinde cezayla ve yargılama masrafıyla karşı karşıya kalıyor. Bir kamyoncu esnafı İzmir’den İstanbul Avrupa yakasına her gidiş dönüşünde geçiş ücreti olarak 3600 lira ödüyor. Cezayla ödemesi gereken tutar oluyor 18 bin lira. Uyarı yok, bildirim yok. Cezaya itiraz ederse dava masrafları, avukatlık ücretleri ile kamyoncunun masrafı katlanıyor da katlanıyor.”

“Sanayi komisyonunun ceza indirimine gücü yetmedi.”

Tarhan, “Komisyonda verdiğimiz önerge ile biz HGS ihlalli geçiş cezalarının indirilmesini teklif ettik. Komisyon Başkanı konu üzerinde çalışacaklarını ve Genel Kurula önergemizi getireceklerinin sözünü vermişti. Biz önergemizi Genel Kurulda da yineledik. Sanayi komisyonunun ceza indirimine gücü yetmedi. Görüyoruz ki Sarayda hazırlanan Kanun Tekliflerinin noktasına, virgülüne dahi TBMM’de dokunulamıyor. Vatandaşın lehine bir düzenleme önersek bile sadece biz önerdiğimiz için Ak Parti milletvekilleri ellerini hayır oyuna kaldırıyor.” dedi.

Tarhan, CHP grubunun önergesi üzerine iktidarın geçiş ihlal cezalarına dair çalışma yapma sözü verdiklerini söyledi. “Bu düzenlemede bizim önergemiz kabul edilmedi ama Ak Parti grubundan geçiş ihlalleri cezalarının indirilmesi çalışmasının sözünü aldık. Bu sözlerini tutmalarını bekliyoruz ve takipçisi olacağız” diyerek vatandaşın mağduriyetinin sona erdirilmesi için yapılacak çalışmalara destek vereceklerinin altını çizdi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner393