banner410

banner422

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Başkan Hürriyet, İzmitlilere Doğa Eğitim Kampüsü – Orman Okulu projesini tanıttı

Doğa temelli eğitimi destekleyen, her çocuğa eğitimde fırsat eşitliği sunan, doğayı okuyabilen, onu koruyan ve tüm canlıları seven çocuklar eğitmek amacıyla İzmit Belediyesi tarafından kurulan Doğa Eğitim Kampüsünün lansman programı yoğun katılımla gerçekleştirildi 

26 Mart 2022 18:58
Başkan Hürriyet, İzmitlilere Doğa Eğitim Kampüsü – Orman Okulu projesini tanıttı

İzmit Belediyesinin doğa dostu gelecek nesiller oluşturmak adına faaliyete geçirmeye hazırlandığı Doğa Eğitim Kampüsünün lansman programı bugün saat 14.00’da Kocaeli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası toplantı salonunda geniş katılımla gerçekleştirildi. Lansman programı kapsamında dağcı, yazar ve fotoğrafçı Nasuh Mahruki’nin katılımıyla “Doğa ile Büyüyen Çocuklar” konulu söyleşi de yapıldı.  

YOĞUN KATILIM

Programa İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet’in yanı sıra dağcı, yazar ve fotoğrafçı Nasuh Mahruki, Demokrat Parti  Genel Başkan Yardımcısı Murat Aydoğdu, Demokrat Parti İl Başkanı Mustafa Nazlıgül,  Orman Okulu alanında eğitim veren Doç. Dr. Deniz Kahriman Pamuk, İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol, Atatürkçü Düşünce Derneği İzmit Şube Başkanı Ahmet Kavaz ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

ÇOCUKLARIN GELİŞİMİ DESTEKLENECEK

İzmit Belediyesi Doğa Eğitim Kampüsü Projesi ile park, bahçe, mesire alanları, tarımsal üretim bahçeleri, ekolojik yaşam alanları ve yabanıl alanların, çocuklar için daha ulaşılabilir ve engelsiz hale getirilmesi hedefleniyor. Orman okulları ve sınıf dışı eğitim uygulamalarına yer verilecek projede doğa temelli atölyeler ile çocukların bilişsel, sosyal ve fiziksel alanlarda gelişimlerine katkıda bulunularak yaratıcılıklarının gelişimini desteklemek amaçlanıyor.

“HEPİMİZİN SORUMLULUĞU VAR”

Lansman Programında konuşan İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, “Gelecek bütün dünyamız, kentimiz için çok mühim elbette. Gelecek çok mühim evet.  Ama o geleceğin bize iyi gelmesi için hepimizin sorumlulukları var.  Çok iddialı bir söylem olsa da,  İzmit’in geleceği hepimizin elinde.   İzmit’te 50 yıl, 100 yıl sonra yaşanacak iyi ya da kötü olaylardan hepimiz sorumluyuz. Havasından, suyundan, doğasından, yaşamından, yaşanabilirliğinin derecesinden şu an da burada oturan herkesin ayrı ayrı sorumluluğu var. 

“GELECEK YAŞAMLARA SAYGI DUYACAK YAPI”

Çocuklarımıza bırakacağımız dünyamız o kadar hassas bir durumda ve bir o kadar korumaya muhtaç ki.  Biz de İzmit Belediyesi olarak sürdürülebilir belediyecilik anlamındaki çalışmalarımızı geliştirmeye devam ediyoruz.  Çevre ve doğa dostu çalışmalarımızı arttırmaya var gücümüzle devam ediyoruz.  “Çevremizi koruyalım” ya da “Yerlere çöp atmayalım” gibi basit sloganlar atmak yerine, kentimizin kendi varlığını devam ettirebilme yeteneğini güçlendirecek, kentimizde yaşayan her bir yaşamın, kendinden sonra gelecek yaşamlara da saygı duymasını sağlayacak bir yapı inşa ediyoruz. 

“DEKLARASYONLARA İMZA ATMAK YETMEZ”

Paris, Oslo, Porto, Glasgow, Budapeşte ve daha pek çok Avrupa ülkesinden sonra; Avrupa'da kaynakları verimli kullanan, düşük karbonlu ve sosyal sorumluluk sahibi bir toplum yaratmak için çalışmalarını sürdüren Avrupa Döngüsel Şehirler Deklarasyonu’nun 59. üyesi ve Türkiye’deki ilk imzacısı olan belediye olmanın onurunu yaşıyoruz. Bu deklarasyonlara sadece imza atmak yetmez. İmzanın gerekliliklerini yerine getirmek ve çalışmaları tam gücümüzle ortaya koymak bizim sorumluluğumuz. 

“DOĞAYLA İÇ İÇE OYUN ALANLARI BULMAK ZOR”

Bütün bunları çocuklarımızın daha yaşanabilir bir dünyada ve daha yaşanabilir bir İzmit’te nefes alabilmeleri için gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Bugün burada; çocuklarımızın doğayı keşfetme isteğine kulak vererek dış dünya ile iletişimine farklı bir boyut kazandıracak İzmit Belediyesi Doğa Eğitim Kampüsü - Orman Okulu Lansmanıyla karşınızdayız. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki; günümüzde anaokulunda ya da ilköğretimde faydalı bir dizi aktivite ile beceriler kazanan çocuklar, günün sonunda tekrar eve kapatılıyorlar. Özellikle büyük şehirlerde doğayla iç içe oyun alanları bulmak giderek zorlaşıyor. 

“DOĞAYI KEŞFETME FIRSATI SUNUYORUZ”

Bizler de, İzmit Belediyesi olarak Çocuk Dostu, doğa ve çevre dostu Kent vizyonumuzu; 
“Çocuklarımızın doğa ile buluşturulduğu, sosyal, duyusal ve kişisel gelişimlerini doğanın desteği ile geliştirdikleri, her çocuğa doğa temelli öğrenme uygulamalarında fırsat eşitliğinin sunulduğu, doğa dostu çocuklar yetiştirmek olarak” belirledik.  Çocuklar doğaya bayılırlar çünkü doğa kendilerine yeni keşifler yapma fırsatı sunar. Çocuklarımız doğanın efendisi değil, doğanın bir parçası olmayı öğrenmeliler. Bizler de çocuklarımızın kapalı pencereler ardından doğayı gözlemesini değil, dokunarak hissederek bir parçası haline gelmesini amaçlıyoruz. 

“DOĞAYA KARŞI DUYARLILIKLARI GELİŞECEK”

İşte Çayırköy Mahallemizde 1000 metrekare sera, 2 bin 562 metrekare yeşil alandan oluşan Doğa Eğitim Kampüsü - Orman Okulumuzda uzman eğitimcilerimiz; çocuklarımızın doğayla bağ kurmasını, doğanın döngüsünü anlamalarını sağlayarak, doğaya karşı duyarlılık oluşturacak. Çocuklarımız orada doğayı okuma, toprağı tanıma, döngüleri anlama gibi konularla ilgili püf noktalarını öğrenecek. Kendi gözlemleri ve aldıkları bilgilerle sebep sonuç ilişkisi kurma, sosyal becerilerini ve sorgulama yeteneklerini geliştirme fırsatı bulacak. 

DÖRT AYRI MÜDÜRLÜK ÇALIŞTI

Dört ayrı müdürlüğümüzün el ele vererek ortaya çıkardığı bir proje bu. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’müzün uygulayıcılığında, Spor İşleri Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü’nün el ele vererek ortaya çıkardıkları çok önemsediğimiz bir çalışma. Buradan da müdürlüklerde çalışan arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum.  

ÖĞRETMENLERE DERS VERİLDİ

Doğa Eğitim Kampüsü projesi kapsamında sadece çocuklarımız değil öğretmenler de doğa eğitimleri alıyorlar.  Şimdiye kadar gönüllülük esaslı katılım gösteren resmi ve özel kurum bünyesindeki 17 okul öncesi ve sınıf öğretmenine doğa temelli eğitimler verildi. Öğretmenlerimiz 5 gün teorik ve 2 gün Sarı Su Gençlik Kampı’mızda uygulama eğitimleri aldı.  Bu eğitimler; Çevre ve Etik,  Ekolojik Okuryazarlık, Orman Okulları ve Sınıf Dışı Öğrenme, Permakültür eğitimleri, Doğa ve Orman Pedagojisinde Oyun Temelli Öğrenme ve İlk yardım eğitimleri.

“DOĞAYLA BİRLİKTE HAREKET ETME PRENSİBİ”

Önümüzdeki 3 ay boyunca bizden bu eğitimlerin almaya devam edecek öğretmenler ve öğrencileriyle birlikte doğa eğitim kampüsümüzde 6 hafta boyunca bu süreci tamamlayacak. Bu eğitimleri alan eğitmenlerin, öğrencileri ile birlikte ‘’Doğa Temelli Eğitim Kampüsünde’’ permakültür çalışmaları, orman okulları ve sınıf dışı eğitim uygulamaları yürütmelerine rehberlik edilecek.  Böylece, çocukların doğaya karşı değil doğayla birlikte hareket etme prensibini içselleştirmelerini hedefliyoruz.

“TÜM VELİLERİMİZİ BEKLİYORUZ”

Ayrıca Marmara bölgesi için bir ilk olan bu projemiz, İzmit’te pilot uygulaması yapıldıktan sonra Marmara Bölgesi ve daha sonra ülke genelinde de yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Çocuklarımıza doğadan daha kıymetli sunacağımız bir hediye yok. Bizler çocuklarımızın heyecanı ve mutluluğunu gördükçe doğru yolda olduğumuzu hissediyoruz. 
Tüm velilerimizi çocuklarını güvenle ve doğayla iç içe bir eğitim almaları için Doğa Eğitim Kampüsü ve Orman Okulu’na bekliyoruz. 

TEŞEKKÜR ETTİ

Kıymetli katkılarını esirgemeyen değerli danışman hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Davetimize icabet ederek bizleri kırmayan söyleşisiyle bizlerle birlikte olacak olan sayın Nasuh Mahruki’ye ve değerli eşine çok teşekkür ediyorum.”

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner418

banner416