Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının paydaşlıkları ile düzenlenen Kartepe Zirvesi 2022’nin son gün oturumunda da önemli konu başlıkları vardı. Bu bağlamda ‘Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü’ temasıyla gerçekleşen zirvede konuşan Konut Genel Müdürü Erhan Coşan, Kent Konut olarak bugüne kadar 10 bin konut projesini hayata geçirdiklerini söyledi. Kocaeli Kongre Merkezi Selim Sırrı Paşa Salonu’nda UNDP Türkiye Hızlandırma Laboratuvarı ve Çözüm Haritalama Yöneticisi Gülşah Eker’in moderatölüğünde gerçekleşen panel oturumda katılımcılara ve misafirlere Kent Konut’u tanıtarak sözlerine başlayan Coşan, “Kent Konut olarak ‘Dirençli Şehirler’ konu başlıklı Kartepe zirvemizin paydaşı olmaktan mutluluk duyuyorum. Kent Konut Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bir şirketidir. Şirketimizle şehrimizde kentsel dönüşüm çalışmalarını uygulayarak düzenli yapılaşmayı, sosyal dönüşümü ve yaşanılabilir çevreyi oluşturmaya gayret ediyoruz. Kurulduğu günden bugüne kentlilik bilincinden ulaşıma, altyapıdan, doğasına kadar her şeyi ile şehrin değişimini ve dönüşümünü bir bütün olarak algılayarak çalışmalarımızı bu doğrultuda yürütüyoruz. Bugüne kadar 10 bin konut projesini hayata geçirdik. Projelerimizin yüzde 50’sinden fazlası kentsel dönüşüm projesi olup, tamamında halkımızın güvenliği için depreme dayanıklı yapılar inşa ederek, dirençli şehir oluşumuna katkı da bulunduk” dedi.
“DOĞAYI VE ÇEVREYİ KORUYUCU HER TÜRLÜ ÖNLEMİ ALIYORUZ”
Projelerinde çevreyi koruyucu her türlü önlemi aldıklarını dile getiren Konut Genel Müdürü Erhan Coşan, “Kentler hem doğal kaynakların ana tüketicisi hem de kirlilik ve atıkların esas üreticisi konumundadır. Dolayısıyla yapacağımız her projede bu sebep sonuç ilişkisini göz ardı etmemeliyiz. Projelerimizin tasarımından yapım ve sonrası evrelerinde doğayı ve çevreyi koruyucu her türlü önlemi almaktayız. Sahadaki tüm yağmur sularının su deposunda toplayarak geri kullanıma kazandırılması, mutfaktaki giderlerin ayrı hat çekilerek bir depoda toplayıp yağlardan arındırılması ve elektrikli araç kullanımını özendirmek için şarj ünitelerinin yapılması gibi örneklendirebiliriz” dedi.
“DİĞER PAYDAŞLARA ÖRNEK OLMAYI AMAÇLIYORUZ”
Konut projelerine yön veren bir şirket olarak diğer paydaşlara örnek olmayı amaçladıklarını ifade eden Coşan, “Tüm bu yaptıklarımızla doğayı ve çevreyi korumanın ve sürdürebilirliğinin sağlanmasının yanında şehrimizde konut projelerine yön veren bir şirket olarak diğer paydaşlara örnek olmayı da amaçlıyoruz. Bundan sonraki projelerimizde hedefimiz doğal kaynakların ve yatırımların yönlendirilmesinde bugünün ihtiyaçlarının yanı sıra geleceğin ihtiyaçlarının da gözetildiği projeler gerçekleştirmektir. Kent Konut olarak halkın sosyal yaşantılarını çevresel faktörleri dikkate alarak projeler üretmeli ve planlamaları buna göre yapmalıyız” dedi. Konut Genel Müdürü Erhan Coşan’ın konuşmasının ardından Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Prof. Dr. A. Erdem Erbaş, Şehir Plancısı, Geleceğin Şehirleri ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Ersoy Pehlivan v Şehir Plancısı Ali Faruk Göksu, ‘Birini değil hepsini seç’ başlığı adı altında şehir planlamada sosyal, ekonomik ve çevre sürdürülebilirlik konularını konuştu.