BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

banner401

Tarhan: Otomotiv sektörünün sorunları TBMM’de araştırılsın

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, ülkede artan döviz kuru ve girdi maliyetleri ile, uluslararası piyasada yaşanan çip krizi gibi sorunlar nedeniyle kriz yaşayan otomotiv sektörünün sorunlarını TBMM gündemine taşıdı.  

05 Nisan 2022 19:03
Tarhan: Otomotiv sektörünün sorunları TBMM’de araştırılsın

Tarhan, otomotiv sektörünün karşı karşıya olduğu sorunları tespit ederek, bu sorunların çözümüne ve sektörün desteklenmesine ilişkin imkânların değerlendirilmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına dair önergesini TBMM Başkanlığına sundu.

“Otomotivde üretim de ihracat da düşüşe geçti”

Tarhan, “Pandeminin piyasalara etkisi, akabinde yaşanan çip krizinin başta otomotiv sektörünü etkilemesi ve akabinde Rusya-Ukrayna savaşının etkileri ile otomotiv sektörünün sorunları giderek derinleşiyor. Bu derinleşmeyi 2022 yılı Ocak - Şubat döneminde otomotiv sanayi verileri açıkça ortaya koyuyor. Bu verilere göre; otomotivde üretim yüzde 12, otomobil üretimi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 oranında azalmış durumda. Üretimle bağlantılı bir şekilde ihracat verilerinde de düşüş yaşandığı rakamlarla ortaya konuluyor. 2022 yılı Ocak - Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 11 oranında, otomobil ihracatı ise yüzde 13 oranında azalırken, toplam ihracat 146 bin 627 adet, otomobil ihracatı ise 85 bin 682 adet düzeyinde gerçekleşmiş bulunuyor.” dedi.

“Otomotiv sektörü alarm veriyor. Acilen tedbir alınmalı”

2022 yılı Ocak - Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam otomotiv ihracatının Dolar bazında yüzde 0,7 azaldığının da altını çizen Tarhan, “Rakamlar sektörde yaşanan küçülmeyi ortaya koyuyor. Üretimde maliyet baskısı ile tedarik sıkıntısı artarken, savaşın iç pazar satışlarına yansımaya başladığını da gösteriyor. Öte yandan rekor kıran akaryakıt zamları, birçok tüketicinin otomobil alım kararını ötelemesine neden olurken, otomotiv sektörü de doğrudan bu durumdan etkileniyor.” diyerek Otomotiv sektörünün alarm verdiğini söyledi.

Tarhan şunları kaydetti; “Ülkemiz sanayinin lokomotif sektörlerinden olan ve 2 milyon adet kurulu kapasitesi ile 16 yıldır ihracatta en büyük payı üreten, ürettiğinin %80’ini ihraç ederek, sanayi ihracatımızın %13’ünü gerçekleştiren, 500 bin kişiyi aşan istihdamla sanayideki istihdamın %11’ini sağlayan ve dünyada 14., AB’de 4.sırada yer alan, ve GSYH içindeki payı %5,5 olan ülkemiz otomotiv sektöründe yaşanan bu gerilemeye dair alınacak tedbirlerin acilen değerlendirilmesi gerekiyor. Biz bu konuda Meclisin üzerine düşeni yapması amacıyla Araştırma Komisyonuu kurulması yönünde önergemizi TBMM Başkanlığına sunduk. Türkiye’nin ekonomik büyümesi hedefleniyor ise GSYH’ye önemli bir pay sağlayan otomotiv sektörünün yaşadığı sorunlar acilen tespit edilmeli ve alarm veren sektörün darboğaza girmesi önlenmelidir.”

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner393