BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Obezite genel sağlığı tehdit ediyor!

Özel Atakent Cihan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Barış Tüzün, besinlerle alınan enerjinin (kalori) harcanan enerjiden fazla olması ve fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanması (%20 veya daha fazla) sonucu ortaya çıkan, yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak kabul edilen “OBEZİTE” hakkında bilgi verdi.  

07 Nisan 2022 02:50
Obezite genel sağlığı tehdit ediyor!

Obezite, Türk Dil Kurumu'na göre aşırı şişmanlık olarak tarif edilse de bilimsel olarak durum bundan farklıdır. Erişkin yaştaki insanlarda obezitenin varlığı, vücut kitle indeksi ile hesaplanır. Vücut kitle indeksinin hesabında, vücut ağırlığı (kg) ve boy (m) uzunluğu değerlendirilir. 

Bireyin vücut kitle indeksi;

18.5 ve altında ise         “Düşük Kilolu”,
18.5 - 24.9 aralığında ise     “Normal Kilolu”,
25-29.9 aralığında ise         “Fazla Kilolu”,
30-40     aralığında ise        “Obez”,
40 ve üstü ise             “Aşırı Obez” olarak adlandırılır.

Obezite, tek başına bir hastalık değil, bir sonuçtur. Kimi zaman sadece beslenme bozukluğuna bağlı olabileceği gibi, bazı durumlarda diyabet, kalp yetmezliği, guatr gibi hastalıklarla ilişkili olarak gelişebilir. 
    
Obezite tedavisinde yaklaşım, obeziteye neden olan etmenin belirlenmesi ve çözülmesine yöneliktir. Tedavi planında diyet ve sportif egzersizler mutlaka yer alır. Endoskopi ile botoks ve/veya balon uygulanması, mide ameliyatları tedavisinin sadece bir parçasını oluşturur. Bu nedenle tüm kilolu hastaların, fazla kiloya neden olan etmene uygun tedavi programı ile takip edilmesi gerekir. Bu süreç ortalama 1 yıldır. Bazı durumlarda daha da uzun sürebilir. 

Hastanın sağlıklı bir şekilde kilo vermesi, tedavi için yeterli bir yaklaşım değildir. Uzun süren takipler ile hastanın boyuna göre ideal kiloya ulaşması ve bu kiloda sabit kalması amaçlanmalıdır. Ayrıca, tedavi ve diyete bağlı gelişebilecek vitamin, mineral ve protein eksikliği gibi durumlara karşı da tedbir alınması gerekir.
    
Uzun süren obezite rahatsızlığı, kemik ve iskelet sistemine de zarar verir. Bel fıtıkları, kemik erimeleri ve menisküs, bu grupta sık rastlanan problemlerdir. Bu yüzden obez insanların sportif aktiviteleri kişiye özel olarak düzenlenmelidir. Sportif aktivite, alanında uzman kişilerin kontrolü altında yapılmalıdır. Ayrıca obez insanlarda kalp ve akciğer kapasitelerinde meydana gelebilecek azalmalardan dolayı, kişilerin spor yapmaları gereken süre de hesaplanmalıdır. 
    
Obezite sorunu, sadece ameliyat ile çare bulunabilecek kozmetik bir tedavi değildir. Dolayısıyla obezite tedavisi, bu konuda deneyimli merkezler tarafından yapılmalıdır.
    
Hastanemizde hizmet sunan obezite merkezimiz, obezite tedavisinde uygulanan tüm cerrahi yöntemlere ek olarak hastaların ihtiyaç duyduğu diğer yöntemler, bunların kişiye özel hazırlanması ve uygulanması konusunda tecrübe sahibidir. Hastanemizde tedavi edilen hastalar tedavi sonrasında ideal kiloya ulaşıp, bu kiloyu korumayı başardığında takip ve tedavi sonlanır. 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.