BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

KSO Başkanı Zeytinoğlu işgücü ve cari denge verilerini değerlendirdi

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan işgücü verilerini ve T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan cari denge rakamlarını değerlendirdi. 

11 Nisan 2022 12:21
KSO Başkanı Zeytinoğlu işgücü ve cari denge verilerini değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan şubat ayı işgücü verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Şubat ayında işsizlik oranı yüzde 10.7 olarak açıklandı. Bu oran, geçen yılın şubat ayının 2.5 puan, ocak ayının ise 0.5 puan gerisinde. Potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı ise yüzde 21.8 olarak gerçekleşti. Burada da geçen yıla göre 6.3 puan, aylık bazda 0.9 puanlık iyileşme olduğu görüyoruz” dedi.

TOPLAM İSTİHDAM SAYISI

Zeytinoğlu, “Açıklanan verilerin detaylarına baktığımızda, ocaktan şubata çalışabilir nüfus 78 bin kişi artarken, istihdam edilenler 90 bin kişi artmış. Şubat itibariyle toplam istihdam sayısının ise 30 milyon 6 bin kişiye yükseldiğini görüyoruz Ve bunu olumlu karşılıyoruz. Nüfusumuza oranla daha yüksek seviyelere ulaşmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

CARİ DENGE VERİLERİ

Açıklamalarına T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan cari denge verisine ilişkin değerlendirmeleriyle devam eden KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Şubat ayında cari denge 5 milyar 154 milyon dolar açık verdi. Hizmet gelirleri geçen yılın üzerinde gerçekleşmesine rağmen, cari açıkta bir önceki yılın aynı ayına göre gerçekleşen 2.7 milyar dolarlık artışta ana etken enerji ithalatındaki artıştan kaynaklanan dış ticaret açığındaki yükseliş oldu. Şubat ayında dış ticaret açığı 6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu kalemde geçen yıla göre 3.9 milyar dolarlık artış var. Hizmetler dengesi katkısı ise geçen yılın aynı ayına göre 874 milyon dolar artarak 1 milyar 608 milyon dolar oldu. Bu gelişmelerle yıllık cari açık şubat itibariyle 21 milyar 845 milyon dolara yükseldi” dedi.  Zeytinoğlu, mart ayında da dış ticaret açığındaki artışın cari açığa yansıyacağını ve cari açıktaki yükselişin devam edeceğini beklediklerini ifade etti.  

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.