banner542

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Bayramda beslenme nasıl olmalı?

Uzmanlar, Ramazan’da beslenme düzeninin değiştiğine, özellikle son 10 günde metabolizmanın gittikçe yavaşladığına dikkat çekti. İşte öneriler: 

02 Mayıs 2022 12:42
Bayramda beslenme nasıl olmalı?

Ramazan ayında değişen beslenme düzeniyle birlikte gün içinde tüketilen öğün sayısı ve sıvı alımı azaldı. Ramazan'ın son 10 gününde metabolizmanın giderek yavaşladığını belirten Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Volkan Çiçekdağ, "Ramazan Bayramı’na girerken normal beslenme düzenimize geçiyoruz ama kademeli bir dönüş yapmak gerekiyor." dedi. Çiçekdağ, bu kademeli dönüşün de nasıl olacağını şu sözlerle anlattı:

"Bayram sabahı örnek bir kahvaltı tabağında; haşlanmış yumurta ya da sebzeli omlet, peynir zeytin, 1 veya 2 dilim tam buğday ekmeği, çay veya kendi sıktığımız meyve suları, ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumların tüketilmesinde fayda var. Bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlılarda önemli olan porsiyon miktarı. Bir veya iki dilim baklava ya da bir porsiyon sütlü tatlı tüketmekte sakınca yok. Günlük 12-14 bardak su içmek önemli. Diyelim ki tüm bunlara rağmen bayramda yiyecekleri fazla kaçırdık. Böyle durumlarda da akşam yapacağımız 1-2 saatlik yürüyüşle aktiviteyi arttırarak fazla kaloriyi nötr hâle getirebiliriz."

ORUÇ DETOKS ETKİSİYLE VÜCUDU ARINDIRIR

Sabah’tan Dilan Kaya’nın haberine göre orucun detoks etkisiyle vücudu arındırma özelliği olduğunu vurgulayan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. İlker Aksoy ise şu ifadeleri kullandı: 

"Düzenli ve dengeli dengeli beslenilirse oruç kilo vermeye yardımcı olabiliyor. Ancak ramazan ayı boyunca dengeli beslenip bayramla beraber özellikle şeker oranı yüksek tatlılar tüketildiğinde verilen kilolar çok daha hızlı bir şekilde alınabilir." diye konuştu. Aksoy bayram günleri için de şu önerilerde bulundu: "Bayram sabahı güne su içerek başlamak bağırsak hareketliliği açısından önemli. Sabah uyandığımızda bir bardak kefir tüketmek de bağırsaklarımıza çok iyi gelir. Ardından yumurta, peynir, zeytin içeren klasik bir kahvaltı edebiliriz. Öğle yemeğinde ise hafif bir sebze yemeği yanında süt ve süt ürünleri tüketilebilir. Ama yine dengeyi gözetmek ve aşırı tüketimden kaçınmak gerekir. Akşam yemeğinde de et, tavuk ya da balığı ızgara olarak yanında yeşillik salatası ve bir bardak ayranla birlikte tüketebiliriz. Eğer tatlı yiyeceksek de sütlü tatlıları ya da dondurmayı tercih edebiliriz. Eğer meyve yediysek tatlıdan uzak duralım ya da sütlü tatlıları tercih edelim. Tuz tüketiminde de aşırıya kaçmamak önemli."

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.