İşte o açıklamanın içeriği:
Kültür ve medeniyetin köşe taşı olan dil, hiç kuşkusuz bir milletin kimliğinin ve karekterinin en belirleyici unsurudur. Dilimiz, millet olarak ezelden ebede yürüyüşümüzün en kıymetli değerlerindendir.
Dilinin zenginliği ölçüsünde düşünür insan, diliyle konuşur, diliyle anlatır geçmişini geleceğini, hayallerini ve vatan hasretini.
Her harfi, her kelimesi ile Aziz Milletimizin binlerce yıllık mazisine şahitlik eden Türkçe’miz, dün olduğu gibi bugün de bizi bir arada tutan, bizi millet kılan en büyük hazinedir. Türkçe, medeniyet değerlerimizi yarınlara taşıma noktasındaki en önemli gücümüz ve en büyük umudumuzdur.
Türkçe’nin geliştirilmesine büyük önem veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk de “Dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca müessirdir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir, yeter ki bu dil, şuurla işlensin.” diyerek toplumsal bir seferberlik başlatmış, dünyanın en zengin dillerinden olan Türk dilinin hak ettiği yere gelmesine öncülük etmiştir.
Türkçe, bugün hem konuşan kişi bakımından hem de yayıldığı geniş saha itibariyle dünya dilleri arasında bilinirliği en fazla olan dillerdendir.
Türkçe’mizi yaşatmak ve tüm varlıklarıyla gelecek nesillere aktarmak, dilimize sahip çıkmak, hepimizin sorumluluğudur. İnsanları bir araya getiren, kaynaştıran, tarihsel, kültürel kodlarımızı yüzyıllar ötesine taşıyan dilimizi daha büyük bir dikkatle ve özenle kullanmamız gerektiğinin bilincindeyiz.
Bu duygu ve düşüncelerle, Türk Dil Bayramını kutluyor, ses bayrağımız olan güzel Türkçe’mizin bilim, kültür ve sanat dili olarak yaşaması, daha da gelişmesi için çaba sarf eden Türkçe’mize emek verenlerden ahirete intikal edenleri rahmetle yâd ediyor, sağ olanlara nice hayırlı hizmetlerde bulunabilmelerini diliyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum.