banner542

banner545

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Kocaeli Büyükşehir’den Sıfır Atık Festivali; Daha azıyla daha çok dünya

Türkiye’de yerel yönetimler düzeyindeki en kapsamlı dönüşüm seferberliğine hazır mısınız? 

04 Ekim 2022 08:27
Kocaeli Büyükşehir’den Sıfır Atık Festivali; Daha azıyla daha çok dünya

İsrafın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanması gibi konuları kapsayan Sıfır Atık Festivali, 14-16 Ekim’de Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek.

 Festivale Sıfır Atık bilincinin oluşması ve yaygınlaşmasına önderlik eden ve bu çabalarıyla Dünya Bankası tarafından ilk kez verilen “İklim ve Kalkınma Liderlik Ödülü”nü alan Emine Erdoğan ile ülkemizde bu konunun yürütücüsü ve liderliğini üstlenen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un katılımı bekleniyor. Dünyanın geleceği için söyleyecek sözü olanların katkı sunacağı festival kapsamında ünlü moda tasarımcısı Dilek Hanif de eski kumaşlardan tasarladığı kıyafetlerden oluşan moda gösterisiyle yer alacak. Sıfır Atık Festivali’nde atıksız yaşamlar kurgulamak, çözümün bir parçası olmak ve gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir dünya bırakmak için ne yapılabilir konuları uzmanlar tarafından masaya yatırılacak.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de yerel yönetimler düzeyindeki en kapsamlı dönüşüm seferberliği olan Sıfır Atık Festivali’ni 14-16 Ekim 2022 tarihlerinde düzenliyor. Atıksız yaşamların kurgulanacağı festivalde 7’den 70’e herkesin Sıfır Atık bakış açısının bizzat tecrübe edilmesi hedefleniyor. 

Dünyayı tüketme hızı

Günümüz insanı dünya kaynaklarını hiç düşünmeden tüketiyor. Hammaddeler çıkarılıyor, işlenip ürüne dönüşüyor ve kullanıldıktan sonra geri dönüştürülemez atık haline geliyor. 

Aynı şekilde her yıl üretilen gıdanın üçte biri yani 1,3 milyar ton yiyecek çöpe atılıyor.  Dünya Limit Aşımı Günü 2022 yılı için, 28 Temmuz 2022 olarak hesaplandı. Türkiye için ise 2022 yılı kaynaklarımız, 22 Haziran 2022'de sonlandı. Her yıl bu tarihlerin sürekli gerilediği bir sistemde, dünyanın bize o yıl için sunduğu kaynakların tamamı bitiyor ve bir sonraki yılın kaynaklarından tüketmeye başlıyoruz. 

Sadece 173 günde, 2022’nin tamamında kullanabileceğimiz kaynakları tükettik. 

1970'lerin başında Dünya Limit Aşım Günü aralık ayına denk düşerken geçen yıllar içinde dünyayı tüketme hızımız arttı. 

Peki neden festival?

Etkinliğimizi döngüsel ekonominin “azalt, yeniden kullan ve dönüştür” ilkeleri üzerine inşa ettik. 
Dolayısıyla 7’den 77’ye hayatın içinde yaşayan herkese dokunalım istedik…
Festivalimizin de adı gibi “Sıfır Atık” bir etkinlik olmasını hedefledik.

Kocaeli Büyükşehir olarak festivalde plastik kullanımını en aza indirecek, atık üretimini en az düzeye çekmek için birçok önlem aldık. Plastik pet şişeler alanın hiçbir yerinde kullanılmayacak, buna büyük özen göstereceğiz. Kuşkusuz hiç karbon ayak izi üretmemek mümkün değil ama biz, bu festival sonunda oluşacak karbon ayak izimizi de hesaplayacak ve bunu bertaraf edecek projeleri festival sonrasında hayata geçireceğiz.

Sıfır Atık Festivali’nde sıfır atık yaklaşımı ve döngüsel ekonomi iş dünyası, kamu ve akademik perspektiften konuşulacak. Herkesin sıfır atık konusunda bilinçlenmesinin amaçlandığı festivalde tüm bireylerin bizzat katılacağı atölyeler olacak. Atıksız bir yaşamın dünya geleceği için ne kadar önemli olduğu anlatılacak. 

Emine Erdoğan ve Murat Kurum

14 Ekim’de başlayacak festivalde ilk gün Türkiye’de Sıfır Atık bilincinin oluşması ve yaygınlaşmasına önderlik eden ve bu çabalarıyla Dünya Bankası tarafından ilk kez verilen “İklim ve Kalkınma Liderlik Ödülü”nü alan Emine Erdoğan ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un katılımı bekleniyor. 

Dilek Hanif Sürdürülebilir Moda Gösterisi

Yine ilk gün ünlü moda tasarımcısı ve sürdürülebilir tekstil konusunda önemli çalışmalara imza atan 
Dilek Hanif liderliğinde KO-MEK kursiyerleri ile hazırlanan bir sürdürülebilir moda gösterisi gerçekleşecek. Ünlü modacı Dilek Hanif, kursiyer bayanların evlerinden getirdikleri masa örtüleri, çarşaf ve eski kumaşlardan harika elbiseler tasarladı.  

Şehir Tiyatrosundan Çöp Atlas

Açılış günü için Kocaeli Şehir Tiyatrosu da dünyada örneklerine çok az rastlanan Türkiye’de ise belki de ilk kez bu boyutlarda sergilenecek bir oyun sahneleyecek. Çöp Atlas adındaki oyunda Şehir Tiyatrosu oyuncuları birebir boyutlardaki kuklalarla dünyanın nasıl kirletildiğini bir çocuğun gözünden anlatacak. 

Atölyeler ve sergiler

15 Ekim’de sıfır atık etkinliklerinin festival kısmı başlayacak. İki güne yayılacak şekilde 34 farklı alanda 80’i aşkın ileri dönüşüm atölyesi ve 9 atıksız ürünler sergisi gerçekleştirilecek. Bu atölyelerin yanı sıra festivalde sıfır atık konusunda çalışmalar yapan birçok isim ve sanatçı ağırlanacak. 

Doğan Akdoğan

TRT’ye hazırladığı Sıfır Atık Belgeseliyle dikkat çeken oyuncu ve televizyoncu Doğan Akdoğan, festivalin kurumsal yüzü olacak. 

Mehmet Şef

15 Ekim’de festival yüzümüz Doğan Akdoğan ile ekranlarda hepimize yemek yapmayı sevdiren, 
özellikle atıksız mutfak konusunda atölyeler düzenleyen Mehmet Yalçınkaya, bir sohbet gerçekleştirecek. 

Varol Yaşaroğlu–Kral Şakir

Yine aynı gün Geri Dönüşüm filmiyle en çok izlenenler arasına giren, çocukların çok sevdiği Kral Şakir’in yapımcısı Varol Yaşaroğlu da bizlerle olacak ve çocuklarımıza yönelik iki atölye yapacak. 

Derya Baykal

Ünlü sanatçı Derya Baykal ise özellikle hanımlarımıza yönelik evde ileri dönüşüm konusunda önemli ipuçları vereceği bir söyleşi ve atölye hayata geçirecek. 

Lemi Filozof

Festivalde yine çocukların çok sevdiği Sürpriz Kutusu programının yüzü Lemi Filozof da çocuklarımızla “Kendin Yap” Atölyeleri gerçekleştirecek.

Müfit Can Saçıntı

16 Ekim Pazar günü Mandıra Filozofu filminin yönetmeni ve başrol oyuncusu Müfit Can Saçıntı ile Doğan Akdoğan atıksız bir yaşamın nasıl mümkün olacağını, minimal yaşamın şifrelerini bizlerle paylaşacak.

Çok Güzel Hareketler 2 Ekibi

Festivalimizin ikinci gününde Çok Güzel Hareketler 2 ekibi, hazırladıkları geri dönüşüm skeçleriyle 
eğlenceli bir gösteri gerçekleştirecek. 

Kemal Sayar

Yine festivalimiz boyunca düzenlenecek söyleşi ve oturumlarda çok sayıda konuğu ağırlayacağız. 
Akademisyen ve yazar Prof. Dr. Kemal Sayar, daha az tüketerek nasıl daha mutlu olunabileceğini anlatacak.

Dr. AKM Saiful, Majid Nana Fırman, Ibrahım Abdul-Matın

Yoksulların bankası olarak bilinen Grameen Bank Yönetim Kurulu Başkanı Dr. AKM Saiful Majid 
ise atıksız bir yaşamla yoksulluğu nasıl çözebileceğimizi aktaracak. Dünyada genç kuşağın iklim değişikliği konusundaki yaklaşımını ABD’nin önemli iklim aktivistlerinden

Greenfaith İklim Elçisi Nana Firman’dan dinleyeceğiz.  “Dinin ne Kadar Yeşil” kitabının yazarı İbrahim Abdul-Matin, bizlere Çevrecilik ve Dindarlık arasındaki ilişkiyi anlatacak. 

Özel Oturum

Reklam ve Tüketim Kültürü konularında da önemli isimlerle oturumlar gerçekleştireceğiz.

Kuşaklar Arası Etkileşim Paneli
Etkinliğimizde bir dede ve torunu, toprağa, tüketime bakışlarını aradaki 
65 senenin mesafesinden yorumlayacaklar. 

Üniversiteli Gençlerle Çevre Münazarası
Festivalimizde Türkiye’nin önemli üniversitelerinden 8 gencimiz çevre ile ilgili konularda 
bir münazara gerçekleştirecek. 

İş Dünyası, Kamu ve Tüketim Kültürü

Sıfır Atık Festivali’nde bu çok keyifli etkinliklerin yanı sıra sıfır atık yaklaşımını ve döngüsel ekonomi kavramını da konuşacağız ve festivalimizin içinde deyim yerindeyse küçük bir zirve de gerçekleştireceğiz. Döngüsel ekonomiyi kamu ve iş dünyası perspektifinden çok önemli isimlerle tartışırken tüketim kültüründeki değişimleri de ele alacağız.

İSU, Fark Yaratanlar, Sıfır Atık Mavi

Atık Suların Geri Kazanımı konusunda Büyükşehir Belediyemiz, İSU ve sanayi işbirliği ile gerçekleştirilen iyi uygulama örneği de bir panelle anlatılacak. Sıfır Atık Ve Döngüsel ekonomi alanındaki fark yaratan iyi uygulama örneklerini dinleyeceğiz. Ayrıca Sıfır Atık Mavi Panelinde denizlerimizin yaşadığı kirliliği nasıl ortadan kaldıracağımızı, bu konuya gönül verenlerle masaya yatıracağız.

Sıfır Atık Kampı Ve Belgeseli

Festivalimiz başlamadan, 28 Eylül tarihinde ise Ormanya’nın öncülüğünde bir Sıfır Atık Kampı gerçekleştirdik. Konunun uzmanlarının yanı sıra Oyuncu Engin Altan Düzyatan, Sunucu ve Oyuncu Alp Kırşan, Maceraperest program yapımcısı Orkun Olgar, NTV Yeşil Ekran Sunucusu Buse Yıldırım, 

Sıfır Atık Uzmanı Esra Gezginci gibi isimlerin katıldığı bu kampla doğada atıksız ve çok az tüketerek 
nasıl yaşanabileceğini deneyimledik. Bu kampımız NTV tarafından belgesel haline de getiriliyor. 
Festivalimizle beraber bu belgeseli de NTV ekranlarında izliyor olacağız. 

Sıfır Atık İletişim Yarışması

Liseli gençlerle Sıfır Atık İletişim Yarışması planlıyoruz. Festival öncesi başlayacak okul dışı etkinlik sonunda dereceye giren gençlerimiz festivalin son günü ödüllerini alacak.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.