İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, tarihi Ferdane Hanım Konağı’nın bugün gerçekleştirilen ihalesi ile ilgili olarak, yanlış anlaşılmaların önüne geçmek için basın toplantısı gerçekleştirdi. Başkan Hürriyet; geçtiğimiz yıl Ferdane Hanım Konağı restorasyonu için açık ihale yaparak çalışmalara başladıklarını, ancak yapılan raspa çalışmaları ile konağın taşıyıcılık özelliğini yitirdiği ve rekonstrüksiyon olarak projeye devam etmek zorunda olduklarını belirtti. Hürriyet ayrıca; Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile fiyat farkı oluştuğunu, firmalara fesih hakkı tanındığını ve projenin detayının değiştiğini de belirterek, son bir yılda ekonomik koşulların kötüleşmesi nedeniyle ilk ihale ile ikinci ihale arasında iki kat fark oluştuğunu açıkladı.
“2021 YILINDA İLK İHALEYİ YAPTIK”
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Akçakoca Mahallesi 190 Ada 20 Parselde bulunan Ferdane Hanım Konağı sivil mimarlık örneği restorasyon yapım işimizi başlatmıştık ve 19 Ekim 2021’de ihalesini gerçekleştirmiştik. O zaman ki yaklaşık maliyeti 1 milyon 641 bin 257 liraydı. İhaleye 6 teklif verilmişti. Geçerli teklif sayısı da 2’ydi. Yüklenici firma Selka İnşaat bu ihaleyi geçerli ve düşük teklif vererek kazanmıştı. Sözleşme bedelimiz de 1 milyon 313 bin 389 liraydı”
“VATANDAŞIMIZI BİLGİLENDİRMEK İSTEDİK”
“Burası bir restorasyon projesiydi. Tarihi bir konak ve tabi ki koruma kurulu kararları ve onayları ile işletilmesi gereken süreçler var. Kamuoyunun sağlıklı bilgi edinmesini istiyoruz. Olası bir iletişimsizlik ve bilgi kirliliği içerisinde yaptığımız işin yanlış olarak algılanmamasını diliyoruz. Üzerimizde sürekli bir itibar suikastı ve karalama kampanyası yürüdüğü için bugün yapılan ihalenin geçmişi ile ilgili de bilgi aktarmak istedik.
“ÇALIŞMAYI DURDURMAK ZORUNDA KALDIK”
“2021’de yaptığımız ihale ve ardından 26 Kasım 2021 tarihinde Ferdane Hanım Konağı sivil mimarlık örneği restorasyon yapım işinin sözleşme bedeli olarak 1 milyon 313 bin küsur tutarda sözleşme imzalamıştık. Ancak restorasyon çalışmaları sırasında söküm yapılırken yapının ahşap konstrüksiyonunun sağlam olmadığı, yapının askıya alınamadığı tespit edildi. Yapıya zarar gelmemesi adına da 28 Mart 2022 tarihinde çalışmaları durdurarak, koruma kuruluna başvurduk.”
“ÖNCEDEN BİLEMİYORSUNUZ”
“
Restorasyon işlerinde en başta yapının ana karkasının sağlam olup olmadığı ve o karkasın üzerine devam edip edemeyeceğinizi önceden bilemiyorsunuz. Önce bir binayı soymanız gerekiyor. Taşıyıcı kısımlarını kontrol etmeniz gerekiyor. Taşıyıcı kısımların statiği uygun ise üzerine devam edebiliyorsunuz. Fakat uygun olmadığını tespit ettiğinizde, çalışmanız restorasyon olarak değil rekonstrüksiyona dönmek zorunda kalabiliyor. Yani mevcudu yıkarak aslına uygun şekilde tekrar yapma konusuna dönmek ve bunun için de kuruldan kararlar çıkarılması geekiyor.
“KURULA BAŞVURU YAPTIK”
Yapıya baktığımızda taşıyıcı sistemin ne yazık ki sağlam olmadığı ve projenin restorasyon olarak devam etmesinin sağlıklı bir sonuç vermeyeceği görüldü. Bunun için de kurula, karar ve rapor almamız gerektiği kanaatiyle başvurumuzu yaptık. 27 Nisan 2022’de koruma kurulu rekonstrüksiyon talebimizi onayladı ve rekonstrüksiyon projelerimizin de hazırlanma aşamasına geçildi. Projelerimiz hazırlandığında, Cumhurbaşkanlığı tarafından üst üste kararnameler çıkartıldı. Özellikle fiyat farkları kararnameleri çıktı. Herhangi bir ihalede yüzde 15’e ulaşmamış işlerde firmalara müteahhitlerin yaşadığı zorlukları da gerekçe göstererek ihaleden çekilme hakları ve fesih hakları tanındı.”
“FİRMA FESİH TALEP ETTİ”
“Artan enflasyonla fiyatlarda öngörülemez farklar oluştu. Malzeme işleri, hizmet işleri bir anda 3-4 katı arttı. Dolar kurunun da öngörülemez şekilde değişmesi nedeniyle müteahhitlerin de işini kolaylaştırmak için Cumhurbaşkanlığından firmalara ihalelerden çekilme ve fiyat farkı isteme hakkı tanındı. Bu işimizde de ihaleyi kazanan firma o 17 Mayıs 2022 tarihinde ek fiyat farkı ve fesih talebinde bulundu. Biz de cevap olarak, 10 Haziran 2022 tarihinde Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre fesih şartları sağlamadığından işin devam etmesini talep ediyoruz dedik.
“KANUNUN ARADIĞI ŞARTLAR VAR”
13 Haziran 2022 tarihinde firma üçüncü kez yazı yazarak fiyat farkı ve fesih talebinde bulundu. Biz de kararnamenin henüz yayınlanmadığını belirterek fiyat farkı ve fesih talebini uygulayamıyoruz dedik. Restorasyon işleri özellikli işlerdir, diğer yapım işlerindeki açık ihaleler gibi değildir. Biz bu ihaleyi 23. maddeye dayalı olarak bir açık ihale usulüyle yaptık. Kültür varlıklarından iş bitirmesi olan bütün firmaların katılabileceği, özellikli bir iş. Çünkü herkes restorasyon işi yapamaz. Klasik bir betonarme yapım işi değil bu. Bunun için de kanunun aradığı şartlar var.”
“FESİH İŞLEMLERİNİ MECBUREN BAŞLATTIK”
“Kamu İhale Kanunu’nun 22. maddenin B bendine göre aslında pazarlık usulüyle de yapma hakkımız vardı. Ancak daha fazla rekabet ve daha şeffaf olsun diye özellikle açık ihale yaptık. Çıkarılan ilk kararnameler bu özellikli işleri kapsayan bir kararname değildi. O arada firmanın bize sunmuş olduğu fiyat farkı ve fesih talebini kararname kapsamında olmadığı için kabul etmedik. Ama ondan sonra yeniden kararnameler çıktı ve bu kararnamelerin kapsamına özellikli işler de dâhil oldu. Dolayısıyla artık dördüncü başvurusundan sonra fesih işlemlerini başlatmak zorunda kaldık. Zaten kararnameler taktir hakkı da tanımadı ve kararnameleri belediyeler uygulamak zorundadır dedi.”
“YENİDEN İHALE YAPMAK DURUMUNDA KALDIK”
Firmanın 21 Haziran tarihli başvurusuyla; sözleşmenin feshi için, kontroller yapıldıktan sonra yerinde tasfiye durum tespit tutanağı ile birlikte fesih işlemlerini yaptık. Gelinen noktada rekonstrüksiyon projelerimiz tamamlandı. Kurul onaylarını tamamladık ve yeniden ihale yapmak durumunda kaldık. Kararnameler nedeniyle ilk ihaleyi kazanan firmanın fesih hakkını kullanması nedeniyle bu noktaya geldik.
“BU DURUMDAN MUZDARİBİZ AMA KANUNLAR BÖYLE”
“İkinci ihalemiz de bugün gerçekleşti. Yaklaşık maliyeti 3 milyon 415 bin küsur. Açık ihalemizde dokümanı alan bir firma, teklif zarfı veren bir firma. Yine teklifi veren daha önce çekilme hakkını kullanan firma oldu. 3 milyon 186 bin küsur teklif sundular. Aynı firma olması insanların kafasında soru işareti yaratabilir düşüncesiyle bu ön bilgilendirmeyi ve kararnamelerden muzdarip olduğumuzu anlatmak istedik. Firma çekilme hakkını kullanmış olsa bile yapılan ikinci ihaleye girebiliyor. Bizim bunu engelleme durumumuz ve hakkımız yasa gereği yok. Dolayısıyla eğer düşük teklif veriyorsa bu ihalelere girip tüm şartları da taşıyorsa kazanma olasılığı da bulunabiliyor. Biz bu durumdan çok muzdaribiz ama kanunlar böyle.”
“RESTORASYON DEĞİL REKONSTRÜKSİYON OLACAK”
“İlk ihalemiz daha basit bir çalışma olan restorasyon çalışmasıydı. Şimdi rekonstrüksiyon, yani sıfırdan bir yapı yaparcasına çalışılacak. Yani daha maliyetli ve daha meşakkatli bir yapım işi olacak. Daha fazla malzeme gerekecek, daha pahalı bir hizmet işi olacak. Ayrıca ilk ihale ile bugün yapılan ihale arasında bir yıldan fazla bir süre geçti. Dolayısıyla fiyat farkları ve restorasyon değil rekonstrüksiyon yapım işi olması nedeniyle fiyatlar da geçen yıla göre daha yüksek hale geldi. İhale komisyonumuz şuan değerlendirmelerini yapıyor, sonuçlanmış bir şey yok.”