İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet öncülüğüyle yıllarca atıl bırakılan belediyeye ait arazileri değerlendirilmeye devam ediyor. Kırsal Hizmetler Müdürlüğünce Çayırköy Mahallesi’nde bulunan arazide mısır hasadının ardından şimdi de 5 dönüme yaklaşık 24 bin adet çilek fidesi ekildi. Nisan ayında hasadının yapılması planlanan çilekler için bugün Başkan Hürriyet sembolik bir ekim gerçekleştirdi.
“ÜRETİM MEKANİZMALARIMIZI ARTTIRIYORUZ”
Çilek köy ile ilgili bilgi paylaşan Başkan Hürriyet, “Uzun yıllardır atıl bırakılan, ekilmeyen, hiçbir şekilde değerlendirilmeyen İzmit Belediyesine ait bir tarla burası. Göreve geldiğimizden bu yana üretime, üreticiye destek vermeye çalışıyoruz. Üretimin ne kadar önemli bir zenginlik olduğunu ve Türkiye’yi üretimin kurtaracağını her fırsatta sözlerimiz ve eylemlerimizle anlatmaya çalışıyoruz. Elimizden geldiği kadar çiftçiye destek vermeye çalışıyoruz. Bunun yanında kendi üretim mekanizmalarımızı da arttırmaya çalışıyoruz.
“24 BİN FİDEYİ TOPRAKLA BULUŞTURDUK”
Bu tarlada daha önce mısır ekmiştik. Hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimize destek vermek için mısır ekip hasat ettik ve silaj olarak dönemi geldiğinde kendilerine dağıtacağız. Şimdi de tarla boş kalsın istemedik. Sezon içerisinde üretilebilecek her türlü ürünü üretmeye çalışıyoruz. Buradaki mısır işimiz bittikten sonra buraya çok güzel bir çilek köy kurabiliriz dedik. Hemen kolları sıvadık. 8 dönümlük arazinin en az 5 dönümünü ekmek suretiyle yaklaşık 24 bin fideyi toprakla buluşturarak burada bir çilek köy oluşturduk” dedi.
“GÖZÜMÜZ GİBİ BAKACAĞIZ”
Sembolik bir ekim yaptıklarını ifade eden Başkan Hürriyet, “Büyük bir kısmını arkadaşlarımız sezonunda ekti. Bunlara gözümüz gibi bakacağız, büyüteceğiz, bakımlarını yapacağız ve hasat zamanı geldiğinde halkımıza bir çağrı yaparak üretim şenlikleri ve hasat şenlikleriyle beraber bu köyde çocuklarımızla çileklerimizi toplayacağız. Paylaşımımızı yapıp dayanışmamızı göstereceğiz. Buradan elde edilecek gelirle de ihtiyaç sahibi yurttaşlarımıza da buradan hibe destek sunmak ve buradan bir gelir elde edilmesini sağlayacağız.
“FARKINDALIĞI ARTTIRMAK İSTİYORUZ”
Buradaki asıl amacımız tarıma dikkat çekmek, farkındalığı arttırmak. Üreten belediye vizyonumuza uygun şekilde tarım arazilerimizin atıl kalmaması için sürekli üretiyoruz. Kırsal Hizmetler Müdürlüğümüzü her geçen gün büyütüyoruz ve güçlendiriyoruz. Alanında yetkin personeller ve çiftçi personellerimizin de desteğiyle beraber burası ve bunun gibi bir sürü çalışma gerçekleştiriyoruz. Çileklerimizi Nisan ayı gibi halkımızın katılımıyla beraber hasat edeceğiz. Bir çilek hasat şenliği yapmayı planlıyoruz.
“ÇİLEKLERİ HEP BİRLİKTE TOPLAYACAĞIZ”
Çocuklarımıza toprağın ne kadar önemli olduğunu uygulamalı şekilde anlatmak istiyoruz. Toprağa dokunsunlar, bir ürün üretmenin önemini anlasınlar istiyoruz. Aynı zamanda eğitim kurumlarımızda eğitim verdiğimiz öğrencilerimize de bu alanlar bir uygulama bahçesi. Hasat dönemi de eğlenerek farkındalığın artacağı alanlar olacak. İnşallah Nisan ayında çileklerimiz olgunlaşacak, büyüyecek, kızaracak. Beraber toplayacağız. Toprağa, tarıma bir kez daha dikkat çekerek farkındalığını da arttırmış olacağız.
“DOĞAL KAYNAKLARI ETKİN KULLANIYORUZ”
Bu arada su kaynaklarımız çok ama çok önemli. Özellikle vahşi sulama tarımda vazgeçilmesi gereken ve su kaynaklarımızı en verimli, en tasarruflu kullanmamız gereken dönem. Dünya üzerinde su kaynakları azalıyor. Her fırsatta bunun farkındalığını bütün sivil toplum örgütleri de sağlamaya çalışıyor. O yüzden biz tarlalarımızda vahşi sulama yerine damlama sulama sistemi kullanıyoruz. Arkadaşlarım çok ciddi bir emek vererek bu sistemi oluşturuyorlar. Doğal kaynaklarımızı doğru, verimli ve etkin kullanmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.