Genel Başkanlığı’nı Ali Babacan’ın yaptığı Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi ekonomi alanında gerçekleştirdiği çalışmaların yanı sıra sosyal politikalardan çevreye kadar pek çok alanda geliştirdiği eylem plânlarıyla Türkiye’nin sorunlarına akılcı ve gerçekçi çözüm yolları sunuyor.
Kocaeli’nin en turistik merkezlerinden birisi olan Hereke’de yapılmakta olan çöp ayrıştırma ve depolama tesisiyle ilgili bir basın açıklaması yapan Körfez İlçe Doğa Hakları ve Çevre Politikaları Başkanı Hatip Torgay şunları ifade etti: “Hereke tarihsel geçmişi, ipek halısı ve kültürel zenginliğiyle ün kazanmış, geçmişi ile övündüğümüz bir kıyı beldemiz. Tarihi ve turistik önemine değer biçilemeyecek kadar önemli bir destinasyon bölgesi.
HEREKE TURİZMİNE KARŞI CİNAYET
Ancak Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan ‘tehlikesiz atık geri kazanım, bertaraf ve III. sınıf düzenli depolama tesisi’ Körfezin yukarı Hereke bölgesine yapılmak istenmekte. Tesisin yapılacağı bölge halihazırda liman, çimento fabrikası ve taş ocakları ile zaten çevrilmiş durumda. Çevresel açıdan kirlilik boyutunu geçmiş, mevcut durumu bile risk oluşturan bir bölgede böyle bir projenin gündeme gelmesi bile kabul edilemez. Bu açıkça Hereke turizmine karşı işlenen bir cinayet olur.
Atık Bertaraf Tesisi Yer Seçimi Komisyonu Raporunda, DSİ ön görüşün de yer altı suyu yönüyle uygunsuzluk arz ettiği Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yetkililerince ifade edilmiş ayrıca yerleşim yerine yakınlığına da dikkat çekilmiş. Çimento fabrikası, Taş ocakları, şimdi de planlanan Çöp Depolama Tesisi... Bunu akılla izah etmek mümkün değil!
ÇÖP YERİNE DOKTOR GETİRİN
Doğaya, çevreye ve insana zarar verecek bütün yatırımlar Yukarı Hereke’ye yapılıyor ya da yapılması düşünülüyor. Bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızda en az diğer bölgedekiler kadar tüm güzellikleri fazlasıyla hak ediyor. Sosyal yaşam alanları, kaliteli spor tesisleri, doktoru olan bir sağlık merkezi gibi birçok eksik varken birde üstüne çöp tesisinin planlanması farklı niyetleri ortaya koymaktadır.
Hereke de yaşayan her kesimden insanların karşı çıktığı, bölge STK’ların, muhtarların karşısında durduğu böyle bir projeyi yapmakta ısrar etmek doğru bir yaklaşım değildir. Bu bölgenin düzeltilmesi gereken bu kadar sorunu varken çöp depolama tesisinin de burada yapılması planlanıyorsa burada ayrımcılık söz konusudur. Çöp tesisine karşı çıkan bir halk var burada, imza kampanyaları düzenleniyor, STK’lar eylem yapıyor sözün özü olarak koskoca bir bölge halkı hep bir ağızdan haykırıyor.
Bölgemizde ki siyasi aktörlerin hiçbir siyasi parti ayrımı yapmadan bölge halkımız için elini taşın altına koyma vakti gelmiştir. Bölgemizin gelişimi açısından bu kararın yanlış olduğunu ve tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini özellikle belirtmek istiyoruz. İktidarın izlemiş olduğu politikalar neticesinde her alanda kazanan sermaye kaybeden de ne yazık ki her seferinde halkımız oluyor. Yetkilileri, sermayenin yanında değil, halkın yanında olmaya davet ediyoruz.
Biz DEVA Partisi olarak çevreye ilişkin politikalar, planlar ve projeler belirlenirken; özel sektör temsilcilerini, sivil toplum örgütlerini ve bölge halkını sürece dahil edilerek, farkındalık kampanyalarıyla vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesini ve bilgiye erişimini sağlayarak, yapılacak projelerin tam bir mutabakatla yapılması hususunda elimizden geleni yapacağız. Kimse umutlanmasın, çöp depolama tesisinin yapımına karşıyız ve sonuna kadar ağaca, toprağa ve denize sahip çıkacağız!” dedi.