İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, depremde atılacak somut adımlar, konulu basın açıklaması gerçekleştirdi. Belediye binası 2. katta bulunan toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda Başkan Hürriyet’e İzmit Belediyesi Başkan Vekili Çetin Sarıca, İzmit Başkan Yardımcısı Cem Güler, İzmit Belediyesi Koordinatörleri Hakan Yalçın ve Hakan Özkum, İzmit Belediyesi Emlak İstimlak Müdürü Sinan Karadeniz, İzmit Belediyesi Yapı Kontrol Müdürü Ethem Can, İzmit Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Çetin Düzgün eşlik etti.
“İZMİT’İN ANALİZİNİ YAPTIK”
Başkan Hürriyet toplantıda şu ifadeleri kullandı, “Tüm kurumlar ve vatandaşlarımızla birlikte kararlı bir şekilde amasız, fakatsız çalışmamız gerekiyor. Bu çalışma esnasında mutlaka bilime ihtiyacımız var. Bilimin söylediklerini görmezden gelerek değil bilimin ışığında çalışmalarımızı devam ettirmemiz gerekiyor. Öncelikle İzmit’in gerçek durumunu görelim dedik. Bunun analizini yaptık. Zaten 2019’dan beri neler yapıyoruz hep konuştuğumuz konulardı. Biz depremin vereceği hasarı en az indirmek adına burada geniş kapsamlı bir toplantı organize ettik. TMMOB’a bağlı odalar, üniversitenin ilgili bölümleri, mimarlık fakültesinin bölüm başkanları katıldı toplantıya.
3 ANA KONU GÖRÜŞÜLDÜ
Deprem öncesi, deprem sırası ve deprem sonrası olmak üzere 3 ana konu hakkında görüştük. Toplantıda artık ‘hayatımıza eskisi gibi devam edemeyiz’ dedik. ‘Deprem dirençli şehirde ortak akıl nasıl olmalı’ dedik. Deprem dirençli bir İzmit’te mevzuatta neler var, deprem dirençli bir İzmit için yapı stokları için neler yaptık? Hangi kurumlar dayanışma içerisinde neler yapmalı? Deprem dirençli bir Kocaeli ve İzmit’te ulaşım sistemleri nasıl olmalı? Altyapı yatırımları nasıl olmalı? Bu konuları tüm kurumlar Büyükşehir dahil konuşulmalı. Temiz suya ulaşmak çok önemli. Doğalgaz hatları, olası bir afet anında yangınlar çıkabilir. Burası bir sanayi bölgesi. Olası bir endüstriyel afette neler yapılmalı?
“CİDDİ MALİ KAYNAK GEREKLİ”
Depremden bir sürü moloz çıktı. Milyonlarca ton asbest var, kullanılan demirler var. Çevre ve atık yönetimi afet sonrasında çok iyi çalışılması gereken konulardan biri. Olası bir deprem anında tarihi mirasımızı korumak da çok önemli. Yine bunu korumak için nasıl bir seferberlik olmalı? İzmit’te aynı İstanbul kadar kadim bir şehir. Bunlar en üst ölçekte ana başlıklarımız. Bu yapılması gereken işlerde tüm kurumlar için ciddi bir mali kaynak gerekli. Nereden finans bulacağı bunları da konuşmalıyız.
“DEPREMİN ETKİLERİNİ EN AZA İNDİRMELİYİZ”
Deprem öncesi almamız gereken önlemlerle ilgili yaptığımız toplantıda aldığımız notlar var. İlçemiz genelinde depremin etkilerini en aza indirgemek, deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenlerin ortaya konulup somut adımların atılmasına yön verecek kararların alınması amacıyla farklı disiplinlerin bir araya gelerek bilim kurulu oluşturulması gerekliliği toplantıya katılan herkesin ortak kanaatidir.
“RİSK DURUMLARI ORTAYA KONULMALI”
Valilik, kaymakamlıklar, belediyeler, sivil toplum kuruluşları afet yönetimiyle alakalı olarak kurulacak bilim kuruluna katkı vermeli. Bu bilim kurulunun kurulmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bunu da bu toplantının sonucu olarak bütün kurumlara öneriyoruz. Biz kendi ölçeğimizde böyle bir çalışmayı yapıyoruz. Mevcut yapı stoğuna ilişkin veri analizi yapacağız. Mevcut binalar statik ve mimari açıdan incelenerek risk durumları ortaya konulmalı. Bu kapsamda parsel ölçeğinde zemin etüdü yapılmadan ruhsat almış binalar var ise yer biliminin de tespite dahil olması gerekliliği bu toplantının en önemli sonuçlarından bir tanesi.
AFAD BİNALARI DAHİ YIKILDI
Belediye binaları, hastaneler, diğer kamu kurumlarının binaları yaşanan deprem felaketinde yerle bir oldu. AFAD binaları dahi yıkıldı. Kamu hizmetlerine ayrılmış özel hastane, yurt, okul gibi yapılardan başlamak üzere zemin katı ticari olan yapılar, zemini riskli olan bölgeler, 20 yaş üstü yapılar, yapı kayıt belgesi almış 1999 depreminde ağır ve orta hasar almış binalar ve fazla hasar almış bölgelere öncelik verilmelidir.
GTÜ SÜRECE DAHİL EDİLMELİ
Analiz hızlı yönlendirme yöntemi ile belediye, STK ve üniversite ortak iş birliğiyle yapılmalı. Zayıf görünen binalar güçlendirme veya dönüşüm kararları verilerek sağlıklı hale getirilmeli ve vatandaşların can ve mal güvenliği güvence altına alınmalıdır. Gebze Teknik Üniversitesi de mutlaka bu sürece dahil edilmeli.”