Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Grubunu temsilen TBMM’nin, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'na seçilen CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, Komisyonu'nun ilk toplantısından sonra “sağlık sistemindeki aksaklıklar ve sağlıkçıların sorunları” üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu.
“Ülkemizdeki sağlık hizmetinin niteliğinin arttırmak, sağlık emekçilerine yönelik şiddeti önlemek, doktorlarımızın ve sağlık çalışanlarımızın sorunlarını gündeme taşıyarak, TBMM çatısı altında çözüm bulmak için CHP milletv
ekilleri olarak mücadele edeceğiz” diyen Kanko konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi; “Sağlık hizmeti insan yaşamı için vazgeçilmez ve hayati öneme haiz temel kamu hizmetlerinden biridir. Ne yazık ki böylesine önem arz eden sağlık hizmetini ifade eden değerli sağlık emekçilerimiz ve doktorlarımıza ülkemizde yeterince değer verilmemekte, sağlık alanındaki evrensel kıyaslamalara baktığımızda ise gelişmiş ülkelerin çok uzağında olduğumuz görülmektedir.
Mevcut iktidarın sağlıktaki politik ve keyfi uygulamaları neticesinde vatandaş açısından sağlığa erişimin tamamen paralı hale geldiği gibi sağlık çalışanlarının da mesleklerine olan sevgisi ve şevki zedelendiği görülmektedir. Siyaseti hesaplara dayanan plansız adımlar neticesinde sağlık personeli yoğun ve ağır iş yükü altında bırakılmış, bu olumsuz çalışma koşulları ise vatandaş ve sağlık çalışanlarını pek çok kez karşı karşıya getirmiştir” dedi.
KANKO’DAN SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA’YA ÇAĞRI!
“Cerrahi anestezi teknikerleri, ağız ve diş sağlığı teknikerleri, servis yoğun bakım hemşireleri, odyoloji, acil tıp teknisyeni, optisyen ve boş doktor kadrolarına gerekli atamalar biran önce yapılmalı! Aile Sağlığı merkezlerinde çalışan sağlık emekçilerimizin ve doktorlarımızın kangrene dönüşmüş sorunları biran önce çözülmelidir!”
Sağlık sistemindeki sorunlar ve sağlık kadrolarındaki eksiklikleri değerlendiren Kanko; “Ülke genelinde kamu, üniversite ve özel sektöre ait toplam 14 bin 710 sağlık tesisinde görev yapan 1 milyon 130 bin çalışanının en temel amacı; insanların sıhhati ve yaşam kalitesindeki standartlarını artırmaktır.
Doktorundan-hemşiresine, teknikerinden-hizmetlisine fedakar sağlık çalışanlarının tamamı, vazifelerini büyük bir sorumluluk ve çok yüce bir kutsiyetle yerine getirmeye çalışmaktadır. Kendi canlarını hiçe sayarak bizler için yaptıkları fedakarlıkların maddi olarak asla ödenemeyeceği kesindir.
Daha güçlü bir sağlık sistemi için yaklaşık 40 branşta 700 bine yakın sağlık çalışanı atanmayı bekliyor. Bu atamalar yapılırsa yorgun ve bitkin olan sağlık sitemimize taze kan olacaktır. İş bekleyen sağlık meslek gruplarına çözüm üretilmesi için sağlıkta beklenen atamaların bir an önce yapılması şart. Cerrahi anestezi teknikerleri, servis yoğun bakım hemşireleri, odyoloji, acil tıp teknisyeni, optisyen, ağız ve diş sağlığı teknikerleri ve doktor kadrolarındaki boşluklara gerekli atamalar mutlaka yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.