BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Hürriyet: Tarihe çok güzel bir not düştük

İzmit Belediyesi, kentimizin değeri merhum Gazeteci Yazar Naci Girginsoy’un anısına Aydili Sanat Derneği ile düzenlediği öykü yarışması sonrası, dereceye giren öykülerin kitaplaştırıldığı Naci Girginsoy Anısına Yirmi Yazar Yirmi Öykü kitabını edebiyatseverlerle buluşturdu  

20 Haziran 2023 00:15
Hürriyet: Tarihe çok güzel bir not düştük

İzmit Belediyesi, kentimizin değeri merhum Gazeteci, Yazar Naci Girginsoy anısına geçtiğimiz yıl Aydili Sanat Derneği işbirliğiyle öykü yarışması düzenlemişti. Dereceye giren öyküleri kitaplaştırarak ‘Naci Girginsoy Anısına Yirmi Yazar Yirmi Öykü’ adını veren İzmit Belediyesi, Mimarlar Odası Taş Bina’da kitabın tanıtımını gerçekleştirdi.  Programa İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Aydili Sanat Derneği Başkanı Suat Özdemir, merhum Naci Girginsoy’un kızı Sunay Girgin, Gazeteci Yazar Ruhan Odabaş, öykü yarışmasına katılan yazarlar ile vatandaşlar katıldı.

KİTAPLARI HÜRRİYET VE GİRGİN İMZALADI

Programda Başkan Hürriyet ve Sunay Girgin; Tuncay Bilecen, Aysel Kaymaz, Hakan Cucunel, Hakan Karcı, İbrahim Şaşma, Dinçer Batırberk, Mehtap Bayam İlham, Özlem Keskin, Gamze Başbülbül, Esra Kahya, A Sonat Şen, İlyas Engiz, Hüseyin Opruklu, Öznur Babur, Meral Şahin, Zehra Tırıl, M. Süleyman Köksal, Sevgi Dönmez Maç, Mediha Ünver ve Meral Kutluğ’un öykülerinden oluşan kitabı edebiyatseverler için imzaladı.  

“KENTE İZ BIRAKAN İSANLAR”

Programda konuşan Başkan Hürriyet, “Kentimizin tarihine iz bırakan değerlere sahip çıkmanın, kültür ve sanatı desteklemenin haklı gururunu yaşıyoruz. Gönülden ve yürekten hissederek kente dair vefayı, dayanışmayı, geçmişi unutmadan gelecek nesillere aktarmayı ifade eden “İzmit Unutmaz” cümlesine çok fazla kıymet yükledik. O cümlenin altına vefayı, kentlilik bilincini, geçmişi gelecek kuşaklara aktarmayı, kente iz bırakan insanları koyduk. 

“HATIRLATMAK BOYNUMUZUN BORCU” 

İzmit’te doğmuş olmak gerekmiyor. İzmit'e değer katmışsa, İzmit’te bir iz bırakmışsa, hafızalarda yıllar da geçse unutulmamışsa o insanlar kentin kıymetli insanlarıdır. Bu insanların sadece kendi dönemleri içerisinde tanınması yetmez. Gelecek kuşaklara hatırlatmak hepimizin boynunun borcudur. İşte bu vesile ile ‘İzmit Unutmaz’ cümlesini çok hissederek kullandık. Sanatın her dalında ‘İzmit Unutmaz’ diyerek, kentin belleğinde yer etmiş ünlü edebiyatçılarımızı doğum ve ölüm yıldönümlerinde eserleri ile anıyoruz.  

“EDEBİYAT YARIŞMALARI DÜZENLİYORUZ” 

Geçtiğimiz yıl yerel edebiyatçıların adını yaşattığımız Şiir ve Edebiyat Anı Evi’ni açtık. Kentin tarihini ve belleğini yansıtan kıymetli bir alanda restore ettiğimiz bir evi düzenledik. Yazarlarımızın eşyalarını sergilediğimiz bu yerde güzel bir kütüphane ile de vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz. Bu projelerin yanı sıra edebiyatçılarımıza vefamızı göstermek ve ölümsüzleştirmek adına edebiyat yarışmaları düzenliyoruz. Bu yarışmanın ilki şiir çınarımız Ruşen Hakkı anısına düzenlediğimiz şiir yarışmasıydı. 

“BÜYÜK MUTLULUK DUYUYORUZ”

İzmit Belediyesi olarak 26 Haziran 1982 yılında aramızdan ayrılan sevgili gazeteci ve yazar Naci Girginsoy’u anmak için Aydili Sanat Derneği ile geçtiğimiz sene bir öykü yarışması düzenledik. Bu yarışma ile birlikte Naci Girginsoy’u anmak ve onun değerli eserlerini gelecek nesillere taşımak istedik. Bu yarışmaya katılan değerli yazarlarımız Naci Girginsoy’un anısına adanmış öykülerini kaleme aldılar. Bugün sizlerle birlikte Naci Girginsoy Anısına 20 Yazar 20 Öykü adlı kitabı tanıtmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.

“GELECEĞE GÜZEL BİR YOL ÇİZMİŞ OLDUK”

Öykülerin kitaplaşmış olması, tarihe not düşülmesi, kütüphanelerde çok uzun yıllarca yerini bulacak olması edebiyat adına, kente değer katmış insanları unutturmamak adına yapılmış en güzel çalışmalardan biri. Bu eserde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Kentin tarihine çok güzel bir not düşerek geleceğe güzel bir yol çizmiş olduk. Yazarlarımızın kaleminden çıkan bu öyküler Naci Girginsoy’un düşünsel derinliğini, eleştirel bakışını ve edebi yeteneğini yansıtıyor.  

“TÜM DEĞERLİ YAZARLARI MİNNETLE ANIYORUZ”

Umarım bu kitap okuyucularımıza Naci Girginsoy’un dünyasında güzel bir yolculuk sunar. Onun iz bıraktığı değerleri hatırlatır. Bu işbirliği sayesinde kentimizin kültürel mirasına olan bağlılığını da bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Naci Girginsoy’u ve tüm değerli yazarları bir kez daha minnetle anıyoruz. Kitabın, bütün kentimize hayırlar getirmesini diliyoruz” ifadelerini kullandı. 

ÖZDEMİR, “KENTİ YÜCELTEN VE TANITANLAR SANATÇILARDIR”

Aydili Sanat Derneği Başkanı Suat Özdemir, “Değerli Fatma Kaplan Hürriyet başkanımıza ve Kültür Müdürlüğüne bu gayretleri için teşekkür ediyorum. Naci Girginsoy kentin nirengi noktalarından biriydi. Sanat ve sanatçılar yoksa kentin değeri azalır. Kenti yücelten ve tanıtan kişiler, sanatçılardır. Sanatçılar olmadığı takdirde o kentte sadece bir gezinti yapmış olursunuz” dedi. Özdemir konuşmasının sonunda Cahit Külebi’nin, ‘Hürriyet’ isimli şiirini okudu. 

GİRGİN, “BABAM SEVGİ DOLU VE ÇOK BİLGİLİYDİ”

Naci Girginsoy’un kızı Sunay Girgin ise konuşmasında, “Babam vefat ettiğinde 18 yaşındaydım. Kitap fuarlarıyla birlikte babamı yaşattım içimde. Çok büyük bir sevgiyle çalıştım. Babamla sadece 18 yıl vakit geçirebildim. Beyefendi, sevgi dolu, bilgiliydi babam. Babamın anısına düzenledikleri öykü yarışmasıyla edebiyatımıza yeni yazarların kazandırılmasına katkıda bulunan ve öyküleri kitaplaştıran Başta Fatma Kaplan Hürriyet olmak üzere Aydili Sanat Derneği’ne ve emeği geçenlere teşekkür ederim. Babamın adını, eserlerini hep birlikte yaşatabilmek dileğiyle” ifadelerini kullandı.

ODABAŞ, “HÜRRİYET VE EKİBİNİ KUTLUYORUM”

Yarışmanın Jüri Üyesi Gazeteci Yazar Ruhan Odabaş, “Çok güzel bir gün yaşanıyor. İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ve ekibini kutluyorum. İzmit, kente değer verenleri unutmamalı. İzmit’e bir şeyler katan insanlardan biriydi Naci Girginsoy. Böyle bir yarışma düzenlendiği ve seçkin kurul üyesi olmam istendiği zaman ‘başım gözüm üstüne’ dedim. Çorbada bir tuzumuz olduysa çok mutlu oluruz. Naci abinin anısı önünde saygıyla eğiliyorum. Bu tür etkinliklerin sürmesini diliyorum” dedi.

BİLECEN, “ÇOK MUTLUYUM”

Naci Girginsoy Öykü Yarışması 1’ncisi Tuncay Bilecen, “Bu yarışmayı kazandığım için çok mutluyum. Naci Girginsoy anısına bu yarışmayı düzenleyen İzmit Belediyesi başta olmak üzere Aydili Sanat Derneğine teşekkür ediyorum. 97 yılında Kocaeli’ye bir öğrenci olarak geldim. Kocaeli Üniversitesi’nde akademisyen oldum. 

“GİRGİNSOY’U SEKA POSTASIYLA TANIDIM”

Seka ile ilgili sözlü tarih çalışması yaptım. Bu çalışmada Seka’ya emek vermiş birçok kişiyle görüşme gerçekleştirdim. Bu sırada elime Seka Postası geçti. Yıllarca devam eden emeğin ürünü olan Seka Postası’nın içinde İzmit’e dair kültür, sanat, edebiyat ve spor gibi ne isterseniz vardı. Naci Girginsoy’u bu şekilde tanıdım.

“NACİ GİRGİNSOY TAM BİR ÖRNEK”

Naci Girginsoy bana İzmitli olmak için İzmit’te doğmak gerekmediğini öğretti. Bu kentin sorunlarını dert edinmek konusunda Naci Girginsoy tam bir örnek. Naci Girginsoy tıpkı Ruşen Hakkı, Cemal Turgay, Fahri Seyrek ve Avni Öztüre gibi bu kentin çok önemli simgelerinden bir tanesi. Naci Girginsoy deninde akla direkt 1956’dan 1982’ye kadar 500’ten fazla sayısı yayımlanmış Seka Postası gazetesi geliyor” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.