Önergesinde; “Nisan ayında hizmet vermeye başlayan Kocaeli Şehir Hastanesi’nin yapımı tamamlandıktan sonra Kocaeli’nde bulunan devlet hastanelerinde randevu krizi gündeme gelmiş, ikamet ettikleri ilçelerde bulunan devlet hastanelerinde muayene olmak isteyen vatandaşlar aylardır randevu alamamaktan dert yanmaktadır.” diyen Türkkan, Hastaların, 182’yi arayarak, ikamet ettikleri ilçede bulunan devlet hastanesinden ve oturdukları yere yakın olan hastaneler de dahil randevu almak istediklerinde “Randevu almak istediğiniz hastanelerde randevu gözükmemektedir.” cevabını aldığını ve Kocaeli Şehir Hastanesi’nde haftalar sonrasına randevu gözüktüğünü öğrendiğini belirtti. Türkkan, Kocaeli Şehir Hastanesi’nde randevuların çok geç tarihlere verildiğinin de hastalar tarafından ifade edildiğine vurgu yaptı.
İğne tedavisi için Derince Devlet Hastanesi Acil Servisi’ne giden hastalara kas gevşetici iğne bulunmadığını, bu konuda hastaların hastaneden aldığı reçeteyle iğneleri kendilerinin aldığının ifade edildiğini de önergesinde belirten Türkkan, Kocaeli’nde bazı hastanelerin acil servislerinde serum sıkıntısı olduğuna da işaret etti.
ECZANELERDEKİ İLAÇ SIKINTISI
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya verdiği önergede, eczanelerdeki ilaç sıkıntısını da gündeme getiren Türkkan, Kocaeli genelindeki eczanelerde ilaç sıkıntısı yaşandığını; antibiyotiklerin, antidepresanların, kalp ve tansiyon ilaçlarının ve özellikle hayati önem taşıyan hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların hala bulunmadığının eczacılar tarafından belirtildiğini vurguladı.
İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın önergesi ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yönelttiği sorular şu şekilde:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Fahrettin KOCA tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.20.06.2023
Saygılarımla.
Lütfü TÜRKKAN
Kocaeli Milletvekili
Basında çıkan haberlere göre; Nisan ayında hizmet vermeye başlayan Kocaeli Şehir Hastanesi’nin yapımı tamamlandıktan sonra Kocaeli’nde bulunan devlet hastanelerinde randevu krizi gündeme gelmiş, ikamet ettikleri ilçelerde bulunan devlet hastanelerinde muayene olmak isteyen vatandaşlar aylardır randevu alamamaktan dert yanmaktadır. Hastalar, 182’yi arayarak, ikamet ettikleri ilçede bulunan devlet hastanesinden ve oturdukları yere yakın olan hastaneler de dahil randevu almak istediklerinde “Randevu almak istediğiniz hastanelerde randevu gözükmemektedir.” cevabını almakta, Kocaeli Şehir Hastanesi’nde haftalar sonrasına randevu gözüktüğünü öğrenmektedir. Kocaeli Şehir Hastanesi’nde de randevuların çok geç tarihlere verildiği hastalar tarafından ifade edilmektedir.
Ayrıca; iğne tedavisi için Derince Devlet Hastanesi Acil Servisi’ne giden hastalara kas gevşetici iğne bulunmadığının söylendiği, bu konuda hastaların hastaneden aldığı reçeteyle iğneleri kendilerinin aldığı ifade edilmektedir. Kocaeli’nde bazı hastanelerin acil servislerinde serum sıkıntısı olduğu da hastalar tarafından söylenmektedir.
Kocaeli genelindeki eczanelerde ilaç sıkıntısı da yaşanmakta; antibiyotiklerin, antidepresanların, kalp ve tansiyon ilaçlarının ve özellikle hayati önem taşıyan hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların hala bulunmadığı eczacılar tarafından belirtilmektedir.
Bu bilgiler çerçevesinde;
1-Kocaeli Şehir Hastanesi faaliyete başladıktan sonra Kocaeli’nde bulunan devlet hastanelerinde neden randevu sorunu yaşanmaya başlamıştır, bunun gerekçeleri nelerdir?
2-Bazı dönemlerde devlet hastanelerinde hastaların randevusu gözükmezken neden sadece Kocaeli Şehir Hastanesi’nde randevu gözükmektedir?
3-Kocaeli Şehir Hastanesi’nde randevuların çok geç tarihlere verilmesinin gerekçeleri nelerdir?
4-Randevu ile ilgili söz konusu sıkıntıların bir an önce çözülmesi için birtakım düzenlemelere gidilecek midir?
5-Derince Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde yaşanan iğne sıkıntısı nereden kaynaklanmaktadır, iğne tedavisinde sıkıntı yaşanmaması için ihtiyaç sayısının ne kadar olacağı konusunda herhangi bir prosedür belirlenmemiş midir?
Söz konusu sıkıntının sona erdirilmesi için yeni bir düzenleme yapılacak mıdır?
6-Kocaeli’nde bazı hastanelerin acil servislerinde neden serum sıkıntısı yaşanmaktadır, bu konuda sıkıntı yaşanan hastaneler hangileridir, bu hastanelerde serum sıkıntısının yaşanmasının gerekçeleri nelerdir?
Sıkıntı yaşanan hastanelerde bu konunun çözümü için Bakanlık olarak ne yapılması düşünülmektedir?
7-Kocaeli’nde tedarik sıkıntısı yaşanan ilaçlar hangileridir?
8-İlaç yokluğu nedeni ile tedavi süreci aksayan hastalar ile ilgili olarak ne yapılması düşünülmektedir?
9-Özellikle hayati öneme sahip ilaçlar konusunda yeni bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir, Bakanlığın bu yönde bir çalışması bulunmakta mıdır?