İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in öncülüğüyle kentin yerel lezzetleri ile kültürü ulusal ve uluslararası şekilde tanıtılmaya devam ediyor. İzmit denince ilk akla gelen yerel lezzet olan pişmaniye ise yıllardır geleneksel hale gelen Pişmaniye Festivali ile tanıtılıyor. Geçtiğimiz yıllarda ara verilen festival, 12. Uluslararası İzmit Pişmaniye, Müzik ve Dans Festivali olarak geri dönüyor. Festival, 25, 26, 27 Ağustos tarihlerinde gerçekleşecek.
YOĞUN KATILIM
12. Uluslararası İzmit Pişmaniye, Müzik ve Dans Festivalini ortak akılla düzenlemek isteyen Başkan Hürriyet, Ramada Plaza Otel’de kentin bileşenleri ile bir araya geldi. Yoğun katılım olduğu toplantıya ev sahibi İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in yanı sıra İzmit Kaymakamı Yusuf Ziya Çelikkaya, Kocaeli Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yeğin, Kocaeli Üniversitesi Kartepe Turizm Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömür Alyakut, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Doğu Marmara Temsil Kurulu Başkanı Aytekin Şahinbaş, Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Başkanı Bayram Özrek, Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Genel Sekreteri Emre Oruç, Kocaeli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kadir Durmuş, Atılımcı İş Adamları Başkanı İlker Kızılkaya, Kocaeli Pastacılar Odası Başkanı Fatih Aysel, Kocaeli Lokantacılar Odası Başkanı İlhan Haftacı, Kocaeli Otel ve Turistik Tesis İşletmeleri Derneği Başkanı Saadettin Acar, KYÖD Başkanı Uğur Saral, Nikomedia Kazıları İzmit Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı Başkanvekili Yavuz Ulugün, İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol, İzmit Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Ezgi Çalışkan, Kocaeli İzmit Pişmaniyesini Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Şahin, Aycan Pişmaniye’den Çiğdem Akbaş, Burak Pişmaniye’den Mesut Erdoğan, Buşah Pişmaniye’den Mustafa Şahin, Cemzade Pişmaniye’den Ahmet Bölükbaşı, Doycan Pişmaniye’den Edip Yılmaz ve Dilek Dinç, Naz Pişmaniye’den Suat Kaçar, Önder Pişmaniye’den Kenan Akbaş, Özcan Pişmaniye’den Yaşar Can, Gözde Pişmaniye’den Enes Özcan, Sibel Pişmaniye ve 41 Şekerleme’den Fuat Mandil, Kar Pişmaniye’den Uğurcan Üçcan, Üçcan Pişmaniye’den Burak Üçcan, Boğaziçi Pişmaniye’den Kadir Çetin, Sembol Pişmaniye’den Hüseyin Moğul katıldı.
“KENTİN MARKA DEĞERİİNİ YÜKSELTMEK İSTİYORUZ”
Programda konuşan Başkan Hürriyet, “Bu toplantının adına özellikle ortak akıl dedik. Kentin marka değerini yükseltmek, bir arada olmak, dayanışmak ve bir arada ortak kararlar verebilmek. Bunu da kentin tüm katmanlarına yayabilmek. Bugün burada bir araya gelmemizin amacı, bu festivalin kentin marka değerini yükseltebilmek adına özellikle festival ile ilgili bulunan birçok sektör temsilcisinin, kurum ve kuruluşların sürecinden en başından beri var olmasını sağlamak istiyoruz. Özellikle sizlerin katkıları ve fikirlerinin, bu etkinliğin başarısı için kritik öneme sahip olduğuna inanıyorum.
“BİRLİKTE HAREKET EDEREK KENTİMİZ DAHA DA GÜÇLENİYOR”
Çünkü bizim birlikte olduğumuz, birlikte hareket ettiğimiz her an, kentimiz daha da güçleniyor ve zenginleşiyor. Bunu çalışmalarımızda olduğu gibi bu festivalde de kendimize şiar edindik. İşte bu yüzden, ortak akıl ve birlikte hareket etme gücünün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hissediyoruz. Yaptığımız her çalışmada İzmit'i daha yaşanabilir, kültürel çeşitliliği zengin, ekonomik olarak güçlü ve turistik bir cazibe merkezi haline getirmek. Bu hedefe ulaşmak için birbirimizle uyum içinde çalışmak, fikirlerimizi paylaşmak ve ortak akılda bir araya gelmek, başarımızın anahtarı.
“FESTİVALE ARA VERMEK ZORUNDA KALDIK”
Bu sene 12.’sini düzenlemeyi planladığımız Uluslararası İzmit Pişmaniye Dans ve Müzik Festivali; kentimizin benzersiz lezzetini ve zengin kültürel mirasını vurgulamak için önemli bir fırsat. Göreve ilk geldiğimizde birçok şeyi kucağımızda bulduk. İlk sene sadece acele bir şekilde pişmaniye festivali yapabildik. Sonrasında pandemi, ekonomik kriz ve depremler derken festivali düzenleyemedik. Bu sene daha kapsamlı, kentin markasına daha güçlü bir vuruş yapabilecek önemli bir festival kategorisine içine girsin istiyoruz.
“İZMİT KÜLTÜREL OLARAK ÇOK ZENGİN BİR YER”
Sadece pişmaniye festivali değil. Bu sene ismini büyütüp içeriğini zenginleştirdik. Kentin bütün kültürel mirasını yansıtabilecek derecede önemseyerek detaylandırdık. İzmit Pişmaniye Müzik ve Dans Festivali. Özellikle sosyokültürel yapısı olarak İzmit çok zengin. Pişmaniye, Türkiye’de İzmit dışında hiçbir yerde üretilmeyen tek ürün. Sadece İzmit’te üretilen bir ürün. Bu festivalimizin aynı Altın Portakal, Altın Koza Festivalleri gibi Dünya Festivaller Kategorisinde arasında tanınır ve bilinir olmasını istiyoruz. Festivaller, kentin turizmine, kentine ekonomisine, esnafa, üreticiye ve kentlilik bilincine katkıdır. Bu festivali ortak akılla, sizinle beraber yapmak istiyoruz.
“DÜNYACA ÜNLÜ FESTİVALLER ARASINA GİRMEK İSTİYORUZ”
İzmit Belediyesi olarak Uluslararası Folklor Festivalleri ve Halk Sanatları Organizasyonları Konseyine üye olmak için çalışmalarımızı başlattık. Bu konsey dünyada 112 üyesi bulunan UNESCO ile resmi ortaklık içinde uluslararası bir sivil toplum kuruluşu. Eğer üyeliğimiz gerçekleşirse aynı zamanda dünya festivaller listesinde de yer almanın bir adımı olacak. Dans, müzik, oyunlar, ritüeller, gelenekler ve diğer sanatlar gibi ifade biçimleri aracılığıyla somut olmayan mirası tanıtımı noktasında UNESCO'nun amaçlarına hizmet ediyor. Uluslararası Folklor Festivalleri ve Halk Sanatları Organizasyonları Konseyi 24 ayrı Uluslararası Çocuk Festivali dahil olmak üzere 300'den fazla Uluslararası Folklor Festivali, 1500 Geleneksel Sanatlar ve El Sanatları Sergisi, 5000 Geleneksel Dans, Müzik, Şarkı ve El Sanatları Atölyesi gerçekleştiriyor. Bu şekilde pişmaniye festivalimizi dünyaca tanınan festivaller arasında görmek istiyoruz.
“IGF GOLD STAR ÖDÜLÜNÜ ALACAĞIZ”
Ayrıca 72 ülkenin üye olduğu Dünya Folklor Birliği tarafından; 6 Mayıs’ta Romanya’da gerçekleştirilen törende; kente kazandırdığımız Sanat Akademisi'ni ve sanata verdiğimiz desteklerden dolayı IGF Gold Star ödülü kazanmıştık. Pandeminin gölgesinde kaldığı için bunları çok fazla duyuramadık. Bu festivalde de IGF Başkanı Prof. Dr. Dorel Cosma burada olacak ve özel ödülü İzmit Belediyesine verecek. Bizler de bu ödülü İzmit halkı adına kabul edeceğiz. Bu anlamda Pişmaniye Festivali sadece bir lezzet şöleni değil, aynı zamanda kentimizin tanıtımına ve ekonomisine olumlu katkılar sağlayacak bir etkinlik olduğunu görüyoruz. Festival, kentimizin tanıtımına önemli katkılar sağlayacağını ve ekonomik bir canlılık yaratacağını olduğunu düşünüyoruz.
“ÖNERİ VE FİKİRLERİNİZE İHTİYACIMIZ VAR”
Pişmaniye Festivali'ne halkımızın ve işletmelerin katılımı ve desteği, festivalin özüne ve kimliğine uygun olarak şekillenmesini sağlayacağını düşünüyorum. Festivalimizde kentimizin farklı noktalarında hediyelik eşya stantlarının da olmasını planlıyoruz. İzmit’in kent kültürünü anlatacak hediyeliklerin yer alacağı stantların kentimizin tanıtımında önemli bir yeri olduğuna inanıyoruz. Kentin 3 bin yıllık bir tarihi var. Bunları işleyip göstermek gerekiyor. İnsanlar olarak dokunmak istiyoruz. Kenti tanıtacak bir magnetimiz bile yok. O yüzden bunları geliştirmek istiyoruz. Bu nedenle, siz değerli paydaşlarımızın öneri ve fikirlerine ihtiyacımız var. Bu festivaller yıllarca süregelsin ve her sene daha iyi olsun diyedir çabamız” dedi. Program soru ve cevap kısmı ile devam ederken çekilen hatıra fotoğrafı ile son buldu.