İzmit Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü ile İzmit Kent Konseyinin, çocukları geri dönüşüme teşvik etmek amacıyla başlattığı Çocuk Ödül Market projesi kentte büyümeye devam ediyor. Daha önce Hacıhızır Mahallesi, Şirintepe Mahallesi, Çukurbağ Mahallesi, Gündoğdu Mahallesi, Alikahya Fatih Mahallesi, Akmeşe ve Yenişehir Mahallelerinde açılışları yapılan projede 8’inci şube Yahyakaptan Mahallesi’nde açıldı. Programa İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Özmural, İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Havva Açıkgöz, mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı.
“BİRÇOK AİLENİN İHTİYACINI GÖRDÜK”
Atıklarını getiren çocukların Çınar Kartlarına puan yüklenerek hem geri dönüşüme hem de aile bütçesine katkı sunduğu Çocuk Ödül Market’in 8’inci şubesinin açılış programında konuşan İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Özmural, “Yıllardır çöp dediğimiz ama aslında atık olan kavramı değiştirmek istiyoruz. Evinizde bulunan kullanılabilir eşyalarınız öncelikle olmak üzere bir talebiniz varsa taşımak da dâhil olmak üzere elimizden geleni yapıyoruz. Bu zamana kadar birçok ailenin ihtiyacını gördük. Bu projede STK’lar bizim yoldaşımız. Bir şey isteyen değil beraber çalışan bir anlayışı ön planda tutuyoruz. Bu projenin buralara gelebileceğini tahmin etmiyorduk.
“PROJEMİZ ÇOK FAZLA ALKIŞ ALDI”
İzmit Belediyesi olarak aynı zamanda sürdürebilir kentler birliğinin de bir üyesiyiz. 8 belediyeden bir tanesiyiz. Bu proje için bizi İsveç’e davet ettiler. Projemiz orada çok fazla alkış aldı. Bu işi küçümsemeyin. Dünya bu konuda çok hassas. Projenin Yahya Kaptan Mahallesi’ne de taşınması çok önemli olacaktır. Evdeki evsel atıklar konusu üzerinde de çok çalışıyoruz. Bu ürünlerin nasıl değerlendireceğine dair eğitim sınıfını yakında açacağız. Bu iş nasıl evde yapılır, nasıl katma değer elde edilir? Bunları işleyeceğiz.
“DESTEKLERİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Birincisi çocuklar, ikincisi aileler, üçüncüsü üniversite öğrencileri olmak üzere farklı kategorilerde eğitimler vereceğiz. Uygulamalı ve teorik olarak eğitimler gerçekleşecek. Eylül ayı içerisinde yaşam bahçemizde sınıfımızı açacağız. Bu uygulamada Türkiye’de bir ilk olabilir. Amacımızı atıkları azaltmak. 30’a yakın çöp kamyonumuz gece gündüz çalışıyor. Dolayısı ile biz bu kamyonları ne kadar azaltırsak, siz de bundan yararlanacak bilgi düzeyine erişirsek sonuca ulaşacağız. Emekleriniz ve desteğiniz için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
“ÇÖPÜN ZENGİNLİK OLDUĞUNU ANLATMAK İSTEDİK”
Programda söz olan İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol, “2 buçuk yıl önce hayata geçirilen ve belki de bugünleri hayal bile edemediğimiz bir projenin başlangıcından buralara gelmek bizi mutlu ediyor. Küçümsenmeyecek bir rakam olan 120 ton atığı çocuklarımız topladılar. Çocuklara çevre duyarlılığı kazandırmak, geri dönüşümün önemini anlatmak, çöpün bir atık değil zenginlik olduğunun farkındalığını yaratmak istedik. İzmit Belediyesinin bu duyarlılığının kentin çeşitli mahallelerine dağılması bizim ana hedefimiz. Bu konuda bize yardım eden İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ve ekibine teşekkür ederim” dedi. 2 buçuk yıl önce hayata geçirilen ve toplamda 120 ton atığın geri dönüşüme kazandırıldığı uygulama kentte büyümeye devam edecek.