banner542

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı’ndan örnek bir proje

Koruma ve üreme programı kapsamına alınan ‘Dişli Sazan’ nüfusunda artış 

05 Eylul 2023 15:40
Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı’ndan örnek bir proje

Koruma altında 160’ın üzerinde canlı ve 300’ün üzerinde bitki türü ile otuz yıldır faaliyet gösteren Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı (FYZoo), tehlike altındaki türleri korumak ve nesillerinin devamını sağlamak amacı ile çalışmalarını yürütmeye devam ediyor. Suyu azalan Yarışlı Gölü’nde bulunan ve her geçen gün sayısı azalan Aphanius fontinalis türü dişli sazanlar, FYZoo tarafından koruma ve üreme programı kapsamına alındı.

Koruma altında olan 160’ın üzerinde canlı ve 300’ün üzerinde bitki türü ile zengin botanik atmosferi içinde ziyaretçilerini ağırlayan Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı, örnek bir projeye imza attı. Nesli tehlike altında olan ve koruma- üreme programı altına alınan dişli sazanların nüfusunda artış sağlandı.

FYZoo, küresel ısınma ile artan sıcaklıklar ve bilinçsiz su tüketiminden dolayı suları önemli ölçüde çekilen Yarışlı Gölü’nde nesli tükenmekte olan dişli sazanlar için kolları sıvadı. Kuraklıkla mücadele eden Yarışlı Gölü’nde her geçen gün sayıları azalan Aphanius fontinalis türü dişli sazanların yok olmasını önlemek için 2021 yılında özel bir sistem kuruldu.

Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı’nda kurulan bu özel sistem sayesinde ülkemizin endemik türü olan dişli sazan türünün çoğalması sağlanarak neslinin devamlılığı hedefleniyor.

İki yıl önce 40 canlı ile başlayan projede yaşanan nüfus artışıyla birlikte dişli sazanların sayısı 150’ye ulaştı. Dişli sazanların koruma ve üreme programı bir yandan devam ederken diğer yandan da parkta çoğalan bu türün doğal ekosisteme salınması amaçlanıyor.

Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı Hakkında:

Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı, 1993 yılında Türkiye'nin ilk özel hayvanat bahçesi olarak Darıca'da kuruldu. Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği (EAZA) üyesi ve aynı zamanda Marmara Bölgesi “Yaban Hayvanları Koruma ve Kurtarma Merkezi” olarak çalışmalara devam etmektedir. Yaban hayatı koruma misyonuyla faaliyetlerini sürdüren Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı’nda, EAZA koordinatörlüğünde koruma ve üreme programları uygulanmaktadır.

Ex-situ koruma programlarında tür devamlılığı tehlike altında olan canlıların doğal yaşam ortamlarının dışında koruma altına alınıp üremelerinin sağlanmaktadır. Bu amaçla Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı’nda 26’si kritik seviyede ve 6’sı Anadolu türü olmak üzere toplamda 42 nesli tükenme tehlikesi altında bulunan canlı türü koruma altına alınmıştır.

In-situ koruma programları ise tehlike altındaki türleri, doğada karşılaştıkları çeşitli tehlikelerden korumak amacıyla doğal yaşam alanlarında gerçekleştirilen koruma çalışmalarıdır. Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı, bu kapsamda, tehdit altında bulunan Baringo Zürafası, Hint gergedanı, Afrika pengueni, Kızıl panda, Boynuzlu kuşlar ve Boz ayılar için toplam 7 koruma projesine destek vererek doğadaki tür çeşitliliğinin korunmasına katkı sağlamaktadır.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.