Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ekonomide 3 yıllık yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program'ın (OVP) ayrıntılarını değerlendirdi. Zeytinoğlu 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programın (OVP) öngörülebilirliği destekleyen ve yapısal adımları da içeren bir program olduğunu söyledi. Zeytinoğlu konuşmasında; programda yedi öncelikli yapısal alan olarak belirlenen ve büyüme ve ticaret, beşeri sermaye ve istihdam, fiyat istikrarı ve finansal istikrar, kamu maliyesi, afet yönetimi, yeşil ve dijital dönüşüm, iş ve yatırım ortamı başlıklarında açıklanan programın, üretimimizdeki rekabetçiliği arttıracak önemde çalışmaları hedeflediğini belirtti. Zeytinoğlu, bu kapsamda, özellikle Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik AB kurumları ve üye ülkeler nezdindeki çalışmaların yoğunlaştırılmasına ilişkin hedeflerle birlikte yeşil ve dijital dönüşüme odaklanılmasını çok kıymetli bulduğunu ifade etti.
İŞ GÜCÜNE KATILIM ORANI
Zeytinoğlu, “Orta Vadeli Program döneminde işgücü piyasasına yönelik yapısal reformların hayata geçirilmesinin öngörülmesini ve program boyunca istihdamın yıllık ortalama 909 bin kişi artmasının hedeflenmesini olumlu buluyoruz. Bununla birlikte, uzun vadede ise işgücüne katılım oranının, AB ortalaması olan yüzde 75’lere kadar çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için de programda da yer verildiği gibi özellikle genç ve kadın istihdamının arttırılması için gerekli teşvik ve sosyal politika mekanizmalarının aktif olarak çalıştırılması ve bu yönde düzenlemelerin hızla uygulamaya konulması önemli olacaktır” dedi.
LOJİSTİK ALTYAPI VE DEMİRYOLU-LİMAN BAĞLANTILARI
Programda yer alan lojistik altyapı ve demiryolu-liman bağlantılarının güçlendirilmesi hedefine de değinen Zeytinoğlu, “Bu kapsamda demiryolu akslarının oluşturulması ile birlikte Anadolu’da yer alan işletmelerin, İstanbul ve Avrupa’ya hızlı demiryolu yük taşımacılığı ile bağlanmasını hızlandıracak çalışmaların İç Anadolu’daki sanayileşmeye hız katacağına inanıyoruz“ ifadelerini kullandı.
DENK BÜTÇE
OVP’de bütçe çerçevesinde, kamu cari harcamalarında rasyonelleşme hedefinin önemine vurgu yapan Zeytinoğlu, “Daha düşük maliyetle daha fazla kredi imkanına ulaşabilmek için mali disiplinden taviz vermeden denk bütçenin sağlanması noktasında bu hedeflerin uygulanabilmesi önemli. Ayrıca gelir vergisi, kurumlar vergisi ve vergi usul kanunu gibi temel vergi kanunlarının adil bir vergi sistemi çerçevesinde güncellenmesi yönündeki düzenlemelerin hayata geçirilmesi hedefini de olumlu karşılıyoruz. Kurumlar vergisinin de Avrupa’da rekabet ettiğimiz diğer ülkelerle benzer oranlara çekilmesi gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
YABANCI SERMAYE YATIRIMLARI
Zeytinoğlu konuşmasının sonunda açıklanan Orta Vadeli Programın, enflasyonla mücadele ve istikrara yönelik içerdiği adımlarla birlikte ülkemizdeki yatırım iklimini iyileştireceğine inandığını belirterek, “2004-2005 yıllarında başardığımız gibi başta AB ülkeleri olmak üzere tüm dünyadan yabancı sermaye yatırımları çekebileceğimiz çalışmalara daha çok odaklanarak, OVP kapsamında planlanan hedeflerin kararlılıkla uygulamaya alınmasını bekliyoruz” dedi.