Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek,NTV Özel yayında gündeme ilişkin soruları yanıtlayarak kredi kartı ve kredilere yönelik birtakım önlemler getireceklerini açıklamıştı.
Bakan Şimşek “Kredi kartları, bireysel kredi, taşıt kredisi ve ikinci konut kredisinde sadece faizleri artırarak değil, bankalar üzerinden kredi verme iştahını keserek de kredi büyümesini düşüreceğiz. Başkasının parasıyla, krediyle, kartla zenginlik olmaz.” ifadelerini kullanmıştı.
Bakan Şimşek'in açıklamasının ardından kredi kartlarına getirilecek 4 sınırlamanın detayları belli oldu.
Ekonomi kulislerinde konuşulanlara göre kredi kartları için taksit sayılarında sınırlama, asgari ödeme sınırının artırılması, nakit çekim limitlerinin düşürülmesi, gecikme faiz oranlarının artırılması gibi adımlar olarak öne çıkıyor.
OVP’DE DE YER VERİLDİ
Merkez Bankası’nın son enflasyon raporunda, “Bireysel kredi yıllık büyüme oranı yüzde 80’lere ulaşmıştır. Son dönemdeki bireysel kredi büyümesinin yıllık yüzde 186.6 büyüme oranına ulaşan kredi kartı harcamaları ağırlıklı olduğu görülmektedir” denilmişti.
Temmuzda kamuoyuyla paylaşılan bu raporun ardından ağustostaki 7.5 puanlık yüksek faiz artırımı sonrası, kredi kartı referans faiz oranı aylıkta yüzde 2.26’ya, kredi kartı gecikme faizi de aylıkta yüzde 2.81’e, yıllıkta yüzde 40.1’e yükseldi.
Önceki gün açıklanan OVP’de de, “Kredi kartı kullanımı parasal istikrarı etkilemeyecek ve tüketim talebini dengeleyecek şekilde uluslararası standartlarda yeniden düzenlenecektir” ifadesine yer verildi. Ekonominin üç yıllık yol haritası olan metinde bu ifadenin yer alması, kart kullanımının, enflasyonla mücadele sürecini destekleyecek şekilde yeniden düzenleneceği tahminlerine yol açmıştı.