banner542

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Taşkın haciz sadece İzmit Belediyesine uygulandı

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, 435 gayrimenkulü mal beyanı olarak bildirdiklerini fakat SGK’nın 3 binin üzerinde gayrimenkule haciz koyduğunu ifade etti. Hürriyet, “Bunun adı taşkın hacizdir ve sadece İzmit Belediyesine uygulanmıştır” dedi 

13 Ekim 2023 17:05
Taşkın haciz sadece İzmit Belediyesine uygulandı

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, gayrimenkullere haciz konma sürecini şu şekilde anlattı: Biz öyle bir şey yaşadık ki mesele haciz değil. Aynı gün SGK tarafından iki tane yazı yazılıyor.  Bizim de özellikle liste olarak SGK’ya sunduğumuz ve bir haciz işlemi yapacaksanız bu gayrimenkullerimizi mal beyanı olarak bildiriyoruz çünkü kanunen yapmamız gereken bildirimler var. 435 adet gayrimenkulümüze haciz koyabilirsiniz diyoruz. İlk başta 435 adet gayrimenkulümüze haciz koyuyorlar. Çok ilginç aynı gün yazıyı yeniliyorlar. ‘Sistemden haciz koyma işlemi gerçekleştirilememiş olup İzmit Belediyesi Başkanlığına ait tüm gayrimenkullere haciz konulmasına’ diye ikinci bir yazı çıkıyor. 

“CİDDİ MAĞDUR EDECEK”

Bu tüm gayrimenkullere demek taşkın haciz demek. Hukukçular iyi bilir. Yani borcumuzun çok çok üstünde belediyeyi kitlemek adına bizi ciddi mağdur edecek. Sadece bizi değil bizimle işlem yapan birçok vatandaşı mağdur eden 3 binin üzerinden gayrimenkulümüze haciz işlemi. Hatta yeri geldiğinde işçilerimizi bile mağdur edecek bir uygulama. Sonra diğer belediyelere sorduk. Onların yaptıkları işlemlere baktık. Hiçbir belediyeye böyle bir uygulama yapılmamış. Peki neden biz? Neden sadece İzmit Belediyesi? 

“DİĞER BELEDİYEDE BU İŞLEM UYGULANMADI”

Gebze Belediyesi 8 küsur milyona yeni konut arazisi satıyor haberi var. Eğer haciz konmuş olsaydı Gebze Belediyesi bu arazisini satamazdı. Derince Belediyesi konut satıyor haberi var. Aynı bizim gibi kat karşılığı inşaat sözleşmesiyle gelir elde etmek amaçlı yatırım yapmış ve o konutları satıyor. E demek ki haciz yok ki satıyor. Haciz olsa satamaz. Demek ki diğer belediyelere tüm gayrimekullere herhangi bir haciz işlemi uygulanmıyor. Bütün gayrimenkullere haciz işlemi sadece İzmit Belediyesine uygulanıyor. Daha da tuhafı biz işlemi duyduktan sonra hemen İl Müdürlüğüne gittik. Sayın İl Müdürümüze derdimizi anlatmaya çalıştık. Neden tüm gayrimenkuller dedik. 

“KÖRFEZ SGK BORCUNU TAKASLA ÇÖZDÜ”

Diğer belediyelere de yapıyoruz dediler. Özellikle gayrimenkul değeri, satış değeri çok yüksek yerleri takas yapalım diyoruz, kabul etmiyorsunuz. Ama geçtiğimiz günlerde Körfez Belediyesinin SGK borçalarına karşılık belediye arazilerini takasla aldıklarını hatırlattık. Körfez’deki arazinin satış kabiliyeti çok yüksekti dediler. ‘Körfez Meclisi parsel parsel satış ve devir için olağanüstü toplandı’ haberi burada. Bu haber gösteriyor ki Körfez Belediyesi SGK borçlarını takasla çözdüler. Biz zamanında Vadi İzmit konutlarını gelir elde etmek amaçlı satmak üzere işlemlerimizi başlattık. O sürede SGK tarafından Belsa B Bloğun satışı gündeme geldi. 

“HEPSİNİ REDDETTİLER”

Biz bunlar için bile en değerli yerlerimizi, dairelerimizi takas için SGK’ya sunduk. Bunların hepsi reddedildi. Şimdi Vadi İzmit Konutları dâhil olmak üzere bütün dairelerimize haciz kondu. Biz bunları zamanında rahat satılabilsin diye kuruma önerdik. Kabul etmediler. AKP’li belediyelere gelince rahatlıkla takas yapılabiliyor. Bizim de çok rahat satılabilecek dairelerimizi öneriyoruz ama bizden alınmıyor.

BİRÇOK BELEDİYE SGK’YA OLAN BORCUNU ÖDEMEKTE ZORLANIYOR. TEK BORCU OLAN BELEDİYE BİZ DEĞİLİZ.

Tüm belediyelerin SGK ve vergi borçları olduğunu ve haciz işlemlerinin anormal bir durum olmadığını belirten Başkan Hürriyet, “Yapılan haberlerde sanki ilk defa gayrimenkul haczi yapılıyormuş, ilk vergi borcu olan belediyeymiş gibi bir algı yönetimi söz konusu oldu. Bu algı doğru değil. Yıllardan bu yana Türkiye’deki birçok belediye ve Kocaeli’deki birçok belediye SGK ve vergi borçlarını ödemekte zorlanır. Ödeyemez. 

“ANORMAL BİR DURUM DEĞİL”

Bir yandan maaşlar bir yandan kurum karşılıkları bunların hepsini ödemeye kalktığında yatırıma ayıracağı oranlar azalır. Dolayısıyla bugün Kocaeli’de de birçok belediye SGK ve vergi borçları gibi borçları ödeyemediği için hep borçlu konumdadır. Yani tek SGK borcu olan belediye biz değiliz. Bu borçlar ve haciz işlemi anormal bir durum değil. İlk defa da değil. Bütün belediyelerin gayrimenkullerinde SGK borçlarına ilişkin illaki hacizler vardır ya da yapılmış takip işlemleri vardır. 

“BELEDİYELER ÇOĞU ZAMAN TAKAS YAPARLAR”

Bu takip işlemlerinde belediyeler mal varlığı gösterirler. Bunlara bazen usulen haciz işlemleri uygulanır bazen de bazı belediyeler bu borçlarına karşılık kamu arazilerini takas yaparlar. Hatta cami yerleri, okul yerleri satılıyor haberleri görürüz. İşte bunlar vergi ve SGK borçlarına ilişkin kurumlar arası takas sonucu oluşur. Belediyeler çoğu zaman kullanmadığı arazileri borçlarına karşılık takas yaparak kurumlara borçlarını öderler.

BAŞKAN HÜRRİYET, GEÇMİŞTEN BU YANA SGK BORCU SÜRECİNİ ANLATTI

Borçların yapılandırılması ile ilgili bilgi paylaşan Başkan Hürriyet, “Seçimlerden öncesinde birçok kurum yapılandırma şartı çıkartır. Birçok kurum da borçlarını yapılandırır. Bizim de bu anlamda geçmişten bu yana gelen borçların büyük bir kısmı özellikle vergi borçlarımız yapılandırmadaydı. SGK ile ilgili de personel şirketimiz Bekaş'ın SGK borcu nedeniyle yapılandırma defalarca teklif edilmesine rağmen ne yazık ki böyle bir süreç gerçekleşmedi. 

“O DÖNEM TAŞERON İŞÇİLİĞİ SÖZ KONUSUYDU”

2005-2016 dönemi yine borçlar birikiyor. Kurum karşılıkları ödenmiyor. Sadece şu farkı belirtmek isterim: O dönemlerde belediye çalışanlarının SGK borçları var. O dönem taşeron işçiliği söz konusuydu. Belediyedeki çalışanlar belediye çalışanı değildi. Taşeron işçiler 1 Nisan 2018 yılında belediye şirketlerine geçti. Dolayısıyla artık iki türlü borç söz konusu oldu. Bir belediye tarafından kurum karşılıklarına denk gelen borçlar diğeri de yüzde yüz sermayesi belediyelere ait olan şirketlerde çalışan işçilerin SGK ödemeleri.

“ŞİRKETİN BORÇ ORANLARINI İÇERİYOR”

Dünden bu yana basına yansıyan borç oranları o şirketin borç oranlarını içeriyor. Geçmişte hep belediyelere sadece belediye üzerinden borçlar gündeme getirilirken bizde ne hikmetse birden bire şirketin de gündeme getiriliyor. Şu anda haciz söz konusu olan borcun tamamı içerisinde BEKAŞ şirketinin, şirket üzerinden ödemesi gereken SGK borçları belediye malları üzerinden haciz işlemi ve tahsilat işlemine girişilmiş durumda. 

“2005-2016 ARASINDA HİÇ SGK BORCU ÖDEMEMİŞLER”

Geçmişten bu yana kurum karşılıkları ödenmiyor derken size bahsetmeye çalıştığım şey şu: 1994 Saraybahçe Belediyesi kuruluşundan itibaren yine kurum karşılıkları ödenmiyor, yapılandırılıyor. 2005-2016 dönemi tamamen Ak Parti dönemidir. Bir de bizlere sataşmışlar; sanki tek borçlu ya da ilk borçlu belediye bizmişiz gibi. Zaten kendi dönemlerinde de 2005’ten 2016’ya kadar hiç SGK borcu ödememişler ve 2016’da bir takas gündeme geliyor. O dönemde bir takım gayrimenkul takası yapılıyor. Bunlardan bir tanesi Belsa B Blok. Bizim kullandığımız hizmet binaları, muhtarlık binaları gibi. O dönemde bu takaslarla birlikte borcun bir kısmı kapatılıyor. 

“30 MİLYONLUK KISMI BİZİM DÖNEMİMİZDE ÖDENDİ”

Hiçbir zaman kurum karşılıklarını belediyeler ödeyemiyor. Ne zaman ki takas imkanı doğuyor o zaman ödeyebiliyor. Ne zaman ki yapılandırma imkanı doğuyor o zaman ödeyebiliyor. 2016-2019 bizim göreve geldiğimiz güne kadar da o takastan sonra işleyen SGK borçları yine AKP döneminde hiçbir şekilde ödenmiyor. O dönemden beri de SGK prim borçları var. 1994-2004 arası yani Saraybahçe Belediyesinin kuruluşundan 2004 yılına kadar olan yapılandırılmış borçların 6 milyonu Ak Parti döneminde ödeniyor. Yapılandırma belli bir tarih ve orana göre işliyor. O dönem yapılandırılan 30 milyonluk kısmı 2019 – 2023 arasında yani bizim dönemimize denk geliyor ve bizim dönemimizde ödeniyor. İller Bankası tarafından kesiliyor. 

“İLLER BANKASI TARAFINDAN KESİLEREK ÖDENDİ”

1994-2004 arasında biriken SGK borçları sizin döneminizin borçlarıydı diyeceklerdir büyük olasılıkla. O dönemde ödenmeyen SGK borçlarının büyük bir kısmı; yani 30 milyonluk kısmı bizim dönemimizde İller Bankası tarafından kesilerek ödeniyor. Çok küçük bir kısmı yani 6 milyonu AKP döneminde ödeniyor. 2019-2023 kısmı SGK borçlarımız ne yazık ki ödenemiyor. Fakat dediğim gibi bu yeni bir şey değil, uzun zamandır olan bir şey. Zaman zaman SGK ihtar eder, borçlarınızı ödeyin der. Biz mal varlığı gösteririz. Yaklaşık 435 adet gayrimenkulümüzü biz mal varlığı olarak göstermiştik. Bunların bir kısmı haczedilir, bir kısmı usulen kurumlar arası diyalogla çözülür. Belediyeleri kitlememek adına da işlemler yapılır.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.