YENİ BİR GÖÇMEN ANLAŞMASININ TEMELLERİNİ ATTILAR
İyi Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Salı günü sosyal medya hesaplarından yaptığı Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İtalya Başbakanı Meloni görüşmesine dair açıklamalarını Meclis gündemine taşıyarak, görüşmenin detaylarını Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a sordu. Türkkan yaptığı açıklamada “İtalyan Başbakanı’nın İstanbul ziyaretinden sonraki gelişmeler bizlere gösteriyor ki; Afrikalılar İtalya’ya geçmesin diye Türklere Libya çölleri, İtalyanlara da ballı kaymaklı ihaleler için Türkiye yolları görüldü. Türk milletinin şimdiden haberi olsun.” dedi.
TÜRKİYE’Yİ KİRALAMAKTAN VAZGEÇİN. BU KADAR GAFLET ARTIK YETER!
Türkkan; “İtalya kendi meclisinde, göçmenleri göndermek için Arnavutluk’u kiraladığını ifade ediyor. Bu bakış açısına göre Avrupa’nın göç hendeği haline gelmemiz için 6 Milyar Euro’yla Türkiye mi kiralanmış oluyor? Öyle ya. Göçmenlerin, kaçakların Türkiye’ye girmemesi için göstermemiz gereken çabayı, onlar Avrupa’ya geçmesin diye gösteriyoruz. Üstelik kiracılarımıza da iyi bakıyoruz. Ama şimdi iş, Türkiye’nin topraklarının dışına çıkmış gözüküyor. Aynı İtalya, Türkiye’yle daha önce yapılan ve Balkanlardan İtalya’ya olan göç akışını yüzde 56 azaltan anlaşmadan öylesine memnun ki; şimdi de, gelin Libya’dan İtalya’ya olan göç akışını durdurun diyorlar. Çünkü biliyoruz ki Afrika’daki göç rotasını izlediğinizde son durak Libya. Libya’dan İtalya’ya olan göç akışını durduracak yeni bir anlaşma için İtalyanlar Türkiye’yi bir kez daha ziyaret edecek. İki ülkenin dışişleri bakanının da bu konuda anlaşması bekleniyor.” dedi.
TÜRKİYE’YE SİHA SATMAK VE BALLI İHALELER İÇİN İTALYANLARIN AĞZININ SUYU AKIYOR.
Meloni’nin İstanbul ziyaretinde tek ayrıntının Libya olmadığını belirten Türkkan; Türkiye’de ekonominin bir can suyuna ihtiyacı var. Biliyorsunuz Türkiye’de 1500’ün üzerinde İtalyan şirketi faaliyet gösteriyor. İtalyan kaynaklarına göre Ankara, bizzat Roma’dan yeni yatırım isteklerinde bulunmuş. İtalya’da, Türkiye’yle olan 25 milyar Euro olan ticaret hacmini 5 yılda 30 Milyar Euro’ya çıkarmak istiyor. Avrupa’nın savaş uçağı Eurofighter konsorsiyumuna katılan İtalyan Leonardo firması, Türk ordusuna yönelik siparişlerin daha da artmasını istiyor. Leonardo'nun ürettiği Astore insansız hava araçlarını ve hafif füzeleri Türkiye’ye satmak için can atıyor. İtalyan SİHA’larının katalogları masanın üstünde duruyor. Bizimkiler de Astore’u da denemekte fayda var gibi görüyor. İtalyanların iştahını Türkiye’de kabartan çok iş var. Bunlardan bir diğeri de 200 milyar dolarlık 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı yatırımlarından pay kapmak. Daha önceki yolcu garantili işler de İtalyan Astaldi’nin ağzının suyunun nasıl aktığını gördük. Meloni’nin İtalya’ya döndüğü çantasında bunlar da var.
HAKAN FİDAN’A: TÜRK MİLLETİNDEN NEYİ SAKLIYORSUNUZ?
Türkkan, Meclis gündemine taşıdığı Meloni ziyaretine dair Dışişleri Bakanı Fidan’a zor sorular yöneltti. İşte o sorular:
1) Türk kamuoyunun merak ettiği İtalyan Başbakan Meloni’nin sürpriz olarak ifade edilen Türkiye ziyaretinden Bakanlığınızın önceden bilgisi bulunmakta mıdır? Gerçekleştirilen bu ziyaretin İtalyan makamlarınca elde edilmek istenen amacı nedir?
2) Gerçekleştirilen ziyaretin içeriğine yönelik kamuoyunu aydınlatıcı bir açıklama yapılmamasının gerekçesi nedir? İtalyan parlamentosu ve İtalyan basınında yer alan bilgiler dikkate alındığında görüşmedeki konular hakkında Türk kamuoyunun hazır olmadığımı düşünülmektedir?
3) İtalya Başbakanının ifade ettiği gibi Dışişleri Bakanları düzeyinde ilerleyen günlerde bir görüşme ve anlaşmanın sağlanması düşünülmekte midir?
4) İtalyan makamlarınca ifade edilen Libya’daki sahada işbirliğinin çerçevesi nedir? Türk askerinin ve güvenlik güçlerinin Libya’ya gönderilmesi iddiaları gerçek midir? Eğer gerçekse üçüncü bir ülkenin meşru yönetimiyle karşılıklı ilişkilerde ortaya birtakım sorunlar gelmeyecek midir? Bu durum Libya’nın egemenlik haklarının ihlali anlamına gelmemekte midir?
5) İtalya’nın ulusal güvenliğiyle ilgili meselelere Türkiye’nin dahil edilmek istenmesi, ülkemizin çıkarlarıyla ve dış politikasıyla örtüşmekte midir?
6) İddia edildiği gibi Türkiye, sahada İtalya’ya Libya’da destek verecek ise meydana gelen olumsuz durumların ortaya çıkmasıyla Türk tarafının kayıpları göz önüne alınmış mıdır? Bu durum Türk milletine nasıl izah edilecektir?
7) Libya’da İtalyan tarafıyla olası bir işbirliği halinde Afrika genelinde Türkiye’ye yönelik oluşacak olumsuz algıyla nasıl mücadele edilecektir? Bu durum ileride Türkiye’yi hedef ülke haline getirmeyecek midir?
8) İtalyan Leanordo firmasından SİHA ve İHA temin edilmesine yönelik herhangi bir görüşme ve ön anlaşma bulunmakta mıdır? Eğer bulunmaktaysa bu durum yerli ve milli imkanlarla oldukça kabiliyetli ve başarılı olan savunma sanayimizi zor durumda bırakmayacak mıdır?
9) İtalyan Başbakanının kendi ülkesine dönüşte ifade ettiği birtakım ekonomik ve ticari kazanımlar nelerdir? İddia edildiği gibi bu kazanımların içerisinde karlı müteahhitlik yatırımları olan ulaştırma ve altyapı projeleri bulunmakta mıdır?