İktidarın yeni anayasa yapma gerekçesine değinen Avşar; “Dedikleri şu: ‘Bu anayasa özü itibariyle bir darbe anayasası olduğu için; bizim daha sivil, daha demokrat, daha adaletli, daha hukukun üstünlüğünü temel alan bir anayasaya ihtiyacımız vardır. Bu anayasa, darbe döneminde yapılmış, darbe ürünüdür.”, şeklinde konuştu. Avşar, bu gerekçenin mantıklı bir yanının olmadığını üç başlıkta özetledi.
“Siz önce bu mevcut anayasanın sivil taraflarına uyun da samimiyetinizi görelim”
Avşar; “Birincisi; siz önce mevcut bu anayasaya bakın. Bu darbe ürünü, baskıcı dediğiniz anayasanın hukuki sivil maddelerine uyuyor musunuz? Uymuyorsun.”, dedi.
“Bu mevcut anayasayla yapamadığınız ne var ki; yeni anayasayla yapacaksınız?”
Avşar; “İkinci nokta şu; bu anayasayla yapamadığınız ne var ki; yeni anayasayla yapacaksınız? Bugün, Türkiye Cumhuriyeti başkanlık sistemi ile yönetiliyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden Sayın Cumhurbaşkanı bütçesi geçmese dahi enflasyon oranında bütçe düzenleyip istediği gibi bütçeyi geçirebiliyor ve iktidarını o yıl devam ettirebiliyor. Ancak eskiden bu böyle değildi. Eğer başbakan bütçeyi Meclis’ten geçiremezse hükümet düşüyordu. Dolayısıyla burada bile Meclis’in çok çok üzerinde yetkileri bulunmaktadır.”, şeklinde konuştu.
“Siz daha sivil, daha özgürlükçü bir bakış açısıyla Türkiye'yi kucaklamak istiyorsunuz da bu anayasa mı size izin vermiyor?”
Avşar; “Üçüncü hususa gelince, bütün bakanlıklar ellerinde, Meclis Başkanlığı ellerinde, bürokrasiyi kontrol ediyorlar. Dolayısıyla siz adalet istiyorsunuz da bu anayasa mı size izin vermiyor ya da siz demokrasi istiyorsunuz da bu anayasa mı size izin vermiyor? Siz daha sivil daha özgürlükçü bir bakış açısıyla Türkiye'yi kucaklamak istiyorsunuz da bu anayasa mı size izin vermiyor? Hayır, yok öyle bir şey.”, şeklinde ifadeler kullandı.
“Asıl hedef; emeklilerin, ekonominin, sağlığın, eğitimin hasılı ülkedeki bütün sorunların konuşulmasını gölgelemektir.”
Ak Parti'nin asıl hedefi; yeni anayasa, özgürlükçü bir Türkiye, demokratik bir Türkiye, hukukunun üstünlüğü vesaire olmadığını söyleyen Avşar; “Yeni anayasa tartışmaları üzerinden gitmediği ve bugüne kadar hakaret ettiği, ötekileştirdiği diğer siyasi partilerin tamamına bir köprü kurmak. Buradan ‘yumuşama süreci’ adı altında ‘ne yaparım, ne ederim, kimin içini nasıl karıştırırım, kimden bana ne cevap gelir de bu süreci nasıl yönetirim?’ diye bir süreç başlatıp Türkiye'deki emeklilerin durumunu, ekonominin durumunu, sağlığın durumunu, eğitimin durumunu hasılı, bu ülkedeki bütün sorunların konuşulması üzerine bir gölge oyunu sergilemektir.”, dedi.
16 Mayıs 2024 07:14