BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Harun Özgür Yıldızlı, özel sektör öğretmenlerinin meclisteki sesi oldu!

28.Dönem CHP Kocaeli Milletvekili Harun Özgür Yıldızlı, TBMM Genel Kurulunda yapmış olduğu konuşmada 5 gündür Eğitim Nöbeti tutan Özel Sektör Öğretmenlerinin yaşadıkları sorunları gündeme getirdi. 

31 Mayıs 2024 13:21
Harun Özgür Yıldızlı, özel sektör öğretmenlerinin meclisteki sesi oldu!

Özel sektörde görev yapan eğitimcilerin 2014 yılında ellerinden alınan taban maaş haklarına vurgu yapan Yıldızlı, çalışmaları devam eden Öğretmen Meslek Kanununda mutlaka taban maaş hakkının geri verilmesi gerektiğini ifade etti. 

Özel sektörde görev yapan öğretmenlerin asgari ücret ve daha altında bir ücretle çalışmak zorunda kaldıklarının altını çizen Yıldızlı, düzensiz SGK girişleri, sömestr ve yaz tatili hakları, tazminat sorunları, ek ders ücreti alamama ve sendikal haklardan faydalanamama gibi haksızlıkları meclis kürsüsünden dile getirdi. 

Yıldızlı konuşma metninin tamamında şu ifadelere yer verdi;

“Sayın Başkan, değerli milletvekilleri yüce meclisi saygıyla selamlıyorum.

EN ZAYIF KARNENİZ EĞİTİM

Yaklaşık 22 yıllık iktidarınızda en çok neyi başaramadınız diye düşünsem emin olun yüzlerce cevap arasından vereceğim ilk cevap EĞİTİM olur. 9 bakan eskiten, sayısız sistem değiştiren, ne öğretmeni ne öğrenciyi mutlu edebilen bir eğitim sistemi yönetimi gerçekten sizin iktidarınızın en zayıf karnesidir. 

Her seçim öncesi verilen vaatler, her seçim sonrasında olduğu gibi yine unutulmuştur. Atanacak öğretmen sayısı beklentinin çok altında kalmış, branşlara göre atama sayıları adaletten çok uzakta olmuş, SÖZ VERİLEN MÜLAKAT KALDIRMA hususu gündeminize dahi gelmemiştir. 

Mağdur ettiğiniz kitleler o kadar fazla ki, kime dokunsak başka başka sorunlar çıkıyor. O sorunları yaşayanların bir kesimi de Özel Sektör Öğretmenleri. Açıklamalar yapan, sendikal haklarını kullanmaya çalışan, meclise gelen, mitingler düzenleyen ama sizlere bir türlü seslerini duyuramayan özel sektör öğretmenleri artık sözün bittiği yere gelmiş durumdalar.

EĞİTİM NÖBETİ

Özel Sektör Öğretmenleri 5 gündür şehirlerde Eğitim Nöbeti tutuyorlar. Bir tanesi de burada, meclis parkında, gözünüzün önünde. Görmek isterseniz tabi…

Milli Eğitim Bakanlığı önünde eğitim nöbeti tutan 12 öğretmenimiz gözaltına alınıyor, neden? Kimseye zarar vermeden demokratik şekilde hak aramak yasak mı? Evlatlarımızı emanet ettiğimiz öğretmenlerimize karşı gösterilen bu sert tutumu anlamak mümkün değil!

ÖZEL SEKTÖR ÖĞRETMENLERİ NE ŞARTLARDA ÇALIŞIYOR?

5580 sayılı kanunun ilgili maddesine göre özel okullar, öğretmenlere en az 1 yıl olacak şekilde sözleşme yapmak zorundalar. Özellikle dershane ve kurs gibi kurumlar bu kanunu ihlal ederek 10 aylık sözleşmeler yapmaktalar. Belirli süreli sözleşmeleri ile güvencesiz şartlarda çalışan öğretmenlerin ne yazık ki işe iade davası açamıyorlar, kıdem tazminatı haklarından yararlanamıyorlar. Şu an ülkemizdeki hiçbir özel okul öğretmeni ek ders ücreti alamamaktadır. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in müsteşar olduğu dönemde 5580 sayılı kanundan “özel sektörde çalışan öğretmen, kamuda çalışan öğretmen ile eşit ücret alır” ibaresi kaldırılıyor. Bu ibarenin kaldırılmasıyla birlikte özel sektör öğretmenlerinin emekleri iktidar eliyle patronlar tarafından sömürülmeye başlanıyor. Öğretmenler asgari ücret, ve bazen onun da altında ücretler ile çalışmak zorunda kalıyor.

ÖZEL SEKTÖR ÖĞRETMENLERİ NE TALEP EDİYOR?

Çocuklarımızı emanet ettiğimiz, mülakat ve yetersiz atamalar yüzünden patronların insafına terk edilen öğretmenlerimiz neler talep ediyormuş bir bakalım. Gerçekten bu kadar zor mu bu talepleri karşılamak ?

TABAN MAAŞ FORMÜLLERİ

İlk ana madde TABAN MAAŞ. Bu konuda öğretmenlerimiz 3 formül öneriyorlar;

1-    Kamu ve dengi okullarda çalışan öğretmenler ile eşit taban ücret uygulamasının 2014 yılından önce olduğu gibi yeniden hayata geçirilmesi,

2-    Asgari ücret x 2 şeklinde, asgari ücrete endeksli bir taban ücretin belirlenmesi.

3-    Asgari ücret x 1,5 + sigorta vs.gibi masrafların bakanlık tarafından öğretmene yansıtılması + özel hizmet tazminatının ödemesinin yapılması

ÖZLÜK VE SOSYAL HAKLAR

İkinci ana maddede ise özlük ve sosyal hakların talepleri yer alıyor. Bunlar; 
Belirli süreli sözleşmelerin belirsiz süreli olarak yapılması. Yasaya, ek ders ücretlerinin ödenmesi zorunludur ibaresi konularak güvence ve denetim altına alınması.

Kamu öğretmenlerine her ay yatırılan eğitim öğretim tazminatının özel eğitim kurumlarında da yatırılmasının geçmişteki gibi yasayla zorunlu tutulması.

Özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin ders saatleri dışında kurumda tutulmasının önüne geçen bir ifadenin yasaya eklenmesi. Özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin yaz, sömestr ve ara tatillerinin kamudaki öğretmenler ile eşitlenmesi.

Yeşil pasaport hakkının özel okullardaki öğretmenlere de tanınması. Ve öğretmenlerimiz diyor ki; Öğretmenler için çıkarılacak her türlü yasa; özel okul, kurs, okul öncesi, özel eğitim ve rehabilitasyon farketmeksizin tüm eğitim kurumlarını kapsamalıdır.

İKTİDARA ÇAĞRI

Sayın iktidar milletvekilleri, bu ayıbı ortadan kaldırmak sizin elinizde. Şayet içinizden birisi bile çıkıp diyorsa ki “hayır kardeşim öğretmen 10 saat okulda dursun, sözleşme hakkı olmasın, asgari ücret de onlara yeter” o zaman benim diyecek bir lafım yok.
Ama sizlerin de kalbiniz, vicdanınız bu haksızlığı kabul etmiyorsa lütfen gereğini yapın, bakanlıkla görüşün öğretmenlerimizi daha fazla mağdur etmeyin diyor sözlerimi Başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sözüyle tamamlıyorum;
“Ordularımızın kazandığı zafer, sizin eğitim ordularınız için yol açtı. Gerçek zaferi siz, öğretmenler kazanacaksınız. Bunu başaracağınızdan kuşkum yoktur. Sarsılmaz bir inançla ben ver arkadaşlarım sizi gözeteceğiz. Sizin karşılaştığınız tüm engelleri kıracağız.” Genel kurulu saygıyla selamlıyorum.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.